Endemol wil fuseren met Talpa

Tv-producent Endemol wil fuseren met concurrent Talpa van John de Mol om op die manier een nieuwe Nederlandse superproducent te vormen. Dat zegt Endemol-topman Just Spee in het Financieele Dagblad. Het grote voordeel is dat formats van Talpa dankzij het internationale verkoopapparaat van Endemol een groter distributieplatform krijgen, stelt Spee. “Ik zie grote voordelen bij een fusie. Wij kijken naar Talpa en zij naar ons, dat is ook logisch“, zo laat hij weten.

Een fusie hing al jarenlang in de lucht, maar werd in de weg gezeten door Endemol-eigenaren Goldman Sachs en Mediaset. Hun belang is respectievelijk afgebouwd en verkocht. Hierdoor kan Endemol-oprichter De Mol, sinds 2007 passief investeerder, nu terugkeren naar ‘zijn’ bedrijf.

Spee is vooral blij dat Goldman Sachs geen grote vinger meer in de pap heeft. Zij stuurde zo hard op kosten dat de creativiteit verschraalde. “De Nederlandse cultuur is niet een dwingende cultuur. Endemol is van oudsher een Nederlands bedrijf. Ik vind het persoonlijk belangrijk dat dat zo blijft.”

Naast een fusiescenario onderzoekt Spee ook minder vergaande opties, zoals een partnerschap op contractbasis en lokale samenwerkingsverbanden.

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen