Satellite Queens: achter de schermen bij Arabische talkshow

Geplaatst op ma 21 jan 2008 om 11:48

Bregtje van der Haak volgt in Satellite Queens de immens populaire Arabische talkshow Kalam Nawaem, zowel vóór als achter de schermen. Wekelijks bespre- ken vier gedreven en charmante presen- tatrices uit Egypte, Saoedi-Arabië, Syrië en Libanon controversiële onderwerpen als incest, terrorisme en masturbatie voor een publiek van miljoenen Arabi- sche tv-kijkers. Fawzia, Muna, Farah en Rania zijn de ‘queens’ van deze record- brekende talkshow, die iedere zondag prime time te zien is.

Kalam Nawaem wordt iedere zondag op MBC via de satelliet uitgezonden. Wie zijn deze charmante vrouwen die tot in de woonkamers van meer dan 200 miljoen kijkers weten door te dringen en waar lijdt dat toe? Hoe zien zij de wereld?

Bregtje van der Haak volgt de vier dames op de voet en zoekt de kijkers thuis op. Dit geeft een intieme kijk op de manier waarop pan-Arabische satelliettelevisie leefstijlen en opinies in het Midden-Oosten beïnvloedt. “We werden nu ruim vijf jaar geleden bij elkaar gebracht door de zender“, vertelt Fawzia aan de GPD. “Het was mijn derde tv-klus en meteen de grootste uitdaging omdat ik werk met collega’s die mijn dochters hadden kunnen zijn. Maar dit programma is veel meer voor ons gaan betekenen dan een gewone baan. De kijkers zijn enorm betrokken.

Elk onderwerp levert honderden brieven op: boze, complimentbrieven, hatemail. Ik zit dagelijks vier, vijf uur aan de computer, ik beantwoord alle mails die ik krijg.

Satellite Queens werd geselecteerd voor de NPS Zilveren Wolf Competitie en ging op zaterdag 24 november in première tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam 2007 (IDFA).

Satellite Queens is vanavond om 20.55 uur te zien bij de VPRO op Nederland 2.
5 Reacties op “Satellite Queens: achter de schermen bij Arabische talkshow”


 1. Feder

  Oehh, wat een serieus programma! Dat is veel te moeilijk voor mij. Ik kijk liever Char, GTST, De Gouden Kooi, Idols of iets dat ik wel kan begrijpen.

 2. Aoniem

  Saai

 3. Mike

  Lijkt me een erg interessante documentaire. Ik had hier al eerder wat over gehoord – ik geloof in De Wereld Draait Door. Fantastisch dat een talkshow als deze op zo’n brede manier een nieuw geluid kan laten horen in de Arabische wereld. Ik ga kijken vanavond.

 4. Mark

  Vanavond de documentaire gezien over die Arabische talkshowdames. Dat programma zou dagelijks op de NL tv moeten worden uitgezonden, zoiets als Oprah maar dan veel herkenbaarder door de normale onderwerpen die universeel zijn en niet alleen de Arabische wereld aanspreken. Welke omroep of zender heeft het lef zo iets te programmeren. Niet de Islamtische omroep svp maar gewoon één van de grote omroepen of zenders. Baanbrekend en het getuigt van lef om je op deze manier in de discussie over de oordelen en vooroordelen over moslims te mengen. En nee, ik ben geen moslim als je dat soms mocht denken. En trouwens ook geen fan van Wilders!

 5. Vlaamse kijker

  Alweer een interessante aflevering van Tegenlicht.
  Een hoopgevende documentaire die ook eens op een Vlaamse zender mag uitgezonden worden.
  Respect voor de moed en het werk van deze dames!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.