Mart Smeets: ‘Hilversum ziet mij als een gevaar’

Geplaatst op Fri 03 Jun 2011 om 13:42

Foto: Sander StoepkerMart Smeets heeft het gevoel dat men hem in Hilversum als een groot gevaar ziet. Het verklaart volgens hem waarom hij niet vaker is gevraagd als sportpre- sentator in Nieuwsuur, na zijn eerste optreden op 11 mei. “Ik ben een gevaar, een tegenstander, een concurrent“, zegt Smeets in VARAgids. Het is nu eenmaal hoe Hilversum werkt, stelt hij. “Misschien dat mijn bazen denken: luister, jij hebt je tijd gehad, jij hebt het op jouw manier gedaan, wij doen het nu anders. Dat kan. Dat recht hebben ze.

Volgens Smeets werd razend enthousiast gereageerd op zijn optreden in Nieuwsuur. “Hele volksstammen op hun achterste benen: geweldig, je bent weer terug! Hè? Hè? Ik ben weer terug? Collega’s vragen me om het vaker te doen, want het is zo fijn, die losse manier van praten. Want ik gebruik dus geen autocue. Autocue kills television.

Smeets vindt zichzelf de enige anchor van Nederland. “Eens. Dat heeft met anciënniteit te maken. Mensen zeggen nog steeds tegen me: ‘Ik was het zondag niet met je eens.’ Terwijl ik al jaren niet meer op zondag om zeven uur het voetbal presenteer!
72 Reacties op “Mart Smeets: ‘Hilversum ziet mij als een gevaar’”


 1. Anonymous

  Ik weet de oorzaak: AR-RO-GAN-TIE!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. lambikske

  Als ik op iemand nog eens een aanslag zou plegen…

 3. Roy B

  Ik vind dat hij wel een aantal keer meer in Nieuwsuur mag. Maar hij word vooral ingezet als presentator op locatie/praatprogramma.

 4. Bram Biester

  Hij mag dan arrogant zijn; hij mag het, want hij IS de beste anchorman van de sport!

 5. Tim

  Nieuwsuur is onafhankelijk en ik denk dat de NOS vindt dat hij als hij iemand interviewt toch een mening klaar heeft staan.

 6. Piet

  Gewoon tijd gehad. Laat hem maar een joint roken, en zijn collega “verwennen” . Tijd voor iemand anders die niet zo arrogant is .

 7. rob

  arrogant of niet hij is de beste ..humberto tan zou het ook kunnen zonder autocue die werkt nu beneden zijn kunnen

 8. Megan

  @Bram Biester: Omdat jij dat vindt is hij de beste of..? Ik erger me eerder aan zijn wijze van presenteren, de ellenlange zinnen en monologen waarbij ik vaak het gevoel heb dat het meer om hemzelf draait en zijn passie voor sport dan de sport zelf.

 9. Bart V.

  Mart Smeets zit er bij zo van – Oh, daar zijn die domme kijkers weer en ik, die alles weet moet – met nadruk op moet – het allemaal weer aan die domme ganzen gaan uitleggen. Daar hebben ze er wel meer van bij Studio Sport. De kijkers mogen blij zijn dat we het allemaal laten zien, maar het is een gunst die we verlenen hoor, de staatsomroep ten top. Het zijn mislukte leraren die op een jaren 60 toontje aan de domme leerlingen het allemaal weer eens moeten uitleggen. Zelfs bij de huldiging van het Nederlands elftal in Amsterdam, de grachtentoer en het museumplein – maar doorlullen. (Of we blind zijn en zelf niet kunnen zien wat er allemaal gebeurd).

 10. Martijn

  Hahaha, die man is wel vol van zichzelf zeg!

 11. Robert

  In Amerika zouden ze deze man koesteren. Leeftijd: bullshit. Iemand met kennis van zaken door ervaring. In Nederland wordt je afgeschreven als je een bepaalde leeftijd hebt. We moeten ons schamen. Ik hoop dat Mart nog jaren blijft en ik kijk nu al weer met plezier uit naar de Avondetappe.

 12. braak

  Anonymous heeft het helemaal bij het rechte eind. Die Smeets is een arrogante eikel. Ik heb zijn loopbaan gevolgd en zijn boeken gelezen en ook zijn boeken druipen van de ingenomenheid! Hij is bovendien een slechte schrijver, een amateur. Smeets je tijd zit erop, wegwezen.

 13. MediaPrak

  Mart Smeets is één van de beste presentatoren, radio en tv makers van Nederland en een verdomd goede schrijver. Luister eens naar Off the Record.

  Grappig juist nu er, terecht, veel aandacht is voor Willem Duys. Hij kreeg in de jaren 70 het zelfde verwijt uit ‘linkse hoek’ wat Smeets nu uit de ‘rechtse hoek’ krijgt.

  Ervaring, welbespraaktheid, kennis en autenticiteit wordt blijkbaar niet op prijs gesteld.

 14. Roy

  Mart was een verademing in Nieuwsuur! Ik zag hem twee keer daar zitten en beide keren heb ik ook echt genoten van het sportdeel. Hij is een presentator, geen voorleespop. Zo kondigde Rik van de Westelaken in het laatste blokje de uitslag van het songfestival aan, waar Mart leuk op in ging. De ontspannen sfeer die hij uitstraalt zie ik te weinig op TV. Mart vaker in Nieuwsuur aub!

 15. braak

  Moet ik nog even kwijt dat ik bedoelde zelfingenomenheid en ja dat Smeets denkt dat hij het opperwezen is en de kijker maar een onderontwikkelde baviaan uit Odessa is!!!! Hebben jullie hem weleens goed bestudeerd als hij de sportspsychiater uithangt bij het schaatsen en wielrennen. De spoerters krijgen de rotzenuwen als ze na hun al of niet gelukte prestaties bij meneer Smeets op het matje moeten komen. Hij demotiveert ze met zijn slappe gelul. Je hebt genoeg van mijn belastinggeld opgemaakt met je hobby Smeets, bij deze ontsla ik je!!

 16. Anonymous

  Hij deed die nieuwsuur wel goed!

 17. Geenstijl

  Oh gebruikt hij geen autocue daarom is hij zo slecht! Matthijs gebruikt autocue voor het aan en afkondigen en nooit in een interview, dat is heel prettig kijken.
  Maar bij Mart zit je naar een monoloog te kijken waarbij hij begint “Herinnert u zich nog de naam …. , dat was die man die in 1977, blablablala”.
  Het is geen radio Mart beelden kunnen voor zich spreken….

 18. Mark

  Groot ego…

 19. braak

  Sorry Anonymous, ik moet die Smeets gewoon niet, nogmaals zoals je zelf al opmerkte hij is arrogant.

 20. .kwikjealex

  Na zijn optreden met de foute baan bij het schaatsen heb ik het helemaal gehad met hem.
  Heel Nederland (iig die keek) kon er niet tegen dat dit gebeurd was, die 2 andere aan de tafel waren eindelijk gezamenlijk eens dat dit zonde was.
  Maar niemand mocht het vinden omdat Mart geen emotie wilde tonen.

  Je kan er net zo goed een robot neer zetten, die is nog gezelliger.

 21. Claus

  Kan hij niet met pensioen?

 22. Linda de Muis

  Mart kan zeker presenteren maar zijn misplaatste arrogantie maakt hem uiteindelijk een onsympathieke man. Ik vond de wisselwerking tussen Mart en Marielle bij Nieuwsuur trouwens wel leuk.

 23. .kwikjealex

  @Claus:
  Nee, hij is 64, over 1 jaar is die weg.

 24. Louwter

  Uiteindelijk wel een persoonlijkheid die er staat/zit. Dat kunnen er velen niet zeggen. Tegenover elke boe-roeper heeft hij ook vast wel een juicher.

  Als tv-persoonlijkheid is het toch mooi dat je net zo gehaat als geliefd bent.
  Bij een CO kun je dat niet maken maar bij de PO is ruimte voor persoonlijkheid.

 25. .kwikjealex

  @Louwter:
  Wilfred Genee vind ik ook een tv persoonlijkheid (of die goed of slecht is is je eigen mening), maar naar zijn programma’s kijk ik liever omdat het daar niet lijkt of je in het klaslokaal van 50 jaar geleden zit (qua sfeer die rondom hangt).

 26. Louwter

  @.kwikjealex: Zonder Derksen is Genee minder een persoonlijkheid!
  Hij is heel dienstbaar voor het programma. Drukt niet helemaal zijn eigen stempel

 27. Juize

  Mart de beste sportpresentator? Sorry hoor, maar als deze man van tv is dan zal niemand hem missen. Nederland mist zowieso een echte goede sportpresentator.

  Hoe grote sportliefhebber ik ook ben, als Mart op tv is, dan zap ik snel verder >>

 28. Gerb

  Mart, ik vind jou geweldig. Heerlijk hoe je ‘dat joch’ van de EO terecht wees toen hij niet wist wie The Animals waren. (

 29. Art

  Heerlijk die afgunst en jaloezie die je hier kunt lezen, Nederland is ‘trots’ op z’n helden!

 30. Breedbeeld

  De altijd gefrustreerde Smeets die zichzelf altijd boven de rest plaatst.
  Als wielercommentator de beste, verder je gezicht niet laten zien.

 31. Bert W

  Die baalt dat hij zijn eigen leuter niet in de mond kan doen, zo intens kan de man van zichzelf genieten. Wat een blaasbalg.

 32. TeeVeetje

  Hij is onlangs gesignaleerd met een bomgordel om op het Mediapark . Zou dat het zijn ?

 33. Peter

  @Robert:

  Dus dat. Beter dan al die snotneusjes.

 34. lichtpuntje

  Mart ik hoop dat je nog lang bij de NOS blijft!! (hij is voor mij de Willem Duys in de sport).

 35. rob

  als hij ergens binnenkomt en iets zegt is iedereen stil dat is garisma

 36. JaapAap

  Och al lang gestopt met kijken naar die Egotripper.

  Waar zijn de Johan derksen Wilfred Genee en Renee van der Gijp van de wielersport.

  Help

 37. Anonymous

  Respect voor wat de man allemaal heeft gedaan. Maar als hij in beeld komt, zie ik tegenwoordig 130 volgevreten en volgezopen kilo’s betweterige arrogantie.

 38. Erik

  Hoort zichzelf graag praten. Weg ermee.

 39. Anonymous

  @rob:

  Eh…charisma heet dat.

 40. lichtpuntje

  @JaapAap: We hebben het hier over een verslaggever.

 41. Timo

  @Robert: Op een of andere manier heb ik Mart nooit prettig gevonden als presentator. Maar objectief gezien is hij inderdaad een hele goede sportpresentator, en ben ik het helemaal met je eens dat we in Nederland de oudere presentatoren snel afserveren. Echter is het wel belangrijk om de kanttekening te maken dat er in Amerika wel meer mogelijkheden zijn i.v.m. Nederland. Wil je in Nederland echt in het zicht blijven dan moet je een primetime programma hebben, want in de ochtend en daytime uren is er niet veel te zien. En voor de primetime programma’s is een goedkopere en frisse presentator/-trice voor de NPO, RTL en SBS vaak waarvoor wordt gekozen.

 42. Nieuwe_Generatie

  @Robert: Nou, dan vertrekt ie toch lekker naar Amerika? Mogen ze hem daar tot in lengte van dagen koesteren. Mag ik dat zeggen? Ja. Ik mag dat zeggen. Want. Zo’n arrogant figuur, zo’n vol-van-zich-zelf persoon… ja, dat soort types. Daar hebben we het niet zo op in ons kleine nederland.

  ;)

 43. Sanoma-fan

  Veerweg die beste presentator van NL deze ‘Ernhemmer’, hij is niet te kneden zoals een groot deel van de presentatoren

 44. Sanoma-fan

  Veerweg= verreweg

 45. Abdoe

  Arrogant, soit. Maar het wordt pas echt lachwekkend als hij weer eens uit de losse pols een wielercommentaartje doet. Eindeloze pompeuze monologen die aan elkaar hangen van de clichés, zonder enig benul van de actualiteit. Kan geen Botskarjov (sic) van een Zandioso (sic) onderscheiden.

  Een vakman is het allang niet meer. Dan had hij op zijn minst de moeite moeten nemen om met zijn tijd mee te gaan en zijn kennis van zaken te onderhouden. Nu zet hij zichzelf alleen maar continu voor schut.

 46. Sanoma-fan

  @Abdoe:

  Als je live een commentaar inspreekt van een etappe, is dat geen monoloog,maar gewoon kunde die in de rest van NL niet te vinden is

 47. Marco

  Smeets is gewoon de koning. Mensen die dat niet begrijpen moeten gewoon hun mond houden.

 48. brank

  Smeets moet weer terugkomen. Wat boeit die arrogantie? Ik ben het ook totaal oneens met hem op een aantal takken van sport die hij niet interessant vind. Maar de zaken die hem wel interesseren doet hij goed en kan hij vurig over praten.
  Wat een genot om daar naar te kijken.

 49. Joost

  Kan deze oude vergane glorie kerel niet eens weg. Ziet er niet meer uit

 50. azijnseikerT

  Smeets moet niet zo huichelachtig met de wielersport omgaan. Verder is hij vol van zichzelf. Nou en, dat maakt hem nog geen slechte sportpresentator.

 51. Jerrold

  Hij is erg vol van zichzelf. Hij was bij PDL, en hij zat alleen maar over zichzelf te praten, terwijl pdl dat ook wilde lol.

 52. ton

  Die Smeets had al lang van het scherm weggestuurd…….zijn achterlijke manier van kleden (in de Tour de France bij 30 graden een dikke trui aan….)Je moet binnenkort de lagen die hij over elkaar draagt tijdens de TdF eens tellen……dat moet toch stinken??je begrijpt niet waar dei toen zo jonge Ria Visser zin in heeft gehad
  Smeets..wegwezen…..eerst eens afvallen ,rare drol haar uit je nek laten scheren en hup..in het bejaardenhuis!!En van de verpleegsters afblijven!!!!!!

 53. Sosha

  ik denk ook wel dat Hilversum hem als een gevaar ziet, maar dan meer omdat hij de kijkers weg jaagt ;-)

 54. Jan

  Geweldige presentator. Met hem er bij en Ducrot natuurlijk is het een genot om naar de tour te kijken. en dat zeg ik als echte wielerliefhebber.

 55. Marlies

  Vuilnisman! Kan deze ZAK ook méééééé??!!!!

 56. Arieh

  Je mag hem of je mag hem niet, maar je hebt er in ieder geval een mening over. Als ie weg is blijven er alleen saaie opleespoppen over.

 57. MicheldeB

  Heerlijk. Als je kwaliteit levert, en verder geen rare fratsen uithaalt, dan mág je zo arrogant zijn. Voor zover dat nog als arrogantie kan worden bestempeld.

 58. George

  Wat een een gelul, Mart Smeets heeft mij circa 25 jaar zeer vermaakt met zijn commentaar. Mart zeer bedankt het is en was een genot om naar je te luisteren.

  George Verbaak, Eindhoven

 59. Hein

  Mensen die zelf niet zoveel kunnen, vooral in Nederland, beschimpen graag mensen die wel wat kunnen, vooral die iets heel goed kunnen, al helemaal als die mensen dat na jaren zelf ook weten.
  Mensen die zelf iets heel goed kunnen, vinden het leuk als anderen dat ook hebben en daar ook voor ui komen.

 60. Theo

  Mensen die hier beweren dat Smeets veel verstand van zaken heeft laten slechts zien dat ze zelf helemaal GEEN verstand van zaken hebben.

  Ik heb vele vrienden die wielrennen en ze kotsen allemaal op zijn overloze gezwets wat kant nog wal raakt.

  In het land der blinden is eenoog koning en Mart Smeets is de koning van de sportblinden.

 61. dikkemik zegt

  dus ……einde verhaal negatief scoort zo zie ik dat hier in de MC

 62. Anne

  Vind Smeets niet echt plezierig om naar te kijken en te luisteren, dus ik heb er geen probleem mee, dat hij niet vaker te gast is.

  Zijn belerende toon, irriteert mij.

 63. Peert

  Mart heeft veel verstand van sport. Ook wielrennen Theo. Dat je wielren vriendjes dat niet vinden. Pech. Heb persoonlijk diverse keren hem live mogen aanschouwen. De man weet waarover hij praat. Arrogant? So what. Mart en Jack zijn de enige echte sportpresentatoren.

 64. Stepper

  Retorische vragen stellen is bij Smeets verheven tot kunst,en dat noemen sommige mensen goed!!!,en laat één ding duidelijk zijn de gasten horen het middelpunt te zijn.
  En nu we het over gasten hebben dat zijn altijd de vrienden van Mart die elk jaar weer luisteren naar de retorische vragen die hij hen stelt.(Marts Franse feestje wordt natuurlijk betaald door Nederlandse belastingbetaler)

 65. A

  Willem Duys ,Mart Smeets, Mies Bouwman. Een rijtje waar iedereen voorbeeld aan kan nemen.

 66. Cees

  Hoe je het ook went of keert Smeets is nu eenmaal een van de beste presentatoren van de Nederlandse televisie. (Uiteraard wordt hij betaald door ons, wat een onnozele opmerking.)

 67. M.Smeets

  Kees z’n mening is niet relevant,ik accepteer alleen meningen van andere instituten,daar ik wil het bij laten want mijn opgezwollen blote rollade voeten staan op het punt om uit de moccasins te knappen.

 68. Pipo

  @Art: Wat een domme reactie weer.
  Als je kritiek op mensen hebt, ben je meteen jaloers?
  Wat een onzin.
  Men vindt zelfingenomen zakken gewoon niet zo leuk, ook al zijn ze goed in hun werk (ik kijk geen sport, dus ik weet niet of hij goed is).
  Ook al ben je de beste schaker van de wereld, als je zo arrogant en zelfingenomen doet, mogen mensen je gewoon niet.

 69. KIDMINNESOTA

  Arrogante kwal. En long live the autocue!!!!!!!!!!

 70. braak

  Kijk Stepper, jij hebt het bij het rechte eind, wat heeft die Smeets in de loop der jaren niet allemaal opgemaakt van ons belastinggeld. Dure reisjes en dure hotels. Staan jullie daar maar eens bij stil en dat in deze tijd van bezuinigingen. Ik heb liever dat ze die Smeets er uit gooien dat dat er een Leopard tank wordt verkwanselt en een paar militairen op straat komen te staan. Mart Smeets is een ijdele man die zich verkeerd kleed en slap lult, een arrogante kwaakzak die zijn mond niet open doet over de doping in het wielrennen. Hij zit nu eenmaal bij Lance Armstrong op schoot.

 71. eef

  Weg met die arogante kwal , word er helemaal misselijk van.

 72. Hans

  Ik bewonderde Mart vroeger… Nog steeds een vakman, maar hij is wèl een caricatuur van zichzelf geworden. Inderdaad ERG van zichzelf overtuigd en arrogant. Over de top zelfs. Mag ik dat zeggen? Ja. Dat mag ik zeggen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.