Tussen Kunst & Kitsch ontdekt zeldzame broche

Foto: AVROHet programma Tussen Kunst & Kitsch met Nelleke van der Krogt heeft een ‘spectaculaire’ vondst gedaan. Dat heeft de AVRO bekendgemaakt. Het gaat om een broche van René Lalique. “De broche is uiterst zeldzaam omdat deze rechtstreeks uit handen van de Franse edelsmid en glaskunstenaar Lalique komt en nooit eerder publiekelijk te zien is geweest. Mede daardoor is de waarde van de broche erg hoog: 100.000 euro“, aldus de AVRO. “De eigenares heeft hem inmiddels verkocht.”

Juwelenexpert Klaas Martijn kreeg het doosje in handen tijdens opnames van Tussen Kunst & Kitsch in Kasteel Groeneveld in Baarn. “Hij treft daarin een ware schat aan: een broche van goud, briljanten, glas én het kenmerkende en uiterst moeilijk te vervaardigen, kwetsbare vensteremail. Gemaakt door René Lalique circa 1904.”

De grootvader van de eigenaresse – toen consul in Sint Petersburg –  kocht de broche rechtstreeks van Lalique. Toen de familie tijdens de revolutie het land ontvluchtte, kwam de broche met hen mee naar Nederland. Het sieraad wordt hier echter zelden gedragen; de broche –  circa zeven bij vijf centimeter – is groot en onpraktisch. De eigenaresse heeft de broche nooit eerder laten taxeren. Haar verbazing is daarom groot als zij de waarde hoort van de expert van Tussen Kunst & Kitsch.

René Lalique was een wereldberoemd Franse goud- en juwelensmid en glaskunstenaar. Zijn werk wordt tot de Art Nouveau en Art Deco gerekend. “De broche is het meest waardevolle sieraad dat in 25 jaar Tussen Kunst & Kitsch is ontdekt.

Het sieraad is te zien in Tussen Kunst & Kitsch op woensdag 18 november.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen