‘Lijsttrekkers willen meer rust in tv-debatten’

Foto: Nick van OrmondtPolitieke kopstukken zijn dit jaar iets veeleisender in onderhandelingen over lijsttrekkersdebatten op radio en tv. Ze willen met minder collega-politici tegelijk in debat. Dat zegt politiek verslaggever Joost Vullings van de NOS op Radio 1. RTL 4 organiseert op 23 mei een debat met vier potentiële premiers en ook MAX komt met een show waarin slechts vier politiek leiders optreden. “Men wil eigen- lijk een soort rust. Met zo min mogelijk mensen tegelijkertijd aan het woord komen“, zegt Vullings.

Volgens Vullings hebben de politiek leiders geleerd van de televisiedebatten drie jaar geleden. “Er zijn ook veel partijleiders die met gemengde gevoelens op de vorige campagne terugkijken. Enerzijds riepen ze vaak op tv dat in economisch barre tijden leiderschap gewenst is en vervolgens zag je de potentiële leiders elkaar drie seconden later in de haren vliegen en soms schreeuwen. Dat was toch wel een merkwaardig beeld. Iedereen beseft dat dat nu anders moet.”

De politiek wil nu dus een grotere vinger in de pap hebben bij de organisatie van tv- en radiodebatten. “Je merkt dat ze zich veel meer bemoeien met de opzet van alle verkiezingsdebatten. De lijsttrekkers willen niet meer in situaties terechtkomen waarin je moet vechten om aan het woord te komen. Dat merk je. In de onderhandelingen over lijsttrekkersdebatten wordt anders onderhandeld dan normaal.”

Het eerste tv-debat is op zondag 23 mei bij RTL 4. Dan staan Geert Wilders, Jan Peter Balkenende, Job Cohen en Mark Rutte tegenover elkaar in Het Premiersdebat. Op 26 mei volgt bij RTL 4 het Carré-debat met iets meer politiek leiders. Het is de bedoeling dat het viertal van Het Premiersdebat op 3 juni ook optreedt in een tv-show van MAX. Op 7 en 8 juni volgen de traditionele debatten van EénVandaag en de NOS.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 9 juni.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen