VPRO geeft helikopterbeelden vrij

De luchtopnamen die de VPRO voor het tv-programma Nederland van Boven heeft laten maken, komen beschikbaar voor particulier gebruik. Hiermee is het de eerste publieke omroep die opnamen ter beschikking stelt aan het publiek. Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten. De redactie van Nederland van Boven heeft drie uur ruw materiaal geselecteerd en op de VPRO-site gezet. “Het publiek kan nu zelf met het materiaal aan de slag“, aldus de persvoorlichter.

Met het vrijgeven van het prachtige materiaal stimuleert de VPRO creatief hergebruik van de helikopterbeelden door de mensen thuis. “Die kunnen het materiaal naar eigen inzicht samenstellen tot iets nieuws: van een eigen avondje Nederland van Boven tot een videowall op een feestje, een bewegende achtergrond bij een voordracht uit eigen werk, een screensaver en alles wat daartussen ligt.”

Er geldt volgens de VPRO ‘één keiharde regel’. “De beelden mogen uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden worden ingezet.”

Er is ook een stukje eigen belang in het spel. “Op deze manier groeit in aanloop naar de tweede serie, waarmee de VPRO deze zomer een begin wil maken, op de site alvast een ‘Nederland van boven revisited’, dat voor de makers ter inspiratie kan dienen voor het vervolg.”

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen