‘Pauw & Witteman op alle fronten geslaagd’

Jeroen Pauw en Paul Witteman wisten in korte tijd het tijdslot tussen 11 uur en 12 uur ’s avonds op Nederland 1 tot een primetimeslot uit te bouwen. Het gaat heel erg goed met hun talkshow Pauw & Witteman, vertelt eindredacteur Herman Meijer. “We zijn nu 15 maanden bezig en wat je ziet is dat het publiek alleen maar toeneemt“, vertelt de eindredacteur aan de internetsite Publiek Centraal. “We hebben iedere avond een miljoen kijkers en de cijfers worden alleen maar stabieler en hoger.

Volgens Herman Meijer gaat het ‘heel erg goed’ met Pauw & Witteman. “Kijk, wat wil je met zo’n programma? Je wil een rol spelen in landelijk gevoerde debatten. Dat zij die er in het nieuws toe doen bij jou zaken willen komen vertellen. En dat ze dat doen in een programma waar je zelf ook graag naar kijkt. Dat is – wat mij betreft – allemaal het geval. Vanuit dat perspectief is het programma eigenlijk op alle fronten geslaagd.

Veel gasten kiezen Pauw & Witteman uit om hun verhaal te doen. “Als de beurzen onderuit gaan wil Wouter Bos toch op die dag het liefst bij ons aanschuiven om daarover te praten met Jeroen en Paul. Joran van de Sloot kiest Pauw & Witteman uit voor zijn laatste publieke optreden. AKO wil zijn literatuurprijs het liefst bij ons uitreiken. Of het nou de politiek is, de sport of de literatuur. Overal kennen mensen het programma en gaan ze steeds makkelijker in op onze verzoeken.

Herman Meijer merkt dat steeds meer mensen Pauw & Witteman kijken. “Ons publiek wordt ook breder en lijkt ons steeds meer te vertrouwen. In het begin was het bijvoorbeeld zo dat een slechte gast ervoor kon zorgen dat er groepen kijkers afhaakten. Dat gebeurt nu nog amper. Mensen kijken het hele programma uit en gunnen ons het uitkijken van ons programma. Dat vind ik wel vrij bijzonder.

De hele redactie van Pauw & Witteman bestaat uit zo’n 20 man. “Onze redactie maakt de langste dagen van Hilversum. Ze beginnen om half 9 en gaan vaak door tot 1 uur ’s nachts. Er heerst een hele goede sfeer op de redactie. Als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt ontstaat er een hele hechte band. Het heeft soms wel iets van een filmcrew op de set. Redacteuren bellen ook in hun weekend onderling over ideeën.

Tegenwoordig komen ook buitenlandse gasten opdraven bij Pauw & Witteman. “Tegenwoordig zijn ze in Hilversum heel ver met simultaan vertalen en kunnen we dus live iemand ondertitelen. Maar de drempel ligt wel hoog want onderschat zo’n gesprek niet waarbij Jeroen en Paul allebei op hun oor vertaling krijgen en dan ook nog op tijd een vraag moeten stellen. Bovendien is de ervaring wel dat mensen die een andere taal spreken maar moeilijk met anderen aan tafel in gesprek komen.

Herman Meijer zegt ‘bijzonder veel mazzel’ te hebben met het duo Pauw en Witteman. “Die ontwikkelen zich als duo heel goed. Twee goede interviewers die elkaar de vraag gunnen zonder dat ze het er over hebben. Ze zijn samen één ego geworden. Je kunt dat niet afspreken of trainen. Het is er gewoon en ik vind dat fantastisch.”

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen