‘Zeventje voor Zomergasten-host Jan Leyers’

Jan Leyers verdient het rapportcijfer zeven als presentator van Zomergasten. Dat stelt tv-recensent Willem Pekelder in zijn column in Trouw. Pekelder is gematigd enthousiast over de eerste uitzending, met Doe Maar-zanger Henny Vrienten als gast. “Presentator Leyers deed het ontspannen en rustig. Bovendien is hij prettig om naar te kijken. Toch krijgt hij voor zijn vuurdoop als ‘Zomergasten’-host een zeventje, en niet meer. Want Leyers had niet de regie“, stelt Pekelder.

De regie lag volgens hem bij Vrienten. “Misschien lopen we hier tegen een cultuurverschil aan. Vlamingen zijn hoffelijk. Leyers kan prachtig converseren, maar doorprikken doet hij niet. Op het seminarie in Brabant was iets gebeurd met Vrienten, maar wat? Leyers vroeg er niet naar.”

En zo zijn er meer voorbeelden, vervolgt hij. “Vrientens vader begreep weinig van zijn pop-zoon. Ook daarover niets. Na een paar zinnen over het Doe Maar-einde in 1984 besloot Vrienten zelf: ‘We zullen het hierbij laten.’ En Leyers knikte.”

Het is opmerkelijk dat Doe Maar nauwelijks aan bod kwam, vindt Pekelder. “‘Het was een wonderlijke ervaring om met je te praten’, sloot Leyers na ruim drie uur af. Maar als kijker dacht ik geheel op z’n Doe Maars: Is dit alles, oehoehoehoe?

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen