AVRO terug met omstreden programma Missers

Foto: AVROPieter Jan Hagens keert op 31 maart terug met het derde seizoen van Missers, het programma dat medische fouten tegen het licht houdt. Dat laat de AVRO vandaag weten. Toen de AVRO twee jaar geleden begon met de serie, was er stevige kritiek uit de ziekenhuiswereld. Eize Wielinga, in het dokterspanel van Missers, denkt nog wel eens terug aan de eerste aflevering. “Ik was hartstikke nerveus, want ik stak wél mijn nek uit, om in dit programma te gaan zitten. Het was absoluut not done.

Missers was volgens dokters en ziekenhuizen bevooroordeeld, onethisch en de AVRO onwaardig. Schandpaaljournalistiek van de bovenste plank, zo luidde het oordeel, dat veelal al voorafgaand aan de eerste uitzending gegeven werd. “Symptomatisch voor mijn wereldje, die reactie“, verzucht Eize Wielinga, uit het dokterspanel van Missers.

Het afgelopen seizoen sprong Wielinga als consumentenarts geregeld in de bres voor de gedupeerde patiënt. “Ik kan me daar  kwaad om maken, ja. De patiënt staat vaak in de kou bij een medische fout. Vrijwel nooit snel en volledig openheid van zaken, geen behoorlijke schadevergoeding, vaak zelfs geen excuusbriefje of een bos bloemen. Stuitend onprofessioneel.

Wielinga is in het dagelijks leven KNO-arts en stafvoorzitter in zijn ziekenhuis. Hij heeft een wekelijkse column op BNR en kent de ziekenhuiswereld als z’n broekzak. Het is de geslotenheid van ‘zijn’ bolwerk die hem tegen de borst stuit. “Patiënten worden mondiger, ze stellen kritische vragen en ze lezen zich in op internet. Ze trekken de dokter aan z’n jas, ze willen de waarheid horen. Wees open en draai niet om de feiten heen. Ook niet als het gaat om je eigen tekortkomingen of zelfs falen.

Wielinga vindt dat de AVRO een positieve bijdrage aan die openheid levert. “Er is altijd ruimte voor nuance én het weerwoord van de betreffende dokter of instantie. Alleen, men komt niet. De angst regeert.

Missers is vanaf 31 maart wekelijks om 21.10 uur te zien op Nederland 1.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen