Ongeruste werknemer klampt Publieke Omroep-baas aan

Geplaatst op za 28 apr 2012 om 13:03

Shula Rijxman, lid van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep, vindt het vreselijk dat er honderden ontslagen vallen bij haar omroepbedrijf. Dat vertelt ze zaterdag in De Telegraaf. Er heerst volgens Rijxman veel onrust onder haar werknemers. “Mensen moeten ontslaan, is vreselijk, dat is een ware nachtmerrie. Van de week werd ik door iemand hier in het gebouw aangeklampt, die bijna smekend vroeg: ‘Je gaat mij toch niet ontslaan, hè Shula?’ Dat is heftig.

Rijxman gaat zo’n gesprek niet uit de weg. “Maar ik kon alleen – geheel conform de waarheid – antwoorden dat ik het nog niet wist. Dat is het enige wat je tijdens zo’n proces kan doen, eerlijk blijven naar alle mensen.

Ook op de programmering wordt bezuinigd. “Er komen minder kortlopende series en programma’s kunnen langer gaan duren. Ook het aantal buitenlandse producties, ’de aankoop’ zoals wij dat noemen, zal toenemen, ten koste van programma’s van eigen bodem.

Ondertussen geeft de Publieke Omroep wel 100.000 euro uit aan de domeinnaam npo.nl. “Over dat bedrag kun je een hele discussie voeren, maar je wilt gewoon je eigen domeinnaam hebben. Dat aspect vind ik veel belangrijker. Verbaasd heb ik me nog nergens over, maar ik merk wel, bijvoorbeeld door dat gedoe met die domeinnaam, dat je heel zichtbaar bent en daardoor ook kwetsbaar.

Zelf zit Rijxman keurig onder de Balkenendenorm. Tot dit jaar was ze nog baas van producent IDTV, waar ze aanzienlijk meer verdiende. “Financieel gezien heb ik zeker een offer gebracht. Mijn huidige salaris zit binnen alle normen en dat lag bij IDTV inderdaad een stuk hoger, maar dat ik vind niet zo belangrijk.
29 Reacties op “Ongeruste werknemer klampt Publieke Omroep-baas aan”


 1. Jopié

  Subsidieslurpers met te hoog betaalde en te beschermde arbeidsposities…. T is voorbij. Die volgende bezuiniging komt er ook wel. En dat derde net en die omroepen zullen sneuvelen. Wen er maar alvast aan.

 2. Piqa

  Alsof er veel mensen in NL zijn die op zijn naar de URL http://www.npo.nl De NPO is zichzelf iets te belangrijk gaan vinden de laatste 10 jaar. Moeten feitelijk gewoon alleen maar zorgen dat de omroepen hun werk goed kunnen doen maar inmiddels zitten daar vele koninkjes te regeren.

 3. Michel

  Het is wel belachelijk dat de PO meer buitenlandse series gaat uitzenden. Deze zijn ook te zien bij de CO, de speciale themakanalen (die bijna iedereen nu al heeft), op dvd te koop en overal op internet te zien. En dan gaat de PO van het belastinggeld deze series aankopen om uit te zenden. Terwijl ze dit geld ook kunnen gebruiken om zelf programma’s te maken. Zelfde geld ook voor sport. Het moet zeker blijven ook bij de PO maar, niet voor elke prijs.

 4. Anoniem

  Ze moeten gewoon een publieke TV schrappen en 3 publieke radiozenders. Komt er ook meteen kans op meer variatie op de radio want iedereen vist in de zelfde vijver.

 5. Kirth Gersen

  Deze mevrouw heeft de laatste jaren achter haar bureau zitten snurken voor haar 150K per jaar zeker, als ze nu opeens over de onrust begint?
  En jezelf kwetsbaar noemen als je volledig van de pot gepleurd een ton uitgeeft voor npo.nl omdat je anders niet te vinden bent is een gotspe, is ze wel bij zinnen? Google eens naar publieke omroep, alsof de PO niet te vinden is. Mensen aan de top zijn echt volledig de weg kwijt.

 6. PETER 1

  Aanstelwijf.

  Na SOS zal de Publieke Omroep kijkers kwijt raken mensen hebben in tijd van crisis geen zien om naar met belastingsgeld betaalde bagger te kijken.

 7. DannyNL

  @Pica :
  De NPO is wel degelijk belangrijk.
  Al sinds de oprichting van de NTS (het latere NOS) werden de programma’s bepaald door de diverse omroepen en de bij hun horende idealen.
  Na ruim 50 jaar komt er langzaam een einde aan die verzuiling en werken de publieke zenders toe naar een soort van BBC model.
  Niet meer uitzenden onder de verschillende omroepnamen, maar gewoon onder 1 noemer NPO.
  In die zin is het ook niet gek dat er een domeinnaam is gekocht die NPO heet.
  Straks in de toekomst zul je op die url het totale programma aanbod en verdere info kunnen, net zoals dat nu bij de BBC al het geval is.

 8. TERMINATOR

  Opheffen die zooi.

  Gewoon naar Amerikaanse Publieke Omroep vorm. Kost ook weinig.

 9. TERMINATOR(1)

  Niet getreurd, de sport blijft hoog in het vaandel.
  http://www.mediajournaal.nl/2012/04/27/olympische-spelen-2014-en-2016-ook-bij-de-nos.html

 10. Mediaprak

  Na het debacle in Den Haag zien de PVV aanhangers in dit forum hun laatste stroohalm om hun zure mening te verkondigen. Echter: bezuinigingen bij publieke omroepen zullen ook bij jullie ‘geliefde’ commerciele zenders voelbaar zijn. Zoals een BBC baas reeds enige jaren geleden vertelde “Een goede publieke omroep houdt de commercielen scherp”. Let maar op. Nu door bezuinigingen het ‘winterseizoen’ weer wordt verkort van Oktober t/m Mei, zullen RTL en SBS direct volgen en hun programmering ook inkorten. En het Amerikaanse bestel als voorbeeld? Het gaat het afgelopen jaar bijzonder slecht met de ‘open’ kanalen. Een daling tot 20%. Steeds meer Amerikanen prefereren de reclame vrije en (betaalde) tv zenders als HBO.

 11. Bout

  Dar er een PO net weg kan is te zien aan het feit dat programma’s al 3x herhaald worden binnen 24 uur zoals DWDD en P&W. De zenders zijn verschraald als een net geschoren testikelzak

 12. Owen

  Amerikaans voorbeeld is 1 publieke zender. Met actualiteiten en educatieve programma’s.

  Gewoon een soort Nederland 2.

  Zet het 8 uur Journaal op 2, samen met Pauw & Witteman eventueel ook. En je kan Nederland 1 Schrappen en Nederland 3 gebruiken voor sport.

 13. Bout

  Nederland 3 kan weg RTL 8 kan ook wel opgedoekt worden. Hetzelfde voor die themakanalen. Daar kijkt verhoudingsgewijs geen hond naar. En dingen als Veamer zijn ook kansloos

 14. Owen

  RTL8 en Veamer kosten onze overheid die moet bezuinigen geen geld.

 15. MarianV

  En al die andere commerciele zenders, naast bv RTL 8, kost ons wel degelijk geld! Wie denk je wie meenetalen aan die vele reclamespots? En te denken aan sponsoring voor voetbalwedstrijden? Dat zijn de gewone burgers! Leve de vrije markt!

 16. NeeNee

  @Kirth Gersen – Aan je reactie te lezen, ben je waarschijnlijk onlangs zelf aan de kant gezet. Gezien je spelling en gevoel voor taal begrijp ik de keuze van je leidinggevende goed.

 17. Sterretjes

  Peter 1. De kijkcijfers van de PO zijn de laatste jaren alleen maar gestegen. Van een commerciele zender als SBS6 kun je dat niet zeggen. Kortom, lul niet zo slap.
  Ga lekker reageren op geenstijl.nl daar zijn meer geestelijk mindervalide PVV’ers te vinden.

 18. Jeep

  @Peter 1: Ik denk toch echt dat mensen juist in tijden van crisis meer behoefte hebben aan informatieve, educatieve en met gezond verstand gemaakte programma’s dan aan die pulp die de commerciëlen ons voorschotelt…..

 19. Jimmy

  @MarianV

  Hallo PvdA, Sp of Groenlinks doosje, jij mag kiezen;
  Wie denk je dat er meebetalen aan de STER van de PO ?……..
  Doe toch alstublieft niet zo onnozel !!!!!

 20. Jimmy

  @Jeep;

  Ook van u, PO aanhanger, is dit weer selectief gelul, gezien de commerciele Ned1 programmering.

  De tv is uitgevonden om informatie door te geven en ontspanning te brengen !
  Beiden zijn toch aanwezig, op zowel de PO als de CO.
  Alles kan naast elkaar bestaan en als je ergens niet naar wil kijken, dan negeer je dat gewoon.
  Lijkt me helemaal niet zo moeilijk!
  Maar blijkbaar is het wel heel moeilijk, als ik hier iedere dag de vele onnozele berichten leest.
  Wat zijn we eigenlijk toch een zielig negatief volkje.

 21. Ome Frans

  Het is jammer maar onontkoombaar: ook de Publieke Omroep moet bezuinigen. En nu maar hopen dat de kansloze programma’s verdwijnen. De liefhebbers kunnen daarvoor bij RTL & SBS terecht

 22. Marian V

  @Jimmy

  Hallo VVD of PVV doosje. De opbrengsten van de STER gaan allemaal in de pot van OCW. DE PO krijgt weer uit een adere pot geld. Rare constructie, maar zo is het nu eenmal bedacht. Inderdaad wij betalen ook mee aan de STER. Maar dit is nog te hendelen. Op de PO worden programma’s niet onderbroken. Ik betaal wel veel meer aan de commerciele zenders dan aan PO. Waarom denk je dat bv een Linda de Mol en Alvert Verlinde fortuinen verdienen bij een commerciel station? Hun salari is tegenwoordig niet te vergelijken met bv een Paul de Leeuw.

 23. PETER 1

  @Jeep Aangezien PETER 1 gepost 28 april 13.34 een andere PETER 1 is
  ben ik ook voor de betere programma`s van de P.O. Natuurlijk moeten C.O
  voor hun doelgroep meedoen in het omroep bestel , het is mijn keuze niet ,maar zoals Jinmy al schreef als je niet wilt kijken dan negeer je dat

  nota bene het is wel lastig dat meerder personen de zelfde namen
  gebruiken, zo krijgt men wel reacties die verkeerd kunnen uitpakken

  @Jeep Dàar PETER1 gepost 28 april 13.34 Niet van mijn hand komt,
  ben ik toch meer een liefhebber van goede programma op de P.O.
  het zou een ware ramp zijn als het huidige omroepbestel met zijn omroepen
  ter ziele zou gaan

 24. kritische kijker

  @Marian V
  Ben jij echt zo’n onnozele linkse doos? En ook nog een PO-fan? Wat sneu zeg.

 25. Owen

  Marian V is gewoon een internet trol die onzin uitkraamt.

  Je betaald niet aan commerciele zenders die verdienen hun geld met advertentie inkomsten jij dom wicht.

  Ben jij verplicht om dingen te kopen die jij tijdens commercials ziet ofzo?

 26. PETER 1 programmamaker

  @Owen
  Al zou je alleen maar de commerciele kijken ,RTL NEDERLAND en SBS GROEP dan krijg je het niet voor niets Want wat kost jou een jaar tv kijken dan?
  of komt het bij jou gratis naar binnen, heb je nog een antenne op je dak of zo?
  en wist jij dat RTL heel veel geld krijgt van jou betaalde kabel kosten
  Jij dokt mee hoor , de kabelmaatschappij betalen van jou maandelijkse kosten
  de BUMA aan RTL dus niets is gratis @ Marian V je hebt gelijk! ,en wat weet OWEN nou van deze materie af? hij werkt gewoon op schiphol.
  Heeft nog nooit een radio of tv studio van binnen gezien, laat staan een programma gemaakt.

 27. Plaag I Jaat

  Een ton voor een domeinnaam. Van God los ….

 28. Kirth Gersen

  @NeeNee.
  Dank voor je inhoudelijk sterke reactie. Maak je geen zorgen, ik werk al jaren voor mezelf en denk dus na voor ik geld uitgeef.

 29. Owen

  Is mijn eigen keuze om TV en kabel te nemen ik ben niks verplicht.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.