NPO houdt groei Goedemorgen Nederland tegen

Geplaatst op vr 27 feb 2009 om 18:23

Foto: Nico KroonKRO wil van Goedemorgen Nederland een grootse ochtendshow maken, maar wordt tegengehouden door de Publieke Omroep (NPO). Daarom is de KRO blij met het CDA, dat meer geld wil voor dag- tv. KRO-directievoorzitter Koen Becking in Telegraaf: “De KRO wil Goedemorgen Nederland graag uitbouwen tot een groot journalistiek programma. Elk land heeft zo’n groot ontbijtprogramma, maar de NPO stelt zo weinig geld beschikbaar, dat het ons niet lukt het programma verder uit te bouwen.

Het CDA wil dat minister Ronald Plasterk (Media) de NPO gaat opdragen meer geld uit te trekken voor dag-tv. Volgens CDA’er Joop Atsma probeert de publieke omroep vooral in de avonduren te scoren met hoge kijkcijfers: “Dit terwijl er overdag ook veel mensen televisie kijken. Ik vind het horen bij de publieke taak van een omroep dat ook die mensen goed worden bediend.”

Volgens Becking krijgt de KRO voor Goedemorgen Nederland maar een fractie (20 procent) van het budget dat de NPO beschikbaar stelt aan de VARA voor De Wereld Draait Door. Becking wil ‘minstens het dubbele bedrag’. Volgens de KRO-directeur heeft zijn show geen prioriteit voor de NPO, omdat de kijkcijfers van dagtelevisie niet meetellen voor het bepalen van marktaandelen. “Wij willen een scherpe journalistieke koers varen. De starre houding van de NPO kan wat mij betreft overboord.
37 Reacties op “NPO houdt groei Goedemorgen Nederland tegen”


 1. Campingzender6

  Gelijk heeft hij, NPO moet zich schamen als ze zich druk maken over kijkcijfers..

 2. Ik ben het soms

  En dan ook de presentatie, die houdt de groei ook behoorlijk tegen hoor. Die weten geen ‘sfeertje’ neer te zetten. Alleen maar schaamte voor de slechte prestatie

 3. Mike

  In de ochtend zijn er soms tot over de 800.000 kijkers te verdelen, waarbij er alleen concurrentie is tussen Goedemorgen NL en RTL Nieuws. Waarom niet iets neerzetten waarmee je de concurrentie gemakkelijk verslaat. Voor RTL 4 zou ik het bijvoorbeeld niet raar vinden als er iedere ochtend een boegbeeld aan de presentatiedesk zit. En dan moet je inderdaad denken aan sterren als Beau, Linda, Bridget, etc. Dan scoor je gemakkelijk 500.000 kijkers. Cijfers waar Shownieuws vroeg blij mee is.

 4. Anoniem

  het Ontbijtnieuws met Jan de Hoop scoort trouwens ook altijd 250.000-300.000 en een marktaandeel van 40-50%

 5. Elwin

  Vind Goedemorgen Nederland altijd een beetje oubollig. Kijk wel altijd naar het Ontbijtnieuws op 4. Jan de Hoop is geniaal op de vroege morgen!

 6. G.

  Leven Jan de Hoop :D

 7. Johan

  ze moeten is beginnen om die irritante tickertape weg te halen

 8. ikkuh

  gmn drukt geen gezelligheid uit vind ik. Ten eerste alleen dat decor al, zo ontzettend kil. Geef mij maar RTL Ontbijtnieuws met Jan of Femke :)

 9. Bonker

  Reactie op Mike:

  Hè ja, laten we het nieuws laten presenteren door mensen die geen enkele journalistieke achtergrond hebben. Alleen “omdat het scoort”. Je vraagt je overigens af bij welk volksdeel zoiets scoort. Gewoon Jan de Hoop RTL-nieuws laten presenteren. Is prima zo.

  Bij “Goedemorgen Nederland” zou wel het een en ander moeten veranderen. Allereerst dat spraakgebrekkige potje Mirella van Markus eruit. Als je niet in staat bent om woorden die eindigen op “en” naar behoren uit te spreken, ben je ongeschikt als presentator. Sven Kokkelman daarentegen is wel een goede presentator. Overigens is één uurtje maken, en daarna herhalen een erg laffe manier van programma maken.

 10. RTL Less

  Al die nutteloze managers er tussen uit. Er zitten overal weer van die piepeltjes tussen om over alles heen te pissen voor er beslissingen worden genomen die vaka ook nog niet eens goed zijn. Maar dat is Nederland.

 11. Dennis

  Ik persoonlijk wordt al jaren wakker met Jan de Hoop en ik hoop dat hij dit nog jaren blijft doen: Hij zit er al bijna 20 jaar!! GMNL kan een erg leuk progamma worden, maar ik vind haar echt te ittitant, dus kijk ik niet. Voor mij dus lekker het ontbijtnieuws: zonder te veel poespas binnen een kwartier weten wat er allemaal is gebeurd EN nog ff de droge humor van Jan meekrijgen!!

 12. Arie

  Ik kijk bijna iedere werkdag naar GMN, altijd leuk om wakker te worden met het leuke gezicht van Mirella van Markus of de olijke Sven. Mag van mij groeien.

 13. Erik

  Jan de Hoop rulezzz! GMN kan geen sfeertje neerzetten wat mij vasthoudt, dat kan Jan absoluut wél.

 14. Timo

  Na vroeger altijd het RTL Ontbijtnieuws te hebben gekeken, ben ik toen GMNL begon met Daphne Bunskoekdat bijna dagelijks gaan kijken. Ik heb het na haar vertrek nog kort gevolgd, maar het was zowel erg anders geworden op een gegeven moment en daarnaast moest ik vaak om 7 uur al beginnen met werk dus is het zowiezo al moeilijk kijken. Maar mocht ik nu eigenlijk wakker zijn en vrij dan is het altijd RTL Onttbijtnieuws of CNN Today.

 15. Ronald de Geus

  Ondanks de kredietcrisis lossen ze dit bij het CDA wel op door nog meer belastinggeld in de concurrentievervalsende PO te steken.

 16. Anoniem

  welk weldenkend kijkt nu s’morgens om 0.700 uur naar de tv.

 17. Johan

  Reactie op Ronald de Geus:
  Ja., laten we de moffen van RTL en SBS maar geen strobreed in de weg leggen

 18. G.R.

  Reactie op Anonymous:
  Ik, om precies te zijn naar Jan de Hoop. Ideaal iemand om je dag mee te starten.

 19. Maurits

  Sinds Sven Kokkelman er zit is het geen leuke ochtendshow meer. Het is alleen maar journalistiek. En als ze het nu nog journalistieker gaan aanpakken gaat dat zo vroeg op de ochtend echt kijkers kosten

 20. timo

  GN mist passie en bevlogenheid. Vroeger met Daphne was het leuk. Vandaag de dag is het redelijk droog allemaal. Bij de BBC in de morgen is er een veel betere balans tussen nieuws, lifestyle, sport en entertainment. Daarnaast word ik niet heel blij om ene Sven te zien, een vriendelijke man maar geen host.

 21. Bonker

  Reactie op Maurits:

  Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat het domme volksdeel afhaakt, en het programma kijkers met iets meer hersens gaat trekken. Dat is alleen maar toe te juichen. Sven Kokkelman lekker vijf dagen in de week, en van Markus wegpromoveren. Laat die met haar spraakgebrek maar weer ergens op een lokale zender gaan reutelen. En meer actualiteit in het programma, in plaats van de agenda-onderwerpen. Het kán best een leuk programma worden.

 22. Douwe

  Reactie op Johan: Hohoho, u bent zeker geboren voor de 2e wereld oorlog, anders begrijp ik deze asociale tekst niet!!!!!!!!! We weten inmiddels wel dat u tegen de commercie bent, maar deze teksten zeggen toch echt meer over u!
  Heel erg treurig meneer !

 23. A. Staats

  Wat een walgelijke uitslover die vent die het “crisis”probleem wel even zal oplossen. In ieder land binnen de EU hebben landen het moeilijk ook met het oplossen van dit probleem, dit heerschap zal HET WEL EVEN DOEN dat zulke mensen nog een interview krijgen vind ik belagelijk en schandalig

 24. Ik ben het soms

  Sven Kockelman is de slechtse interviewer ooit. Hij luistert niet en laat mensen niet uitpraten. Hij vindt voornamelijk zichzelf geweldig

 25. GreyTiger

  Sinds Sven Kockelman op Radio 1 zijn arrogante maniertjes op de geïnterviewden los laat, ben ik definitief overgestapt op BNR.
  Wat een genade, om het even rooms te zeggen!
  BNR = Gewoon NIEUWS en geen prietpraat over items die in de Telegraaf thuis horen, of ‘ranking the news’ (weten ze in Bussem eigenlijk wel wat daarmee bedoeld wordt???)-crap! Bovendien zijn de gesprekspartners niet zuil-gebonden, dus meestal interessant.

  Bye-bye Radio 1!

  GreyTiger

 26. N.Onolet

  Sven Kockelmann hoort vooral zichzelf erg graag praten. Neem eens de tijd op die hij aan het woord is en vergelijk dit eens met de tijd die een specifieke gast gegeund is.
  Sven is ook niet in staat een adequate open vraag te formuleren zonder daar (nauwelijks verholen) tevens zijn eigen visie in te verstoppen.

  Wat mij betref wordt hij zo snel mogelijk vervangen door bijv Rob Trip.

  Ook de nieuw gekomen weerberichten’junk’ maakt het programma niet beter maar eerder grotesk.
  Gauw naar RTL4, dat is niet veel beter maar altijd is er nog de hoop op een kwinkslag van troetelnicht Jan de Hoop

 27. Herbert

  en dan al die woorden die een verkeerde klemtoon krijgen:
  een stille’ven
  uitvoe’rende dienst
  schoorvoe’tend
  kastelo’zen
  uitre’kenen
  uitgere’kend
  hoogop’geleiden
  schuldhulp’sanering
  politie’cus
  volksgezond’heid
  naarbinnengekeerd’heid
  bloedeloos’
  gezagheb’bend
  meest voorko’mende model
  oplo’pende prijs
  te aanho’ren
  hoogop’geleiden (Intermedieair)
  afwij’zend
  schadeloos’ stellen
  haatzaai’ende
  wolfra(a)m’ (metaal)
  onderzoek’
  voor de hand lig’gend
  notu’len
  pagi’na
  dierenwel’zijn (jawel: Marjanne Tiemen)
  dusda’nig
  misda’digers (Surinamer)
  bandbreed’te
  koolmonoxy’de
  handhaaf’baar (blik op de weg, 2e kamer)
  regenach’tig
  wijgerach’tig (Lex Runderkamp)
  voorin’genomenheid
  onscher’pe (foto)
  geweldloos’
  omwo’ners
  geruststel’lend
  teleurstel’lend
  belangstel’lende (EO)
  aanvul’lend[e (verzekering/pensioen)]
  aanspre’kende
  hoopge’vend
  verliesge’vend
  werkne’mer
  exwerkne’mer
  werkge’ver
  werkloos’
  machtelo’zen
  werkzoe’kende
  uitzichtloos’heid
  normloos’heid
  werkgele’genheid
  spraakma’kend
  smaakma’kend
  misselijkma’kend
  geruchtma’kend
  baanbre’kend
  verstrek’kende gevolgen!
  voordehandlig’gend
  onderlig’gend
  omlig’gende wegen (Rob Trip)
  voorin’genomen
  langlo’pende
  omzwer’vingen
  samenvat’tend
  samenhang’end
  dienstenricht’lijn
  opstan’deling
  woonach’tig
  bergach’tig
  twijfelach’tig
  beestach’tig
  grootscha’lig
  kinderop’vang
  kinderbij’slag (Kamp)
  arbeidsvoor’waarden-overleg
  misdrij’ven
  ruïné’ (nieuws 9:00 uur op 3-9’06. Ik verzin het niet)
  roemruch’te
  koolmonoxy’de
  rookmel’der
  voedselvei’ligheid
  brandvei’ligheid
  transportvei’ligheid
  bedrijfshulp’verlening
  vliegvei’ligheid
  Spitsber’gen
  uitvoe’rende
  bewerkstel’ligen
  misdrij’ven
  leidingge’vende
  raadple’gend
  wittebroods’weken

 28. Johanna

  Wat een vervelende man is dat!
  Hij laat niemand uitpraten, is heel erg aanwezig weet het zelf veel beter!
  Mag wel eens wat aan zijn taal doen.
  Wat mis ik Rob Trip op de radio!!!

 29. rob maurits

  Alls is goed als Sven Kokkelman maar van de buis is. Hors categorie qua presentatie.
  Ik ben volledig geconditioneerd. als ik zijn stem hoor gaat het geluid af en indien nodig het beeld uit

 30. wimvanouwel

  vanmorgen, woe 17maart, wist mijnheer kokkelman alweer meteen wat de politie verzuimd had, en wat ze verkeerd gedaan had in het onderzoek naar de verdwijning van millie boele
  waarom bijv. niet bij een buurtonderzoek meteen maar even in de achtertuin van de buren kijken ?
  hij wilde en passant ook maar meteen weten of het feit dat de mogelijke dader een politiemanis, niet de rechtsstaat ondermijnt
  de arrogantie straalt van zijn “smoel” af
  ingetogenheid zou hem passen en sieren, endatgeldt m.i. ook de journalist in het algemeen bij dit soort precaire endroevige zaken

 31. anoniem

  Sven Kockelman weg zou het programma ook goed doen. Is erg met zichzelf ingenomen en laat zijn gasten niet uitpraten.

 32. Bas de Graaff

  Ik zit net weer naar Sven Kockelman te luisteren nadat ik de reclame van SIRE heb gehoord over aardig zijn. Wat een agressie legt die man in zijn vragen, bij het botte af. Ik snap niet dat er nog mensen zijn die door hem geïnterviewd willen worden. Bah.

 33. John

  Ik kan me zoooooooo ergeren aan Sven. Hij laat nooit mensen uitpraten, brult gewoon overal doorheen en luisteren kan hij ook al niet. Dat is niet alleen ongelofelijk onbeschoft t.o.v. zijn gasten maar ook bijzonder irritant voor de kijker. Een item wordt nooit naar tevredenheid uitgediept, een gast kan nooit zeggen wat hij wil. Dat is jammer, want soms zijn de onderwerpen erg interessant. Als Sven GMN presenteert probeer ik het vol te houden maar na 5 minuten heb ik genoeg van hem en zap ik resoluut weg. Wat dat betreft is Arie een absolute verademing.

 34. B van Eerd

  Wat is die Sven Kockelman toch met zichzelf ingenomen!!! Het is een

  zeer irritante manier van interviewen zelfs op het agriessieve af

  Wat zou het hem sieren als hij zich wat bescheidener op zou stellen.

  Bij mij gaat al binnen 1 minuut de radio af!!!!

 35. Lex M

  @B van Eerd: helemaal mee eens.
  En er zijn meer met zichzelf zeer ingenomen en voor mij ergelijke presentatoren, zoals Frank du Mosch en niet te vergeten het duo van het Radio1Journaal in de ochtend.

 36. helen kootkar

  Hoe komen we van Kockelman af? Hoe is het mogelijk dat zijn omroep hem
  nog steeds handhaaft? Luistert hij zijn interviews zelf ooit terug?
  Zijn manier van gesprek voeren is niet enigszins onbehoorlijk, nee het is
  extreem onbeschoft en uitermate irritant.
  Weg met die arrogante kwast, die een heel uur zendtijd vergalt.
  Uit ergernis zetten wij regelmatig van 9.30 uur tot 10.30 uur de radio uit of
  zoeken een andere zender.

 37. Evert Hertsenberg

  Reactie op helen kootkar:

  Sluit mij aan bij voorgaande bericht.
  HOE KOMEN WE ZO SNEL EN VOLLEDIG MOGELIJK AF VAN SVEN KOKHALSMAN OP DE RADIO?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.