Floortje Dessing terug uit Noord-Korea

Foto: LLiNKFloortje Dessing is terug uit Noord- Korea, waar ze opnames maakte voor haar reisserie 3 Op Reis. Ze is met alle opnamebanden langs de douane van de dictatuur gekomen. Dat vertelde Dessing dinsdag op Radio 538. De presentatrice is ‘hartstikke blij’ weer in Nederland te zijn. “Het was by far het meest bizarre wat ik heb meegemaakt. Het lijkt of je terug gaat naar de jaren 80. Ze hebben geen tv, kennen New York niet, weten niet wat Facebook is en kennen geen geldautomaten“, zei ze.

3 Op Reis is volgens Dessing het tweede reisprogramma wereldwijd dat Noord-Korea is binnengekomen. “Ik ben er in totaal vijf dagen geweest en dat was ook best wel genoeg, zeg maar. Je komt binnen en je moet je telefoon en je iPad afgeven. Er is geen internet, dus je gaat letterlijk van de radar. Er is geen enkel land op aarde waar dat zo is.”

Tijdens haar trip werd Dessing verplicht vergezeld door mensen van de overheid. “Je bent de hele tijd op je hoede. Je mag bijna nooit ergens stoppen onderweg. Normaal uitstappen om een reisshot te maken mag ook niet. Je mag ook geen oude mensen die werken laten zien. De hele tijd moet je een perfect plaatje laten zien.”

Dessing heeft de hoofdstad bezocht, een stad aan de kust en de grens met Zuid-Korea. “Het is de zwaarst bewaakte grens op aarde. Er staan een miljoen mensen tegenover elkaar. Ze zijn officieel nog steeds in oorlog. We kwamen aanlopen en vijftig meter verder staan de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse soldaten jou aan te kijken, van: wie ben jij? Het is echt bizar.”

De presentatrice heeft alle opnames mee kunnen nemen naar Nederland. “Er was altijd iemand van de overheid bij ons, dus we hebben geen illegale dingen kunnen draaien. Dingen die wij vreemd vinden, vinden zij normaal, dus op die manier kunnen we dat gewoon filmen.”

De trip naar Noord-Korea is in januari of februari te zien in 3 Op Reis.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen