Satellite Queens: achter de schermen bij Arabische talkshow

Bregtje van der Haak volgt in Satellite Queens de immens populaire Arabische talkshow Kalam Nawaem, zowel vóór als achter de schermen. Wekelijks bespre- ken vier gedreven en charmante presen- tatrices uit Egypte, Saoedi-Arabië, Syrië en Libanon controversiële onderwerpen als incest, terrorisme en masturbatie voor een publiek van miljoenen Arabi- sche tv-kijkers. Fawzia, Muna, Farah en Rania zijn de ‘queens’ van deze record- brekende talkshow, die iedere zondag prime time te zien is.

Kalam Nawaem wordt iedere zondag op MBC via de satelliet uitgezonden. Wie zijn deze charmante vrouwen die tot in de woonkamers van meer dan 200 miljoen kijkers weten door te dringen en waar lijdt dat toe? Hoe zien zij de wereld?

Bregtje van der Haak volgt de vier dames op de voet en zoekt de kijkers thuis op. Dit geeft een intieme kijk op de manier waarop pan-Arabische satelliettelevisie leefstijlen en opinies in het Midden-Oosten beïnvloedt. “We werden nu ruim vijf jaar geleden bij elkaar gebracht door de zender“, vertelt Fawzia aan de GPD. “Het was mijn derde tv-klus en meteen de grootste uitdaging omdat ik werk met collega’s die mijn dochters hadden kunnen zijn. Maar dit programma is veel meer voor ons gaan betekenen dan een gewone baan. De kijkers zijn enorm betrokken.

Elk onderwerp levert honderden brieven op: boze, complimentbrieven, hatemail. Ik zit dagelijks vier, vijf uur aan de computer, ik beantwoord alle mails die ik krijg.

Satellite Queens werd geselecteerd voor de NPS Zilveren Wolf Competitie en ging op zaterdag 24 november in première tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam 2007 (IDFA).

Satellite Queens is vanavond om 20.55 uur te zien bij de VPRO op Nederland 2.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen