‘Leading lady’ Nance centraal in Vinger Aan De Pols

Presentatrice Nance staat vandaag centraal in de eerste aflevering van de nieuwe serie Vinger aan de Pols. Hierin worden portretten gemaakt van mensen met een ernstige ziekte. Nance heeft de ziekte van Crohn, een ernstig invalide- rende darmkwaal die nooit meer overgaat. “Nance is een van de mooiste leading lady’s van de televisie“, vertelt een zegsman van de AVRO over Nance. “Ze is altijd perfect gestyled en presen- teert met groot gemak de moeilijkste live programma’s.”

Op haar zestiende was Nance al zangeres van de groep ‘Twenty 4 Seven’ waarmee ze de wereld rondreisde. Een droom die uitkwam, want Nance wist al op jonge leeftijd dat ze in het licht van een super trouper wilde schitteren. “Nu, bijna twintig jaar later, realiseert ze zich dat ze voor dat grote succes misschien een hoge prijs heeft moeten betalen. Nance heeft de ziekte van Crohn.”

‘Vinger aan de Pols’ neemt een kijkje achter de schermen van ‘Dancing Queen’. “En schrikt van de spanningen waarmee Nance te kampen heeft. Het verschil met de trefzekere en uitbundige presentatrice van de beeldbuis is groter dan verwacht.”

In het Brabantse Asten vertellen haar trotse ouders over die eerste showjaren van hun dochter en spreken ze aarzelend hun twijfel uit over de effecten daarvan op haar gezondheid. “We wisten niet dat er ook zoveel bedrog bij kwam, zoveel stress.”

Nance heeft heel veel wilskracht en energie nodig voor een ontspannen presentatie en ook voor zomaar een gesprek tijdens een wandeling in een park. “Ze is veel alleen en brengt haar dagen meestal door op de bank, met haar twee hondjes aan het voeteneinde. Net als andere Crohn patiënten heeft ze veel pijn en leeft ze heel ongemakkelijk met de gevolgen van haar kwaal. Om te horen of daar verbetering in kan worden aangebracht, gaat ze op bezoek bij psycho-immunologe professor Coby Heijnen. Daar krijgt ze een goed advies.”

Ik ben altijd erg open geweest over mijn ziekte, maar zo’n aflevering van Vinger aan de Pols is toch wel even anders“, vertelt Nance in De Telegraaf. “Wanneer iemand vraagt wat ik heb, kan ik het erg kort uitleggen. ’Ik heb een darmziekte waardoor ik vaak naar het toilet moet’. Voor deze uitzending zijn we toch wat dieper gegaan, en dan wordt het opeens erg persoonlijk. Het is best moeilijk om je zwakke punten te laten zien. Ik moet op een bepaald moment ook huilen. Eerst dacht ik ’nu vindt iedereen mij een huilebalk’ maar achteraf is het toch mooi dat het in de uitzending te zien is. De mensen krijgen een ander beeld van me.

In deze nieuwe achtdelige serie van ‘Vinger aan de Pols’ registreren presentatrice Pia Dijkstra en programmamaker Heleen Minderaa de dappere inzet van mensen die, laten zien hoe ze soms vanuit de diepste wanhoop toch weer een vorm van leven wisten op te pakken.

In de volgende afleveringen staan onder andere de volgende personen centraal:
1 juli Zanger Ronnie Tober
8 juli Oud-omroepster en presentatrice Julia Samuel
15 juli Oud-wielrenster Monique Knol
22 juli Actrice, cabaretière en columniste Funda Müjde
29 juli Judoka Danny Meeuwsen
5 augustus Nieuwslezer Sander Simons
26 augustus Zanger en liedjesschrijver Udo Jurgens

Vinger Aan De Pols met Nance is vanavond om 21.10 uur te zien op Nederland 1.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen