Kees Driehuis: ‘Zembla over Wilders topuitzending’

Foto: Leendert JansenEindredacteur Kees Driehuis (58) staat volledig achter de uitzending van zijn programma Zembla over Geert Wilders afgelopen zondag. Hij noemt het een ’topuitzending’ en is het oneens met de kritiek van onder meer Femke Halsema. Zij stelt op Twitter dat de uitzending niets met journalistiek te maken had. “Het leuke van Twitter is dat je weinig letters mag gebruiken, maar van iemand als Femke Halsema verwacht ik wel meer uitleg. Ik begrijp niet wat ze bedoelt“, zegt Driehuis op Radio 1.

Zembla beweert dat Wilders droomt over oorlog en deportatie en noemde haar documentaire een film ‘over een bange man met een boodschap voor bange mensen’. “Als je op een rijtje zet wat Wilders allemaal zegt en je gaat journalistiek controleren met behulp van wetenschappers wat daarvan klopt, en je zendt dat vervolgens uit, dan begrijp ik niet waarom dat opeens een pamflet is“, zegt Driehuis.

Er werd in Zembla gebruik gemaakt van beelden uit horrorfilms en ook werd er een vergelijking met Hitler gemaakt. “Die horrorbeelden waren een artistieke illustratie van de film. Dat doet niets af aan de feiten. Ik begrijp de kritiek niet. Ik begrijp dat mensen zich opwinden over deze film, omdat ze het er per definitie mee oneens zijn dat Wilders op die manier aan de kaak gesteld wordt. Maar ik heb nog niemand gehoord die de feiten weerlegt heeft en die zijn vrij schokkend in het programma. Ik vind dat journalisten zich daar op moeten concentreren en niet op die hype via dat getwitter en alle voorspelbare reacties die altijd uit dat kamp komen. Laat de journalistiek eens aan mij uitleggen wat er niet aan klopt.”

Driehuis vindt het programma niet tendentieus. “Wat is tendentieus? Ik begrijp er echt helemaal niets van, hoor. Het zal wel mijn naïeve onschuld zijn. Wat is tendentieus als je achter elkaar zet wat Wilders zegt en doet en dat controleert?“, zegt hij. “Ik vond het een topuitzending. Ik ben buitengewoon gelukkig dat wij in staat zijn om tot zoiets te komen met onze mensen. Daar ben ik heel erg tevreden over.”

Halsema hoopt dit soort tv nooit meer te zien. “Het maakt veel vooroordelen over de publieke omroep waar. Tendentieus, heeft met journalistiek weinig te maken.”

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen