Marc Dik: ‘Loterijwinnaars staan voor moeilijke keuzes’

Foto: EOPresentator Marc Dik bezoekt mensen die van de ene op de andere dag schatrijk werden in de nieuwe serie Geld maakt gelukkig?, dat vanavond van start gaat bij de EO op Nederland 1. Marc Dik bezocht onder meer Martijn en Brigitte, die samen twee miljoen euro wonnen en nu ruzie hebben met hun familie. “Als je veel geld wint ontstaat er in je omgeving een verwachtingspatroon. Hij wilde best delen, maar een heel appartement van 180.000 euro kopen voor je zus, is een ander verhaal.

Voor Geld Maakt Gelukkig? bezoekt Marc Dik iedere aflevering mensen die van de ene op de andere dag schatrijk werden en probeert hij erachter te komen of geld dé sleutel is tot geluk. “Er is niemand die zegt ‘had ik maar nooit gewonnen’. Toch is het niet altijd zo zorgeloos als het lijkt. Je moet continu kiezen wat je met je geld gaat doen, naar jezelf, maar ook naar je omgeving toe“, vertelt Marc Dik.

Volgens Marc Dik levert het winnen van grote geldbedragen soms rare situaties op. “Boodschappen doen wordt anders, je wordt raar aangekeken als je nog steeds het huismerk kiest. ‘Ik verander niet, de mensen om mij heen veranderen’, zegt iemand. Dat is interessante thematiek. Als je naar een verjaardag gaat, neem je dan nog steeds die bos van zes euro mee, of toch die van twintig, omdat mensen dat van je verwachten? Je wordt continu voor allerlei keuzes en afwegingen gesteld.

Schrijfster Marjan Berk die vorig jaar een miljoen won in de Lotto, is ook een aansprekend geval. Dik vertelt vandaag in het dagblad BN/DeStem: “Zij kreeg te maken met onbegrip, omdat iedereen denkt dat bekende Nederlanders toch al rijk zijn. Maar zij stond juist op het punt dat ze haar huis moest verkopen omdat ze de hypotheek niet meer kon betalen. Het bord stond al in de tuin.

De eerste aflevering gaat over het luxeprobleem rondom verbouwen of verhuizen. Koop je na het winnen van een miljoen eindelijk dat droomhuis, of blijf je in je eigen wijk wonen? In de eerste aflevering gaat Marc Dik op bezoek bij twee echtparen die hier elk op hun eigen manier mee omgaan. Bertus en Tineke wonnen ruim 1.142.850 euro en maakten van hun eigen huis een droompaleis.

Brigitte en Martijn wonnen 2.164.000 euro en besloten te verhuizen. Op dit moment reiken hun dromen zelfs verder dan Nederland. Dat het geld ook z’n keerzij heeft ondervonden Brigitte en Martijn aan den lijve; ze zijn een paar miljoen rijker, maar het contact met Martijn’s familie is verbroken.

Geld Maakt Gelukkig is vanavond om 22.15 uur te zien op Nederland 1.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen