‘Moordvrouw is miljoenensubsidie waard’

Geplaatst op do 26 jan 2012 om 10:25

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), het bestuurlijk orgaan van de drie noordelijke provincies, vindt het geen enkel bezwaar dat zij indirect meebetaalt aan de serie Moordvrouw van RTL 4. Dat heeft Hans Konst van het SNN, ook gedeputeerde van Friesland, laten weten op Radio 1. Het SSN heeft via Frieslân Marketing bijna een miljoen euro meebetaald. “Als 3,2 miljoen kijkers op vrijdagavond het decor zien, Friesland op zijn best is, dan lijkt dat me goed besteed.

Een precies bedrag weet Konst niet. “Ik weet het niet precies, maar we hebben 3,7 miljoen euro aan Frieslân Marketing gegeven voor Friesland-promotie over een periode van vijf jaar en ik heb begrepen dat ongeveer een kwart daarvan naar deze serie gegaan is.”

Konst denkt dat het zich terugbetaalt. “Recreatie en toerisme is voor de Friese economie een heel belangrijke pijler. Als je op tv laat zien hoe mooi Friesland is en wat je daar tegen kunt komen, is dat heel mooi. Het beeld van Friesland als een heel mooie provincie is in de eerste aflevering heel mooi naar voren gekomen.”

Politici uit Groningen en Drenthe hebben minder positief gereageerd. “Wij vinden niet dat dit geld bedoeld is om John de Mol te ondersteunen“, zegt Eddy Veenstra van de PvdA in Drenthe bijvoorbeeld.

Konst is niet gevoelig voor die kritiek. “We hebben ook geld gegeven aan Drenthe en Groningen. Sommige provincies kiezen ervoor om dat te besteden via tv-spotjes en Frieslân Marketing heeft hiervoor gekozen.”
26 Reacties op “‘Moordvrouw is miljoenensubsidie waard’”


 1. rob

  Komen ze wel een beetje laat mee. Dit project loopt al 2/3 jaar, als het al niet langer is. Dan had het SNN ook tijdig kunnen reageren.

 2. BBas

  Belastingbetaler betaalt mee aan moordvrouw ?? Dus aan commercieel Luxemburgs tv station RTL , Talpa ,salaris W van Dijk ??

 3. Plasser

  Precies. Waar krijg je nu voor minder dan een miljoen een exposure van 3,2 miljoen mensen? Dat is top marketing en nog goedkoop ook. Zelfs al storten de kijkcijfers in met 2 miljoen dan als nog is het een prima investering van SNN.

  En ik zet sowieso mijn vraagtekens bij politici die niet goed hun huiswerk doen. Want wat heeft John de Mol met Moordvrouw te maken? Helemaal niets, noppes nada. Dom gelul van incapabele mensen. Houd toch op.

 4. Plasser

  @BBas – De belastingbetaler betaald zo vaak mee aan commerciele projecten. Ik denk bijvoorbeeld aan de aankoop van ABN AMRO. Waar overigens 8 miljard teveel aan is betaald door een communicatie fout. Lijkt me wel wat heftiger dan een goed besteed miljoen.

 5. Anoniem

  “Wij vinden niet dat dit geld bedoeld is om John de Mol te ondersteunen“, zegt Eddy Veenstra van de PvdA in Drenthe bijvoorbeeld.

  Als die gast zich even had ingelezen had-ie kunnen weten dat JdM er helemaal niets mee te maken heeft. Of leven ze in Drenthe onder zulke grote stenen dat ze niet eens weten dat JdM allang weg is bij Endemol :’)

 6. Pien

  Ter promotie van de regio was Friesland toch beter uit de verf gekomen met een mooie dramaserie. kijk maar naar A’dam & E.V.A. Hoe mooi Amsterdam dan is

 7. Bob

  Het is Friesland of Fryslân.

  …maar dus niet Frieslân

  ;)

 8. Ronald - HD

  Slecht geïnformeerd daar, Moordvrouw wordt gemaakt door Endemol, niet door Talpa. Geld gaat dus niet naar John de Mol.

 9. kwikjealex

  Um, 3.7 / 4= 0.925.
  Hoezo MILJOENEN…

 10. Tom

  1 woord: Belachelijk!

 11. Chris

  Maastricht betaald toch ook mee aan Flikken Maastricht, daar hoor je nooit niemand over. Ik zie dus het probleem niet.

 12. Jimmy

  @Anonymous 10:46;
  Inderdaad wat een dombo.
  He Eddie Veenstra (PvdA), linkse rukker, kom uit je hunebed !

  @Pien;
  Ook zonder A’dam & E.V.A. is Amsterdam een mooie stad.
  Maar dat zal jij wel niet weten, want je kent het natuurlijk alleen van de tv.
  Tip: Kijk bv. Baantjer, dan zie je nog veel meer mooi’s in Amsterdam. haha

 13. Javier

  Doe mij maar Rotterdam. Ik krijg al ruis in mijn hoofd bij het zien van die saaie grasvlaktes :P (grapje)

 14. Anoniem

  Endemol en geen Talpa boeren !!

 15. Anoniem

  Wat een zeikerd weer. Als het zich in Drente had afgespeeld, had je ‘m niet gehoord met zijn dubbele moraal. Zijn soms net kinderen.
  En we hebben dus gezien wat je in Friesland tegen kunt komen? Moordenaars, schuinmarcheerders, vrouwenmishandeling, hoererij, messentrekkerij en agenten die de regels niet opvolgen? Fijn, nooit naar Friesland dus.

 16. Piet

  @BBas, wake up in the real world! Natuurllijk betaal jij als belastingbetaler mee. Langleve de commercie. Je denkt dat jij er niet aan mee betaalld, maar ondertussen….. Is het niet via de belastingen, dan wel door een product van een sponsor of adverteerder aan te schaffen.

  geen handige berichtgeving; mensen zullen de serie nu als verkapte reclame voor Fryslân zien en dus afhaken.

 17. Yossarian

  BELASTINGGELD dus voor het commerciele, zijn eigen broek ophoudende RTL. Kom er maar in Herman!

 18. Plasser

  @Yossarian – Sterker nog, belastinggeld voor deze buitenlandse (!!!!) zender komt heel erg vaak voor. En niet alleen als spotjes maar veel in vorm van sponsoring. Oa Campinglife en volgens mij Eigen Huis en Tuin ook wel eens.

 19. peter 1

  Bijna alles is gesponsord , krijg zelf wel eens de indruk dat bedrijven en of instanties betalen om in het RTL nieuws te komen. Men leest daar niets over ,maar denk dat het wel gebeurt , en diegene die altijd zeuren over hun belastinggeld , en niet wenst meetebetalen aan de P.O. komen nu bij de C.O. bedrogen uit . Dus in het vervolg , hou je kop

 20. MaZZacane

  @ Bob, het is ook geen Fryslân… gewoon op zn Nederlands zolang het in Nederland ligt. Al het andere is onzin.

 21. Braak

  En dat voor die kloteserie? Schande!!!

 22. Anoniem

  @MaZZacane
  Lekker bekrompen. Verzin meteen een Nederlandse naam voor de Rijn, Maastricht en Nijmegen, om maar wat te noemen.

 23. Yossarian

  Ik herinner me hier heftiger discussies over belastingcentjes. Zou dat komen omdat het nu het commerciele en geliefde RTL betreft?

 24. Anoniem

  Waarom wordt er in de kop gesproken over miljoenEN terwijl het om 1 miljoen gaat?

 25. Joep

  Joow vanavond allemaal kijken naar de Flikken Maastricht film: De overloper! :)

 26. Braak

  En ik heb het weer geprobeerd met mevrouw de blaffertrekker, volkomen buiten de waarheid zoals het in dit trieste ondermaatse blijspel eraan toe gaat. Wendy ga Galjaard maar verwennen meisje maar laat ons met rust!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.