‘Balkenende aanmatigend tegen RTL-journaliste’

Geplaatst op do 27 mei 2010 om 13:21

Debatleider Rick Nieman vindt dat Jan Peter Balkenende zich woensdagavond tijdens het Carrédebat op RTL 4 ‘aanmatigend’ uitte tegen RTL Nieuws- journaliste Mariëlle Tweebeeke. “U kijkt zo lief“, zei Balkenende, toen Tweebeeke aandrong op een antwoord op haar vraag. “Ik vond het wel een beetje aanmatigend“, aldus Nieman donderdag op Radio 538. “Femke Halsema liep na afloop langs hem en zei: ‘Als je dat tegen mij had gezegd, Jan Peter, had ik je een knietje gegeven’.

Volgens Nieman is het een misstap van Balkenende. “Dat was niet zo verstandig anno 2010 om je zo uit te laten tegen een volwassen, professionele vrouw.

Het feministische maandblad Opzij eist excuses van Balkenende. Hoofdredacteur Margriet van der Linden vindt de opmerking ‘aanmatigend’ en ‘haast seksistisch’. “Ik vind het in negatieve zin opvallend dat de premier in een zakelijke setting denkt het zich te kunnen permitteren om iemand zo te benaderen“, zegt ze bij de NOS.
43 Reacties op “‘Balkenende aanmatigend tegen RTL-journaliste’”


 1. Martini

  Laten we alles even relativeren…
  Het is geen Ruud Lubbers!

 2. Peter Borst

  Haha, die Femke!

 3. Lies

  Die blik van Tweebeeke; priceless. Vond het eigenlijk wel grappig!

 4. Fred

  ze keek toch ook best lief.

 5. David (2)

  Béétje overtrokken dit allemaal.

 6. 123

  Alle hardcore feministen komen weer bovendrijven

 7. Bas v.d Kimme

  Ach ja was niet echt netjes, maar goed je hoeft van een mug ook weer geen olifant te maken….

 8. :-)

  Denk dat de reactie van het publiek wel genoeg zei….

 9. Walter

  Het is allemaal inderdaad wat overtrokken. Al laat het ook wel weer zien wat voor lullo Balkenende is. Dit soort opmerkingen, in een dergelijke setting, als reactie op een serieuze vraag (waar hij weer eens geen antwoord op wilde geven), in een live-uitzending… Op z’n minst flauw en erg dom, maar ook gewoon lomp. Vraag me af wat hij gezegd zou hebben als de vragensteller een man was geweest. Storm in een glas water, maar Balkenende had beter moeten weten.

 10. Bert

  Balkenende heeft zich volkomen belachelijk gemaakt…. ik heb nog meer respect voor die nieuwe van SP,wilders&femke!!!!!! ik had het wel willen zien dat femke jan peter een knietje geeft!!!!!!!!!

 11. HAHA

  Van mij had hij 2 knietjes gehad, die Harrie Potter.

 12. Ilse

  Eigenlijk vond ik dit wel een vermakelijke passage in het debat.

  Ongelofelijk trouwens dat Balkenende in deze setting zo’n opmerking plaatste, maar Marielle handelde het wel goed af, vond ik, met haar vernietigende blik.

  Gewoon bij laten. Straks beweert JPB nog, dat hij onderwerp is geworden van een feministische hetze. Gun hem die slachtofferrol niet. Maak geen olifant van deze mug.

 13. Anoniem

  Belachelijk van balkenende. Want waar het om gaat is dat hij zo de vraag wilde ontwijken.

 14. Martijn

  Vond het ook een schandalige actie van JP! Had dit zeker niet van hem verwacht. Marielle deed het trouwens uitstekend, leuke sympatieke vrouw!

 15. Ed

  Wat een klasse hoe Marielle reageerde, daarmee zette ze Balkenende in de hoek als een klein jongetje dat een blauwtje liep!

 16. Robert

  Mariëlle heeft dit zelf prima opgelost door hem alleen maar dodelijk aan te kijken.

  Moet overigens wel zeggen dat JP (te) vaak van dit soort ongemakkelijke momenten kent. Heb de laatste tijd ook regelmatig foto-momenten meegemaakt waarbij hij er net iets te nadrukkelijk voor zorgt tussen de mooiste vrouwen in te staan. Hij kan slecht onderscheid maken tussen grappig en gênant.

 17. LD

  De uitspraak was natuurlijk abject en infaam, alsmede ook paternalistisch. Maar let op, ik schrijf het wel heel lief!

 18. aad

  Toch opvallend dat in deze blunder van Balkenende minder wordt besproken in de media dan missers van z’n tegenstanders.

  Wellicht komt dat toch om dat de lompe opmerking zelf niet over de inhoud gaat, maar toch: hij probeerde als zo vaak een vraag te ontwijken en de aandacht af te leiden. Helaas voor hem deed hij dat middels een mislukte grap, maar het past wel zeer goed in zijn gebruikelijke stijl: niet ingaan op wat anderen zeggen, totaal ergens anders over gaan lullen. Vreemd dat hij zo weinig over dat duikgedrag wordt aangevallen.

 19. Televisiefreaks

  Ze bleef maar aandringen en dan is zo’n opmerking niet meer dan terecht. Fortuyn zei vroeger: ‘Ach mens, ga toch koken!’. Daarbij valt deze opmerking van JP enorm mee. Waar maakt men zich druk om?

 20. Janp

  vond het wel typisch iets voor Balkenende, geeft nooit een uitgesproken antwoord, maar wel charmant toch?
  Hij had beter kunnen zeggen: Zeg jij omhoogevallen mediakut met je beschermde carriere kun je niet beter gewoon terug gaan naar waar je thuis hoort? bij man en kinderen en het aanrecht!-))
  Toch??

 21. Ed

  Reactie op Televisiefreaks: Dus jij vind dat journalisten niet moeten doorvragen?

 22. oetlul

  Kom op zeg, seksistisch is het totaal niet. Toch ergde ik me kapot aan de man en vind ik dat hij zich terug moet trekken uit de hele politiek. Na vier gevallen kabinetten kun je toch geen zekerheid meer krijgen?
  Overigens stop ik met het kijken naar al die programma’s, want het breng naar mijn mening alleen maar verwarring. Ik vond namelijk groen links gisteravond het meer er bovenuit springen en ik ben het nooit eens met snottebellenpartijen dus dat zegt heel wat.

 23. Lies

  Reactie op Janp: Misschien moet jij een ander forum gaan zoeken om te reaguren?

 24. Walter

  Reactie op Televisiefreaks: Juist in dit onderdeel ging het om het beantwoorden van lastige vragen. Juist dan moet je doorvragen en aandringen. Zeker bij Balkenende, die een grootmeester is in het ontwijken van eerlijke antwoorden op duidelijke vragen.

 25. Joop

  Ik vond het een goede oplossing. In plaats van zich te irriteren over de overbodige vraag die hij net al beantwoord had, maakte hij in één zin duidelijk dat het tijd was voor de volgende vraag. Enkel een slechte journalist stelt telkens maar dezelfde vragen, wat heeft de kijker hier aan?

 26. Joop

  Walter, Balkenende had de vraag beantwoord, door te zeggen dat hij geen antwoord ging geven. Dan kan je dezelfde vraag wel nog een keer stellen, maar wat voor een flapdrol zou JPB dan wel niet moeten zijn als hij er dan wel opeens op in gaat?

  “Oh, je stelt dezelfde vraag nog een keer, laat ik nu maar een ander antwoord geven, dat komt vast heel duidelijk over. Als je het zo graag wilt weten dan zeg ik het wel gewoon.”

  Doet me denken aan die badguy met het hoedje, uit Austin Powers…

 27. Anoniem

  Ze heeft wel een enorme pukkel op haar wang.

 28. Walter

  Reactie op Joop: Door te zeggen dat je geen antwoord gaat geven op een vraag beantwoord je de vraag toch niet? Dat is gewoon politiek gegoochel met woorden. Het was een (letterlijk) nietszeggende reactie, geen antwoord. En het is heel gebruikelijk (maar toegegeven, zelden met resultaat) dat een journalist dan aandringt. Hoe het ook moge zijn, weigeren een ‘echt’ antwoord te geven zegt ook veel.

 29. Ed

  Reactie op Anonymous: Dat is een microfoontje.

 30. jesse

  ze zeurde als een klein meisje dat haar zin niet kreeg, daarom goeie reactie. Mariëlle Tweebeeke deed het verder heel goed.

 31. Anoniem

  Reactie op jesse:

  Ze kreeg geen antwoord op haar vraag..

 32. Jan

  JP liegt en ontwijkt vragen. Nogal logisch dat er wordt doorgevraagd. Met zijn ‘je lacht zo lief’ heeft hij zich weer onsterfelijk belachelijk gemaakt.

 33. Ilse

  Ik kan me heel goed voorstellen dat JPB deze vraag niet wilde beantwoorden voordat de verkeizingsuitslag er is, maar zeg dat dan ook gewoon. Nu ging hij op de bekende CDA manier ontwijken en draaien, dat is vragen om problemen. Maar het was iedereen op een gegeven moment wel duidelijk dat er geen antwoord zou komen, lijkt me.

  De fout van Marielle was, dat ze haar vraag steeds herhaalde, in plaats van in te vragen. Ze had bijvoorbeeld kunnen vragen: ” waarom beantwoord U mijn vraag eigenlijk niet?” . Maar JPB ‘ s opmerking was en blijft ongepast.

 34. ome H

  Als Femke dit gezegd had, had onze lesbische Margriet er dan geen probleemn mee gehad???

 35. Maria

  Een knie’tje heeft bij Balkenende echt geen zin; hij heeft nl. geen ballen.

 36. Ilse

  Reactie op Maria: Hij heeft misschien geen ballen, maar het is er wel een.

 37. Anoniem

  Wat een gejank om niets. Stelletje zeikwijven, met hun feministische gelul. Ga afwassen ofzo

 38. Ed

  Balkenende heeft inmiddels zijn excuses gemaakt aan Tweebeeke volgens BNR.

 39. Anoniem

  Reactie op Ed: Alsof zij daar op zit te wachten. Volgens mij staat zij daar ver boven.

 40. Maria

  @Anonymous, 15:27 uur: weer een man die gisteravond niet aan z’n trekken gekomen is?

 41. Joop

  Reactie op Ilse: Ehhh, dat was precies wat hij zei: ik ga deze vraag niet beantwoorden voor er een verkiezingsuitslag is. En ja, zeggen dat je een vraag niet gaat beantwoorden is ook een antwoord.

  “Meneer Balkenende, wat is uw pincode?”
  “Dat ga ik natuurlijk niet zeggen.”
  Klaar.

 42. wubbe

  Zou de Iso wel willen zien met de glimlach van Tweebeke op het moment dat Balkie daarop meende te moeten reageren.
  Ze had ook al op een paar andere momenten een flirterig of iets te charmant glimlachje.

 43. Giulio

  Berlusconi stijl!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.