RTL Nederland en John de Mol al in 2012 uit elkaar

RTL Nederland en John de Mol gaan in 2012 al uit elkaar. De Mols bedrijf Talpa houdt een belang van 26,3 procent in RTL Nederland en moederbedrijf RTL Group maakt nu gebruik van de optie om dat belang terug te kopen. Dat heeft RTL donderdag laten weten. In ruil voor het uitvoeren van de optie wordt De Mol weer volledig eigenaar van Radio 538. Boven- dien neemt hij tegen aankoopprijs de radiozenders Radio 10 Gold en Slam FM mee, die in 2010 en 2011 werden gekocht door RTL. 

De Mol verkreeg zijn belang in RTL Nederland in 2007. Hij bracht daarvoor onder meer zijn tv-zender Talpa, de programma’s ervan en marktleider Radio 538 in. RTL kreeg de optie om Talpa alsnog uit te kopen en dat recht verloopt deze maand. De beslissing om Talpa uit te kopen komt voort uit het feit dat De Mol een belang van 33 procent neemt in SBS Nederland.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dwingt De Mol om zijn belang in RTL op te geven nu hij aandeelhouder wordt in SBS. Hij moest het belang binnen drie jaar verkopen aan een partij of een beursgang realiseren. Dat wordt voorkomen, nu RTL gebruikmaakt van haar optierecht.

Financieel directeur Elmar Heggen van RTL Group bevestigt dat haar beslissing is gebaseerd op de uitspraak van de NMa. “Naar aanleiding van de beslissing van de mededingingsautoriteit heeft RTL Group besloten de eerder overeengekomen optie om de overige aandelen in RTL Nederland terug te kopen. Het is onze derde grootste familie van de tv-zenders en het behaalt zeer goede kijkcijfers en resultaten.

Kijkcijferhits van Talpa zoals Ik Hou Van Holland blijven gewoon bij RTL op de buis. Ook nieuwe samenwerking sluit RTL niet uit. “We kijken ernaar uit om onze bewezen samenwerking met John de Mols creatieve unit te continueren op andere manieren.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen