NOS Jeugdjournaal Magazine ligt in de winkels

Het eerste NOS Jeugdjournaal Magazine ligt vanaf donderdag in de winkels. Het nieuwe maandblad is bedoeld voor alle nieuwsgierige jongens en meisjes van 9 tot 13 jaar die willen weten wat er in de wereld gebeurt. De NOS besteedt het maken van het blad uit aan uitgeverij Zwijsen, omdat de ’tijdschriftenexpertise ontbreekt’. “Wij hebben wel heel veel verstand van tv, radio en internet maken, maar van een tijdschrift maken, weten we echt niks“, zegt adjunct-hoofdredac- teur Marcel Gelauff.

Het beschikbaar stellen van de naam Jeugdjournaal heeft de NOS veel vragen opge- leverd, schrijft Gelauff op zijn weblog. “Steeds zichtbaarder is dat TV, radio, internet en print in elkaar schuiven. Het zijn steeds minder op zichzelf staande communicatie- vormen, ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. Toen dus bij ons werd aangeklopt met de vraag of de naam NOS Jeugdjournaal voor een tijdschrift zou mogen worden gebruikt, vonden we het logisch om te onderzoeken of dat een goed idee zou zijn.

Zelf heeft de NOS geen tijdschriftenexpertise in huis. “Bovendien beseffen we als NOS Nieuws heel goed dat de publieke omroep met belastinggeld wordt gefinancierd en dat de wet terecht allerlei eisen aan ons stelt om te voorkomen dat we met dat belastinggeld marktverstorend werken“, aldus Gelauff. “De beste aanpak leek ons een heel strikte scheiding aanbrengen tussen de NOS en Zwijsen. Zwijsen heeft vastgesteld dat er behoefte aan het blad is, Zwijsen geeft het uit, Zwijsen is inhoudelijk en commercieel verantwoordelijk, Zwijsen loopt het risico.

De NOS verdient er wel wat aan. “De NOS krijgt een fee van uitgeverij Zwijsen voor het gebruik van de naam NOS Jeugdjournaal. Dat is heel normaal en heel erg logisch, want daarmee voorkomen we juist dat we Zwijsen bevoordelen ten opzichte van andere marktpartijen“, vertelt de plaatsvervangend hoofdredacteur.

Ondertussen gaan wij als redactie weer gewoon TV, Radio en Internet maken. Want dat is en blijft natuurlijk onze core business.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen