KRO-directeur: ‘Stoppen met Eén tegen 100 en Gehaktdag’

KRO-directeur Koen Becking vindt dat programma’s als Eén tegen 100 van de NCRV, Gehaktdag van de AVRO en ook zijn eigen tv-show De Leukste Jaren met Anita Witzier niet bij de publieke omroep thuishoren. Hij pleit voor een nieuwe mediawet. “Het huidige bestel loopt op z’n einde. Kijk niet alleen naar kijkcijfers, maar ook naar de publieke waarde. Dan komen Gehaktdag, Een tegen 100 en ons eigen programma De Leukste Jaren simpelweg te vervallen“, zegt hij maandag in De Telegraaf.

De politiek wil dat de publieke omroep bezuinigt en volgens Becking is daar best nog ruimte voor. “De KRO is bereid tot verdergaande samenwerking, we zullen uiteindelijk naar een model moeten met minder omroepen, ik denk eerder aan tien dan aan vijftien. Waarom niet het Mediapark opnieuw inrichten, zodat je nog meer kunt bezuinigen op huisvesting, managementlagen en ondersteunende diensten? Of bouw iets heel nieuws in Amsterdam, die kosten haal je er op termijn wel uit.”

Becking is er geen voorstander van om het budget van de publieke omroep drastisch te verlagen. “Wilders wil dat van het huidige bedrag van 750 miljoen euro nog maar 50 miljoen overblijft. Als je dat doet, kom je aan de fundamenten van onafhankelijke journalistiek. Dan tast je de stabiliteit van de democratie aan, kijk naar het Italië van Berlusconi.

Ook het schrappen van één tv-zender vindt hij een slecht idee. “Er gaan nu stemmen op om in dat scenario Nederland 2 op te doeken. Terwijl dat juist het meest publieke net van allemaal is, daar zijn verdiepende en profilerende programma’s te zien, zoals straks ook het nieuwe Brandpunt. Dat programma is het laatste wat de KRO zal opgeven.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen