‘Steeds meer ouders maken gebruik van Kijkwijzer’

Geplaatst op di 15 dec 2009 om 13:16

Steeds meer ouders maken gebruik van de Kijkwijzer. Dat blijkt uit een onderzoek dat het NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, liet uitvoeren door Intomart GFK onder 500 ouders met kinderen tot 16 jaar. Van alle ouders geeft 92 procent aan de Kijkwijzeradviezen te gebruiken. “Bijna de helft doet dit vaak of regelmatig en slechts acht procent zegt nooit gebruik te maken van Kijkwijzer“, vertelt een woordvoerder. “In 2008 maakte nog veertien procent van de ouders nooit gebruik van Kijkwijzer.”

Ouders vinden de Kijkwijzer ook betrouwbaar, blijkt uit het onderzoek. “Ruim negen op de tien ouders (95 procent) vinden de adviezen redelijk tot volledig betrouwbaar. Twee jaar geleden was dat nog 90 procent. In tweederde van de gevallen is men het vaak of vrijwel altijd eens met de leeftijdsadviezen van Kijkwijzer. Ouders die het vrijwel nooit eens zijn met de leeftijdsadviezen (2 procent), vinden deze dan meestal te hoog.”

Ouders laten zich voornamelijk adviseren door de Kijkwijzer aan de hand van de waarschuwingen bij het begin van een programma en door de informatie in de televisiegidsen. “Het gebruik van teletekstpagina 282 als informatiebron is gestegen naar acht procent.”
16 Reacties op “‘Steeds meer ouders maken gebruik van Kijkwijzer’”


 1. Tobias

  Hoe meet je het gebruik van Kijkwijzer? Door naar de symbooltjes te kijken bij aanvang van het programma? Hielden mensen vóór de stijging hun ogen dicht ofzo? Ik geloof niet dat Kijkwijzer ooit onderzoek heeft gedaan, maar dit persbericht gewoon heeft verzonnen.

 2. Tobias

  Hoe meet je het gebruik van Kijkwijzer? Door naar de symbooltjes te kijken bij aanvang van het programma? Hielden mensen vóór de stijging hun ogen dicht ofzo? Ik geloof niet dat Kijkwijzer ooit onderzoek heeft gedaan, maar dit persbericht gewoon heeft verzonnen.

 3. Anoniem

  Kijkwijzer is flut en moet worden afgeschaft

 4. Olga

  Hmm vind het ook beetje twijfelachtig. Sowieso zijn die symbolen toch amper te ontcijferen op je tv-scherm? En hoe moet ik het voor me zien; de hele familie zit gezellig op de bank klaar voor een film, er komen een paar symbooltjes in beeld en pa of ma besluit toch maar naar een andere zender te zappen?

 5. AJ

  Klopt niet veel van, overdag bij AL programma’s zie je genoeg naakt of worden er woorden gebruikt die niet geschikt zijn voor kinderen.

 6. Casper H.

  De symbolen staan ook in de TV-gidsen.

 7. Jules Winnfield

  Oh en hoe hebben ze dat onderzocht? Ik geloof er niks van…

 8. mark

  Ik maak er zelf ook gebruik van, vooral bij actie-films. Als er geen 16 plus achter staat hoef ik het niet te zien, want dan is het waarschijnlijk de geknipte versie (vooral RTL 5 en SBS 6 zijn daar goed in, 16 plus films zo verknippen dat ze 12 plus worden, zodat ze op prime time kunnen), waar dus alle goeie actie en spannende scenes uit zijn gehaald.

 9. Chiel

  Flodder de film en serie zijn ook 6 , ook nooit begrepen… Het idee is natuurlijk wel goed.

 10. Chiem

  Vind ook die kijkwijzer vaak raar hoor
  Opsporing verzocht wat allemaal waar gebeurd is en zo is 6 en een misdaadserie is dan (bijna) altijd 12

 11. Chiel

  * 6 plus, dus

 12. Jules Winnfield

  En zo’n programma met die ordinaire Gerard Joling of Patty Brard is wel voor alle leeftijden geschikt zeker… fucking betutteling weer hoor dat hele kijkwijzer gezeik… daardoor heb je overdag niet eens actiefilms… gelukkig hoeven digitale zenders zich niet aan die onzin te houden.

 13. mark

  Bij Popstars staat ook een tekentje in de gids voor Grof Taalgebruik. :lol:

  Is zeker sinds Geer die dikke Rebecca uitschold? ;)

 14. Michael

  Kijkwijzer (NICAM) moet worden afgeschaft, mijn zoon wil heel graag naar new kids Nitro. Hij wacht al op die film sinds new kids turbo (die ook voor 16 jaar en ouder was, maar toch in een pathé bioscoop heen was geweest), maar nu komt hij er niet in omdat hij 15 is en niet 16. Schandalig gewoon en er gebeuren eigenlijk alleen grappige dingen in die film. De kijkwijzer is prut vanaf het begin.

 15. Henk Wijzer

  Kijkwijzer is er alleen om kinderen in de weg te zitten zodat zij geen normaal plezier kunnen hebben. Ze bedenken te veel regels.

  Daarom gaan alle kinderen van jong af aan alle films downloaden en niet meer films kopen.

  Dus kijkwijzer moet afgeschaft worden, het brengt alleen maar chaos.

 16. Tim

  Ik denk dat deze krantenkop nep is, want ik denk er anders heel anders over!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.