Over Mijn Lijk: ‘Een goed en integer programma’

Patrick Lodiers volgt vijf ongeneeslijk zieke jongeren in een nieuwe reeks van Over Mijn Lijk (foto), vanaf vanavond op Nederland 3. Gwendo, Karina, Patrick, Emmy en Margreet proberen samen met Patrick alles uit de laatste tijd van hun leven te halen. Het was geen moeilijke klus om ‘kandidaten’ te vinden, vertelt eindredacteur Mariska Witte van Skyhigh TV. “De meeste jongeren hadden de serie gezien en vonden het een goed, integer programma“, vertelt ze. “Met een vrolijke toon.

In de eerste aflevering vertelt Emmy (33) dat ze graag een vijver op haar buik wil als ze dood gaat, Karina (22) moet voor het eerst naar het ziekenhuis om te horen of haar kanker verder is uitgezaaid, kunstenaar Patrick (33) hoort op de dag dat hij een half jaar met zijn vrouw getrouwd is of er een vijfde tumor is bijgekomen en Margreet (34) is met haar vriend en vierjarige zoontje Sven een dagje naar de dierentuin.

De jongeren werden vooraf gewaarschuwd. “Ze moeten veel geven: ze worden ruim een jaar gefilmd, ze moeten altijd willen praten, ook als ze zich slecht voelen of slecht nieuws hebben gekregen“, zegt Mariska. “Het is onze bedoeling zo’n eerlijk mogelijk beeld te geven hoe je leven eruit ziet als je niet meer beter wordt. Niet alleen de goede dagen laten zien. Al mochten ze best aangeven als ze eens niet wilden.

Emmy heeft zich geen moment onprettig gevoeld bij alle camera-aandacht. Ook niet bij slecht nieuws. “Op zo’n moment ben ik niet bezig met hoe ik er op tv zal uitzien. Alle aandacht gaat naar het nieuws. Of daar een camera bij is, doet er niet toe.

De reden voor Gwendo om mee te doen, is om anderen te helpen. “Ik heb teelbalkanker in mijn hoofd. Dat komt bijna nooit voor. De dokters wisten niet wat ze er mee moesten. Toen mijn specialist me vroeg of ik wilde meedoen aan het programma wist ik het meteen. Misschien help ik er anderen mee die ziek zijn. Het is prettig om te weten dat er meer mensen zijn met een gekke ziekte.

Over Mijn Lijk is vanavond om 21.40 uur te zien bij BNN op Nederland 3.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen