Bas Heijne: ‘Sommige Zomergasten niet bekend voor mij’

Redacteur Bas Heijne van het NRC trapt vanavond het 21ste seizoen van Zomergasten af met minister Ronald Plasterk. Aan de hand van door Plasterk zelf gekozen beeldfragmenten wordt hij drie uur lang geïnterviewd. “Zomergasten is een persoonlijk programma, maar als het louter persoonlijk is, is het ook niet goed. Dan wordt ’t een soort Jensen“, vertelt Heijne. “Dat pikken de kijkers niet van mij. Daarentegen, als het ergens over gaat, kan het juist niet persoonlijk genoeg zijn.”

Heijne weet van tevoren niet alles van de gasten in zijn programma. “Ik ben niet thuis in de achtergrond van ieder van hen. Neem Junkie XL: ik sta niet elke week op een danceparty. En de zakelijke kant van Joop van den Ende is een geheim voor mij. Het gevaar is dat je snel instemmend gaat knikken als je zelf veel van een onderwerp weet. Dan denkt de kijker: ze hebben drie stappen overgeslagen! Adriaan van Dis zegt altijd: ‘je moet dom durven zijn’. Dat houd ik steeds in m’n hoofd.

Zomergasten is geen actualiteitenprogramma, benadrukt Bas Heijne. “Nieuws maken met mijn gasten? Dat zijn grotere ambities, die komen later misschien nog wel. Ik ben nu alleen maar bezig om het goed te doen, maar het blijft eng hoor.

Bas Heijne kijkt uit naar zijn gesprek met Ronald Plasterk. “Ik mag Plasterk alles vragen, ik weet alleen niet of hij antwoord geeft. Geen voorwaarden vooraf, dat valt me mee, hè, want hij is toch minister. Het is waarschijnlijk een ontspannen politicus, maar het blijft een politicus die tegenover je zit.

Zomergasten is om 20.25 uur te zien op Nederland 2.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen