Dennis en Jeroen overwegen hoger beroep

Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge overwegen in beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechter, die vrijdag besloot dat zij typetjes uit hun oude VPRO-programma Draadstaal niet mogen presenteren in hun huidige AVRO-show Neonletters. Dat zei Van de Ven maandag op Radio 1. Draadstaal-producent CCCP wil de rechten niet kwijt aan Talpa, dat Neonletters maakt. Van de Ven: “Het is rancune tegen John de Mol, ik denk dat zij vinden dat hij ons van hun heeft afgepakt.

Hoewel het komische duo vorig jaar nog bang was voor stappen van CCCP, lieten ze voor het tweede seizoen dat nu loopt wél typetjes terugkeren. “We wilden nog een afscheidsscene opnemen waarbij alleen de pruiken van Fred en Ria in beeld zouden komen, maar zelfs dat mag niet.

De acteur noemt de actie van CCCP ‘zinloos’. “Ze zeiden voor de rechter dat ze in de toekomst nog met ons Draadstaal willen maken, maar dat willen wij niet, dus dat is geen optie.  Nu heeft niemand iets.

Van de Ven en Van Koningsbrugge vinden dat zij als bedenkers van de typetjes het intellectueel eigendom hebben. Ze overwegen nu hoger beroep. “Ik zou nog wel eens van een rechter nog wel eens willen weten hoe het intellectueel eigendom precies is vastgelegd. Kennelijk kun je als acteur een type bedenken, de teksten schrijven en de uitvoering doen, en nog geen zeggenschap hebben. Bij andere programma’s kun je nog zeggen: het format ligt vast en is van de producent. Maar bij een sketchprogramma als het onze zíjn wij het format. Dat kun je niet losweken.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen