Jack Spijkerman: ‘Rentree is bloedspannend’

Foto: TalpaJack Spijkerman keert op zaterdag 29 augustus terug op tv met zijn nieuwe RTL 4-programma Wat Vindt Nederland? en dat vindt hij ‘bloedspannend’. “Dat is het altijd al, maar nu komt er nog wel een klein tikkie bij“, vertelt de voormalige VARA-ster vrijdag in De Volkskrant. “Ik ben achter de schermen heel druk bezig geweest met het bedenken van allerlei programma’s en toen kwam John de Mol ineens met dit format. Ik vind het bij je passen, zou jij het willen presenteren, vroeg hij toen aan mij.

En toen ik eenmaal de pilot voor een zaal met publiek had gedaan, dacht ik ook: goh, wat leuk is dat toch weer. Het is een quiz, maar ik kan mijn grappen over de actualiteit er goed in kwijt.”

Spijkerman weet niet of De Mol hem uit schuldgevoel vroeg. “Nou, schuldgevoel… Hij voelt zich wel verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Dat vind ik zeer te prijzen. Hij had ook kunnen zeggen: joh, weet je wat, we kopen je contract af en de groeten.

Volgens Spijkerman werkt De Mol ‘keihard’ aan Wat Vindt Nederland?. “Daar begrijp ik soms niets van. Diep in de nacht, als ik allang naar huis ben, zit hij nog over die vragen gebogen. Misschien kan dit beter zo en dat beter zo. En zo kijkt hij naar alles. De decorbouwers bijvoorbeeld hadden zich helemaal rotgewerkt. Toen het decor eenmaal stond, klopte er één klein dingetje niet. Ik denk dan: ach, die kerels hebben zo hard gewerkt. Maar John zegt dat het toch anders moet. ‘We gaan voor het beste.’ En hij heeft gelijk.”

De tv-ster en de mediamagnaat botsten ook. “Zeker in het begin. Kopspijkers was echt mijn programma, daar nam ik alle beslissingen. Dit programma is toch van John. Ik kan er wel mijn jas van maken, maar als ik hem dicht heb en hij vindt dat ie open moet, dan gaat ie open. Daar moest ik in het begin aan wennen.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen