Ewoud van Winsen: ‘Studio Sportzomer semi-live’

Ewoud van Winsen, chef d’équipe van de NOS-ploeg in China, gaat over een paar dagen naar China. Van 7 tot en met 24 augustus doet de NOS verslag van de Olympische Spelen. Mart Smeets presenteert vanuit Beijing de talkshow Studio Sportzomer. Voor het eerst niet live, vertelt Ewoud in De Telegraaf. “Dat is onmogelijk vanwege het tijdsverschil van zes uur. Maar we nemen het op alsof het live is. Dus zonder montage en met alle onverwachte dingen. Het hoeft niet helemaal gelikt te zijn.

Na het EK Voetbal en de Tour de France, is Peking voor de NOS een verhaal apart. “Gelukkig hebben we bij onze contacten in China veel hulp gehad, maar je hebt te maken met een sterk hiërarchisch systeem. Er is altijd iemand baas boven baas en de bureaucratie is verstikkend. Voor het inklaren van een eenvoudige radiozender moet je tien formulieren invullen.

Aan de andere kant kan er alles. Het Holland Heineken Huis, waar we met RadiOlympia en NOS Studio Sportzomer op de bovenste etages zitten, was in mei nog een grote puinhoop. Nu hebben we zelfs onze gewenste lift. Als iets klaar moet zijn gebeurt dat ook, als het moet met honderd of duizend arbeiders. De Chinezen hebben een pesthekel aan slechte publiciteit.

Met de 87 man in Peking en 163 op de thuisbasis in Hilversum vult de NOS vanaf aanstaande vrijdag in totaal 270 uur televisie en 230 uur radio over de Olympische Spelen en het randgebeuren in China. “Het is voor het eerst dat RadiOlympia live vanaf de Spelen komt. Bewust proberen we de ontspannen zomersfeer van Radio Tour de France door te trekken, met veel muziek en de vertrouwde radiostemmen van Jurgen van den Berg en Tom van ’t Hek. Ik verwacht veel van de wisselwerking met NOS Studio Sportzomer, dat vanaf het bovengelegen dakterras wordt uitgezonden. Je weet van elkaar wat je doet en voorkomt daarmee dubbel werk. Daarnaast kunnen gasten over en weer aanschuiven, daar moet je niet krampachtig over doen.

Studio Sportzomer zal er tijdens de Olympische Spelen iets anders uitzien. “We introduceren het fenomeen sidekick in NOS Studio Sportzomer, vaste tafelgasten met wie Mart de dag analyseert. De eerste week is dat China-kenner Bettine Vriesekoop, daarna hockeyer Floris Evers en in de slotweek oud-schaatser Bart Veldkamp. Inge de Bruijn zal de eerste week regelmatig aanschuiven om het zwemtoernooi te analyseren. Voor Mart is het natuurlijk allemaal erg spannend, maar hij heeft in de Tour al een beetje kunnen oefenen met Michael Boogerd.

Van Winsen denkt dat de kijkpiek in ons land vooral zal liggen in de avonduitzending tussen half negen en half tien, waarin alle hoogtepunten voorbij komen. Om 22.15 uur vangt het vooraf opgenomen Studio Sportzomer met Mart Smeets aan.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen