Femke Halsema haalt uit naar Zembla

Geplaatst op ma 26 apr 2010 om 13:59

Femke Halsema vindt de uitzending van het NPS/VARA-programma Zembla over Geert Wilders afgelopen zondagavond ‘tendentieus’ en journalistiek onwaardig. Volgens Zembla heeft Wilders ‘donkere angstfantasieën over de oprukkende islam’ en heeft hij ‘dromen over oorlog en deportatie’. “Ik zag gisteren een deel van Zembla over Wilders. Het maakt veel vooroordelen over de publieke omroep waar. Tendentieus, heeft met journalistiek weinig te maken“, twittert Halsema maandag.

Halsema is teleurgesteld in Zembla. “Zembla was geen ‘journalistieke documentaire’; een politiek pamflet dat angst inboezemde. Inderdaad met dezelfde stijlmiddelen als de PVV“, zegt ze.

In Zembla analyseerden ‘deskundigen’ zijn uitspraken en concludeerden dat wat Wilders zegt over de islam en moslims niet klopt. “Wilders is bezig met een internationale opmars en tijdens zijn toespraken in het buitenland laat hij zich uit in bewoordingen die ronduit oorlogszuchtig zijn“, aldus Zembla.
29 Reacties op “Femke Halsema haalt uit naar Zembla”


 1. Marco

  heb net de aflevering bekeken op internet en je ziet inderdaad weer een typische actie van de linkse publieke omroep. Snijden in die omroepen!! 1 of 2 zenders is meer als genoeg!

 2. Anoniem

  dan

 3. aad.

  Meer dan genoeg Marco, niet als. Of is dat typisch weer een links geheven vingertje?

  Het was inderdaad geen beste aflevering van Zembla. Zonde, want ze hadden een aantal belangrijke en zeer interessante punten. Neem bijvoorbeeld de manier waarop een arabist het filmpje Fitna fileerde, dat was uitstekend. Heel rustig en genuanceerd liet hij bij koranquotes zoals gebruikt in Fitna zien hoe ze ernstig uit z’n verband waren gehaald. Waardevolle informatie, bizar dat het het zo lang heeft moeten duren voor iemand dat deed.

  Maar vervolgens begonnen ze zichzelf te overschreeuwen met slechte voice-over teksten. Daar heeft Halsema gelijk in. Boosheid lijkt de drijfveer te zijn, niet journalistieke nieuwsgierigheid naar de handelswijze van Wilders.

 4. mike

  Ik heb stuk gezien van Zembla. Het is gewoon weer propaganda voor de linkse partijen die met belasting geld een programma maken over de PVV. Ik ben geen Wilders aanhanger en zal er ook zeker niet op stemmen maar dit is zo slecht. De timing zo’n 6 weken voor de verkeizingen, is ook zo doorzichtig.

 5. Anoniem

  Reactie op Marco: Reactie op mike:
  Volgens mij Is Femke ook van de linkse partijen. Zij heeft kritiek op Zembla. Dus blijkbaar kun je ‘links’ niet over 1 kam scheren.

 6. Martijn

  Ik ben links, maar deze uitzending was een beschamende vertoning.

 7. Jan

  Zembla maakt weer helemaal duidelijk waarom POWNED en WNL zo snel mogelijk moeten beginnen.

  Weg met Zembla en de Vara!!

 8. Sven L.

  klopt wat ze zegt… pluim voor GroenLinks!

 9. Ron de Weerd

  De Wilders-uitzending van Zembla was een regelrechte aanfluiting voor een ieder die het vak van de journalisitiek serieus beoefent.

  Zullen we ook eens met de botte bijl reageren? Dan stel ik dat Kees Driehuis niet had misstaan in het regime van Hitler, als naaste medewerker van Leni Riefenstahl.

  Waar was het weerwoord in de uitzending van kritische islamwatchers? Er kwamen een paar multukul hoogleraren en dito deskundigen aan het woord met de bekende riedel dat de islam vrede en verdraagzaamheid predikt. Ach ja…..

  Ook was het volgens Zembla onbekend hoeveel moslims er in Nederland wonen. Oh ja –> http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2007/2007-2278-wm.htm

  Als een andere omroep op een dergleijke wijze een documentaire over het gevaar van de radicale islam zou maken, zou de linkse elite moord en brand schreeuwen over de stijlvorm. Maar nu het over Wilders ging (die met de dood wordt bedreigd door islamisten), vinden ze het prachtig.

 10. Martijn

  Het was een topuitzending! Eindelijk een boos programma over een enge man die Nederland naar de afgrond brengt.

 11. 123

  Femke moet niet zo zeiken, als het over het broeikas-effect gaat gebruiken ze ook die stijl.
  Het was goed om te zien wie de buitenlandse vrienden van Wilders zijn

 12. Newhouse

  Reactie op Ron de Weerd: De link die je geeft, laat direct zien hoe jij wetenschappelijk onderzoek benadert: aan de hand van peilingen/enquetes. Wat dat betreft had Zembla dus volkomen gelijk. Want de door jou aangegeven cijfers geven geen tegenargument voor de argumenten van Zembla (dat er van een islam-tsunami geen spraken is).
  Buiten dat vond ik Zembla inderdaad behoorlijk tendentieus. Het had zakelijk en minder emotioneel gekund en gemoeten.

 13. 123

  Politici moeten zich niet me inhoud bemoeien, Femke Berlusconi

 14. Mischa

  Politici moet je zo kritisch mogelijk volgen als journalist.

  Maar in deze uitzending van Zembla zat geen wederhoor, geen nieuws en zeer suggestieve beelden en voice overs. Zeg dan dat je een opinierend programma bent, ipv onderzoeksjournalistiek.

 15. RT

  De media is ontzettend links. Dat is al jaren zo. Ik heb op de opleiding journalistiek gezeten en bijna iedereen daar was zo links als het maar kan.

 16. Newhouse

  Reactie op RT: Heb je die opleiding ook afgerond ? Misschien is dat wel het probleem van de gemiddelde Wilders stemmer…

 17. David (2)

  Heb de aflevering niet gezien, maar was van te voren al bang dat er dit soort geluiden na de uitzending naar buiten zouden komen. Maar dan voornamelijk van ‘rechts’. Dat Femke Halsema dit zegt betekent dus veel. Ik ga de uitzending nog wel even terugkijken, maar grote kans dat dit de PVV weer wat zetels oplevert. Ze leren het ook nooit bij die linkse omroep he.

 18. Piet

  Reactie op Jan: Ja, GeennStijl staat bekend om zijn genuanceerde verslaggeving.

 19. Piet

  Reactie op RT: Komt omdat ‘rechts’ economie of heao doet. Met als doel: zo snel mogelijk zoveel mogelijk poen binnenhalen.

 20. John van Dun

  Reactie op Newhouse: Neem mij niet kwalijk, maar ik ben universitair geschoold en ga zeker op Wilders stemmen. De tendentieuze beeldvorming van de links gekleurde publieke omroepen is mij een doorn in het oog. Helaas ben ik verplicht voor die troep belasting te betalen.

  De islam is geen geloof, maar een uiterst kwalijke ideologie. En dat is een eufemisme, helaas. Aangezien deze ideologie geen ruimte laat voor andersdenkenden en iedere moslim wordt opgeroepen het “geloof”, desnoods, met het zwaard te verspreiden, geeft mij te denken.

  Wilders is NIET tegen de islam an sich, maar tegen het uitschot dat deze ideologie gebruikt om aanslagen goed te praten. Kijk wat er onlangs met de makers van Southpark gebeurd is! Ze werden bedreigd omdat de proleet…sorry, typfout….profeet mohammed als beer werd afgebeeld. Een beetje zelfspot is op zijn plaats, lijkt mij.

  Maar goed, jij laat in ieder geval blijken dat de links georiënteerde mens goed opgeleid is en de rest, die dezelfde linkse ideologie niet aanhangt maar dom, een racist en xenofoob is. Het zegt meer over jouw iq dan die van “de gemiddelde Wilders stemmer”.

  Get a life, loser!

 21. Newhouse

  Reactie op John van Dun: Dit is nou precies het probleem van de gemiddelde Wilders stemmer. Ikzelf stem namelijk rechts. Maar er hoeft maar een piepklein beetje kritiek te komen en ik wordt al uitgescholden. Zo hou je weinig ‘vrienden’ meer over. Bovendien generaliseer je door mij meteen als rechts weg te zetten. Typisch gevalletje van: de pot verwijt de ketel.

  Bovendien ben ik erg benieuwd naar de relatie die jij legt tussen islamitisch terrorisme (jouw analyse hierover deel ik namelijk) en het ‘straat-terrorisme’. Veel ‘straat-terroristen’ zijn namelijk totaal niet bezig met de islam. Doordat Wilders/jij zich zo focused op de islam, vergeten jullie echte oplossingen te verzinnen voor dit probleem waar wij dagelijks mee geconfronteerd worden. Wat mij betreft mag je lekker de hele dag bezig zijn met problemen in het Midden Oosten of met South Park; mijns inziens zijn de problemen bij mij in de straat van groter belang.

 22. John van Dun

  Reactie op Piet: Zullen wij het eens hebben over de inhaligheid van het afgelopen kabinet? We zitten nu al opgescheept met een schuld van ruim DERTIG MILJARD!

  De belastingen voor “Jan met de pet” zijn exorbitant gestegen en staan in geen verhouding met de werkelijkheid, maar ja, rupsje nooitgenoeg hè? Het bijelkaar geroofde geld wordt door de roverheid te vaak aan hele verkeerde dingen uitgegeven, terwijl de eigen bevolking kan barsten.

  Ik mag je er aan herinneren dat dankzij Zalm (VVD) het begrotingstekort was omgebogen naar een begrotingsoverschot. De Zalmnorm was zo gek nog niet: als je het niet hebt, dan kan je het ook niet uitgeven. Zo niet de socialisten.

  Als we dan toch stigmatiserend bezig willen zijn:
  Helaas munt de rode stemmer uit in het blindelings volgen van hun “leiders”, zonder ook maar één kritisch tegengeluid te laten horen.

  De doodsteek voor de politiek is het politiek correctisme!

 23. Newhouse

  Reactie op John van Dun: Met welk percentage zijn de belastingen voor “Jan met de Pet” dan gestegen de afgelopen jaren ? En voor de elite ? Ik ben graag te overtuigen, maar kom dan wel met cijfers.

  Daarnaast hoef ik je toch niet uit te leggen dat er vandaag de dag nog duizenden Jannen met Petten in de schuldsanering zitten door Zalm (ttv de DSB). Dus het ophemelen van Zalm heeft ook zijn grenzen. (Hoewel ook ik de zalmnorm een goed uitgangspunt vind & de PvdA enorm onzorgvuldig met geld vind omgaan)

 24. 123

  Reactie op John van Dun:

  Toen Bos het stokje overnam van Zalm hadden we een tekort

 25. Anoniem

  Eens met 123, Femke moet zich niet bemoeien met de inhoud van een programma.

 26. Steven

  @123
  Nou, dat tekort is dan aardig toegenomen sinds Bos en ik heb ook niet idee dat Cohen erg zuinig met onze zuurverdiende belastingcentjes gaat omspringen. Belastingen verhogen en niet bezuinigen is zijn motto, kan ie lekker Sinterklaas blijven spelen met andermans geld.

 27. Steve Brown

  Ik begrijp niet welke opportunistisch politiek media- doel hier beoogd wordt door Groen Links.
  Het begin van een Angst profeet en het einde van een Angst Profeet.
  Wilders,profeet van de angst’ en de Bunker van Hitler

  Meer lezen:http://stevenbrown.web-log.nl/stevenbrown/2010/04/het-begin-van-e.html

  Groen Links zou vragen moeten stellen over deze TV-uitzending met schrijnende toestanden: http://www.canvas.be/canvasactua/vranckx/vranckx-archief/vranckx-34-bittere-chocolade-2/ waar deze Wilders onzin volledig bij in het niet valt

 28. Ilpendam

  femke hou je bek en laat je nemen

 29. bamihap

  Reactie op Ilpendam: Nou, ik wil wel een keer!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.