Twan Huys zat al jaren achter Rijkman Groenink aan

Foto: NTRHet heeft Twan Huys jaren geduurd om Rijkman Groenink te strikken voor zijn programma College Tour. Dat vertelt de presentator in VARAgids. Uiteindelijk sprak Huys deze week met de voormalig ABN AMRO-baas en het resultaat is vrijdagavond te zien op televisie. “Kijk, iedereen wil natuurlijk met hem spreken. Ze sturen hem bloemen en dvd’s met hun werk om hem maar te triggeren aan te schuiven. Drie jaar geleden zat ik al bij hem thuis – een voorgesprek“, vertelt de interviewer.

Huys kan het gesprek nog goed herinneren. “Ik vroeg: ‘Waarom ben ik hier, en de andere journalisten niet?’ Nou, hij vond het programma leuk. Toen was het nog te vroeg, maar we hebben contact gehouden. Als ABN AMRO in het nieuws was, stuurde ik hem een mail. Natuurlijk met de vraag of hij niet eens in College Tour wil komen.”

Dat Groenink uiteindelijk toestemde, was net als het ‘ja’ van Matthijs van Nieuwkerk – die vorige week in de tv-show zat – een verrassing. “Ik dacht: Matthijs van Nieuwkerk, die doet nooit iets. Maar we hadden geluk. We namen een filmpje met Matthijs op, voor de aflevering waarin Youp van ´t Hek te gast was. Hij zei toen: ‘Áls ik een tv-interview geef, is het in College Tour.’ Vervolgens heb ik hem persoonlijk uitgenodigd en hij zei ja; een pleasant surprise.”

Wat lastiger ging, was het overhalen van Louis van Gaal. Een redacteur van College Tour en zijn assistente gingen op goed geluk naar München, waar Van Gaal toen werkte. “Toen wilde hij ‘die Twan Huys’ nog ontmoeten – ik naar München, met eindredacteur Marij Janssens. ‘Zo, dat dat allemaal kan bij de publieke omroep: Twan Huys helemaal naar München’, zei hij toen.”

Ik wist vooraf dat Van Gaal hecht aan goede manieren. Als je daar met ongepoetste schoenen en een spijkerjack aankomt, ben je de helft van je krediet al kwijt. Dat lijkt een absurd detail, maar het is erg belangrijkl. Toen hij ons na afloop van die ontmoeting een lift naar het vliegveld aanbood, wisten we: dit wordt een heel bijzondere uitzending.”

College Tour met Rijkman Groenink is om 20.25 uur te zien op Nederland 3.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen