CDA blij dat Omroep MAX Wilhelmus terugbrengt op radio

Geplaatst op di 28 apr 2009 om 19:32

Foto: Omroep MAXTweede Kamerlid Joop Atsma van het CDA is blij dat Omroep MAX haar Radio 5-programma Wekker-Wakker! voortaan opent met het Wilhelmus. “Ik juich dit toe, ik heb nooit begrepen waarom we dit niet meer doen. We mogen best trots zijn op ons Koningshuis en onze ver- bondenheid hiermee tonen. Ik vind dit een heel goed initiatief van MAX“, vertelt Atsma. Wekker-Wakker! opent op 30 april voor het eerst met het Wilhelmus. MAX-voorzitter Jan Slagter zegt: “Ik loop hier al lang mee rond.

Jan Slagter, voorzitter van Omroep MAX, vertelt: “Ik loop al lang rond met dit idee, om onze uitzendingen te beginnen met ons volkslied. Bij de BBC is het heel normaal dat ze daar het volkslied spelen, maar bij ons is het helaas verdwenen. We willen deze traditie in ere herstellen.”

Richard Hulmer, vicevoorzitter van de Oranjevereniging Katwijk aan de Rijn, is eveneens verheugd. “Ik vind dit een geweldig idee. Ik ben erg blij met dit voornemen van MAX. Ik weet zeker dat veel mensen in Nederland dit weten te waarderen, we mogen best trots zijn op ons volkslied.”
13 Reacties op “CDA blij dat Omroep MAX Wilhelmus terugbrengt op radio”


 1. Oranjegek

  Dit hoor ik graag. Ik ben zelf heel erg nationalistisch, duss heel erg koningsgezind, en alle andere dingen wat met Nederland te maken heef hecht ik me aan. Ik schaam me erg kapot dat er mensen zijn in dit land hun eigen volkslied niet kennen, zeker op school niet goed geluisterd. In andere landen wordt heel vaak het volkslied gespeeld, zelfs an het begin van een schooldag, zouden ze hier ook moeten doen. Je hoort het hier alleen op 30 april, en tijdens de 4 en 5 meiherdenkingen en vieringen. Nee hoor, laat Nederland gewoon blijven zoals het is, monarchie, het Oranjegevoel, heerlijk, dat mensen zeuren dat het koningshuis te veel geld kost, zal ik iedereen wakker schudden. Wat denk je wat Obama verdient, meer als onze koningin hoor. Als de monarchie zou verdwijnen, is ook Oranje de nationale kleur niet meer

 2. Johan

  Obama verdiend 400 duizend dollar

 3. m

  Alsjeblieft zeg

 4. Anoniem

  Reactie op Johan: er is een verschil tussen ‘verdienen’ en ‘ontvangen’ ;)

 5. Anoniem

  gelukkig slaap ik dan nog :-)

 6. Anoniem

  presenteert henk mouwe dit programma?

 7. Tim

  Even een rare vraag hoor, maar moet die man zich niet met andere zaken bezig houden? Dit is een beetje het ‘JP Balkenende bemoeit zich met Lingo’-effect; politiek moet geen voorkeuren uitspreken over televisie en radio.

 8. DP

  het volsklied klopt helemaal niet, ben ik van duitse bloed, moet hollands worden, zolang dit niet aangepast is mogen ze het van mij betreft niet uitzenden whaha HOPPPP

 9. !#Michael#!

  Reactie op DP:

  Jij kent de historie ook weer niet he! Het Huis van Oranje-Nassau, Oranje is een prinsendom in Frankrijk en Nassau een graafschap (en later een Hertogdom) in Duitsland.

  De tekst in dit lied gaat over Wilhelmus van Nassau, graaf/hertog van het graafschap/hertogendom van Nassau, een burgt aan de lahn (zijtak van de rijn), deze Wilhelmus van Nassau is dus van Duitse bloed!

  Zeur dus niet! Het Konenlijkhuis van Oranje Nassau heeft historische banden met Frankrijk en Duitsland! En de Royal Elite van Europa is in haar historie ook verweven met elkaar, ga dus ergens anders lopen miepen!

 10. Coen

  Ik vind het spelen van het volkslied niet per se een uiting van trots op het koningshuis, maar eerder een ode aan een natie, een land, in dit geval Nederland. Het enige wat het koningshuis ermee te maken heeft is de herkomst van het lied.

  Overigens, waarom wordt Richard Hulmer geciteerd? En waar heeft hij dit gezegd?

 11. Kees

  Wat is het nut hiervan, bovendien is het ook nog een vreselijk lied…

 12. boris

  ik ben alleen maar heel blij dat ik eindelijk weer een foto van henk mouwe zie! joepie

 13. DP

  Reactie op !#Michael#!: nou jah lekker voor je, maar we moette zingen ben ik van duitse bloed en ik ben dat niet dus ga het ook niet zingen, dusss aanpasse die zooi, of een nieuwe bedenken, en ik zeur niet, ik zijk alleen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.