Peter R. de Vries zendt verboden beelden Koos H. toch uit

Foto: SBSPeter R. de Vries zendt zondag toch de in een tbs-kliniek gemaakte verborgen camerabeelden van kindermoordenaar Koos H. uit in zijn programma op SBS 6. De misdaadverslaggever legt het verbod dat de rechter vrijdag uitsprak naast zich neer. Hij heeft daartoe besloten in overleg met SBS en producent Endemol. “Het is voor het eerst dat ik tegen een uitspraak van een rechter in ga, maar als een zaak het waard is, is het deze wel. Ik kan en wil mij hier niet bij neerleggen“, laat De Vries weten.

Zowel de programmamakers als SBS en Endemol zijn van mening dat de uitzending – die overigens niet is bekeken door de rechtbank – wel degelijk een groot maatschappelijk belang dient en dit zwaarder zou moeten wegen dan de privacy van de kindermoordenaar. “De wijze waarop Koos H. praat over zijn jonge slachtoffertjes, zijn lichaamstaal en zijn verwrongen psyche laten zien dat deze seriemoordenaar nog steeds levensgevaarlijk is. Hij geeft antwoorden op vragen waar vele nabestaanden al tientallen jaren naar op zoek zijn“, zegt De Vries.

Ook de misstanden in de TBS-kliniek evenals de rol van een rechter in het leven van Koos H. moeten worden getoond. Dat kan en mag niet ondergeschikt zijn aan de privacybelangen van deze kille kindermoordenaar. Wij accepteren de gevolgen van deze beslissing en staan er allen voor de volle 100% achter.

De rechter besloot vrijdagmiddag dat de opnames van H. niet mogen worden uitgezonden. “Ondanks het feit dat Koos H. afgelopen week in vele media herkenbaar in beeld is gebracht“, aldus SBS. “Ook het feit dat Koos H. nooit meer vrij zal komen en mogelijke herkenning in het openbare leven dus geen rol speelt, was voor de voorzieningenrechter geen aanleiding om de beelden wel toe te staan. Hierdoor ontstond een vreemde situatie aangezien de rechtbank geen bezwaren zag om de verkregen informatie en dus bekentenissen openbaar te maken en ook besloot dat Koos H. letterlijk geciteerd mocht worden.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever is om 21.30 uur te zien op SBS 6.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen