Ongeruste werknemer klampt Publieke Omroep-baas aan

Shula Rijxman, lid van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep, vindt het vreselijk dat er honderden ontslagen vallen bij haar omroepbedrijf. Dat vertelt ze zaterdag in De Telegraaf. Er heerst volgens Rijxman veel onrust onder haar werknemers. “Mensen moeten ontslaan, is vreselijk, dat is een ware nachtmerrie. Van de week werd ik door iemand hier in het gebouw aangeklampt, die bijna smekend vroeg: ‘Je gaat mij toch niet ontslaan, hè Shula?’ Dat is heftig.

Rijxman gaat zo’n gesprek niet uit de weg. “Maar ik kon alleen – geheel conform de waarheid – antwoorden dat ik het nog niet wist. Dat is het enige wat je tijdens zo’n proces kan doen, eerlijk blijven naar alle mensen.

Ook op de programmering wordt bezuinigd. “Er komen minder kortlopende series en programma’s kunnen langer gaan duren. Ook het aantal buitenlandse producties, ’de aankoop’ zoals wij dat noemen, zal toenemen, ten koste van programma’s van eigen bodem.

Ondertussen geeft de Publieke Omroep wel 100.000 euro uit aan de domeinnaam npo.nl. “Over dat bedrag kun je een hele discussie voeren, maar je wilt gewoon je eigen domeinnaam hebben. Dat aspect vind ik veel belangrijker. Verbaasd heb ik me nog nergens over, maar ik merk wel, bijvoorbeeld door dat gedoe met die domeinnaam, dat je heel zichtbaar bent en daardoor ook kwetsbaar.

Zelf zit Rijxman keurig onder de Balkenendenorm. Tot dit jaar was ze nog baas van producent IDTV, waar ze aanzienlijk meer verdiende. “Financieel gezien heb ik zeker een offer gebracht. Mijn huidige salaris zit binnen alle normen en dat lag bij IDTV inderdaad een stuk hoger, maar dat ik vind niet zo belangrijk.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen