Joris Luyendijk weigert interview met Máxima

Foto: RVDJournalist Joris Luyendijk, onder meer bekend van VPRO’s Zomergasten, heeft een interview met prinses Máxima voor weekblad Libelle geweigerd, omdat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) het hele interview achteraf naar eigen inzicht wil kunnen aanpassen. “Zelfs de vermelding van censuur zou worden gecensureerd“, zo laat Luyendijk weten in het NRC Handelsblad. “Daarop liet ik de klus schieten. Ik ga niet tekstchrijven voor de RVD en dit als journalistiek werk presenteren.”

In eerste instantie had Luyendijk wel zin in het dubbelinterview met Máxima. “Dat doen ze soms, twee mensen met een tv-hoofd koppelen voor een gesprek. Vorig jaar zat ik naast premier Balkenende, tot ieders tevredenheid. Maxima, zei ik, leuk. En toen kwam de ‘maar’. Van de Rijksvoorlichtingsdienst mocht het alleen gaan over micro- kredieten. Maxima’s uitspraken konden worden aangepast of geschrapt, eis nummer twee. Eis drie: ook mijn woorden mocht de RVD aanpassen. Als ik schreef  ‘ze kwam binnen in een groene jurk’, mocht de RVD daar ‘een blauwe rok’ van maken.”

Luyendijk wilde daarin meegaan, maar haakte af toen hij in het artikel geen melding mocht maken van de censuur. “Okay, zei ik na wikken en wegen, als ik dit maar in het stuk kan opnemen“, aldus de interviewer. “En toen zei de RVD: njet.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen