Eredivisie terug bij NOS: ‘Voetbal in vijftig minuten’

Tom Egbers neemt vanavond met een “tintelend gevoel” plaats achter de desk van Studio Sport. De vertrouwde zondag- samenvatting van het eredivisievoetbal is terug bij de Publieke Omroep. “Op zondag beginnen we om zeven uur en om zeven minuten voor acht heb je al het voetbal van het weekeinde gezien“, vertelt Tom Egbers op Radio 538. “Er zitten geen analyses bij. Jan van Halst, overigens uitstekend, zit er niet meer bij. Dan moet je naar Studio Voetbal met Jack van Gelder kijken.

De terugkeer van het voetbal bij de NOS verliep moeizaam. NOS-onderhandelaar Jan de Jong achtte de omroep op voorhand kansloos, vertelt hij in NRC Handelsblad. “We wilden niet eens een bod uitbrengen, gezien de bedragen die werden genoemd. Daarna hebben we ons strategisch defensief opgesteld. In de trant van: als wij het voetbal niet kunnen krijgen, dan krijgen anderen het zeker niet voor een prikkie.

En soms moet je ook een beetje geluk hebben: bij RTL was door het vertrek van Fons van Westerloo een wisseling van de wacht gaande en SBS 6 had te maken met het buitenlandse moederbedrijf. Op een gegeven moment waren we 20 uur per dag bezig om informatie te vergaren wie welke stap zou doen op het schaakbord. RTL en SBS brachten een verkapt bod uit, maar gaandeweg kregen we steeds meer het gevoel te kunnen winnen en dat is ons uiteindelijk gelukt voor een prijs van 16 miljoen euro per jaar, exclusief productiekosten, voor een periode van vijf jaren.

Studio Sport met het eredivisievoetbal is om 19.00 uur te zien op Nederland 1. “De eredivisieclubs opteerden voor 20.00 uur, maar dat was voor ons onbespreekbaar gezien de grote tv-concurrentie op dat tijdstip. Bovendien willen we de jeugd bereiken en werden we een handje geholpen door de publieke opinie, die het bord-op-schootgevoel terugeiste.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen