‘EK Voetbal eerste live evenement in HD op Nederlandse tv’

Het EK Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk wordt het eerste live evenement in high definition (HD) op de Nederlandse televisie. Meer pixels in het schermzorgen voor een beter, scherper beeld en intensere kleuren. Dat meldt de NOS vandaag. De kijker heeft wel een HD-decoder nodig. “HD is het vervolg op de 16×9 beeldverhouding. Gedurende het EK wordt een extra kanaal in HD geopend door de kabelbedrijven Ziggo en UPC. Programma’s die niet HD zijn, worden geconverteerd.”

Om de televisieprogramma’s in HD uit te zenden, moeten ze eerst in hoge resolutie worden opgenomen. “Als eerste in Nederland beschikt de NOS over een HD-studio. Naast de internationale beelden, worden de studiobeelden tussen de wedstrijden door ook in HD-resolutie opgenomen en doorgegeven. De zelfgedraaide reportages en programma’s vanaf locatie zijn niet in HD, maar worden geupconverteerd.”

De beelden vanuit de voetbalstadions in Oostenrijk en Zwitserland worden via International Broadcast Centre (IBC) in Wenen ook in HD-kwaliteit doorgegeven. Vanuit de voetbalstadions in Oostenrijk zal Telekom-Austria via glasvezelverbindingen de beelden in HD-kwaliteit transporteren naar het IBC Wenen.

Vanuit de Zwitserse voetbalstadions in Zürich, Basel, Bern en Genève zal Swisscom de beelden via glasvezelkabel naar Wenen transporteren. “Voordat de HD beelden aan de UEFA worden vrijgegeven, zal eerst een kwaliteitscheck in het IBC in Wenen plaatsvinden. De UEFA geeft daarna de beelden vrij aan de rechtenhebbenden voor HDTV-uitzendingen van het EK voetbal in 2008.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen