Bert Habets: ‘RTL 4 wordt weer familiezender’

Geplaatst op Mon 21 Jan 2008 om 13:32

Bert Habets wil bouwen aan een nieuwe fase van groei binnen RTL Nederland. Bovendien belooft de kersverse topman van het mediabedrijf te werken aan een betere positionering van de vier zenders van RTL. “Ik denk dat we het profiel wel redelijk helder hebben, maar dat hoe we daar invulling aan geven beter kan“, vertelt Bert Habets, de opvolger van Fons van Westerloo. “De familiezender RTL 4 is het afgelopen jaar onvoldoende als een daadwerkelijk brede familiezender in de markt gezet.

Er is volgens Habets voldoende geld voor een nieuwe programmering. “De program- mabudgetten zijn nog nooit zo hoog geweest in de historie van dit bedrijf. Dat is een teken aan de wand dat de aandeelhouders bereid zijn te investeren in de toekomst. Er is budget om de zenders opnieuw op de kaart te zetten. We zullen creativiteit moeten mobiliseren om met name de grote zender RTL 4 op de kaart te zetten.

RTL 8 haalt de kerst wel, denkt Bert Habets. “RTL 8 is een ideale aanvulling binnen het pakket aan doelgroepen wat wij onze adverteerders aanbieden. Het is derhalve ook heel complementair en een rijke propositie voor onze adverteerders.

Het komend jaar 2008 wordt een belangrijke, volgens Habets. “Er is natuurlijk ontzettend veel creativiteit binnen RTL Nederland die we goed moeten mobiliseren. Er zijn natuurlijk een aantal programma’s niet helemaal uit de verf gekomen, zoals we dat gedacht hebben. Met name dat opnieuw op de kaart zetten moet gewoon zorgen dat we een heel goed 2008 tegemoet gaan. Daar zal de adverteerder ook in geloven.

Bart in ‘t Hout treedt volgens Broadcast Magazine terug als programmadirecteur van RTL Nederland. Hij zal niet direct worden vervangen. Habets wil in eerste instantie zelf contact onderhouden met drie programmadirecteuren Erland Galjaard (RTL 4), Remko van Westerloo (RTL 5 en 8 ) en Boudewijn van Schaik (RTL 7).

Fons van Westerloo: “Heel verstandig om vanuit zijn nieuwe positie goed inzicht te krijgen in wat er speelt en wat er moet gebeuren. Hij heeft daar verstandige dingen over gezegd. De zenderprofielen zijn wel helder, maar de invulling niet.
34 Reacties op “Bert Habets: ‘RTL 4 wordt weer familiezender’”


 1. Anonymous

  Knap hoe In t Hout RTL in no time naar de knoppen heeft geprogrammeerd!

 2. Siem

  Hij zegt best verstandige dingen, die Habets.

 3. Anonymous

  Als ze nu maar beginnen met CSI op rtl 5 te zetten! Daar stond het altijd prima geprogrammeerd!
  De zondagavond van rtl5 stond altijd al als een huis met CSI en Bones.. zet het lekker terug op rtl 5!
  Expeditie Robinson is nu echt een leuk rtl4 programma!

 4. Brian

  Ze mogen seizoenen van (bijv) Gooische Vrouwen en Voetbalvrouwen ook wel wat langer maken (9 afleveringen noem ik geen seizoen) en niet alles op zondag na het voetbal programmeren. Durf het op een andere dag te zetten, bijvoorbeeld vrijdag of maandag. De laatste jaren ontloopt RTL de successen op andere zenders in plaats van er tegenover te programmeren. Beetje zwak en het getuigt niet van veel vertrouwen in je zender/programma’s.

 5. Feder

  Laat RTL 8 maar lekker bestaan. Zo kan RTL zichzelf kannibaliseren :-)

 6. Erwin

  Ja, ik heb er ook wel geloof in dat die Habets zo’n slechte nog niet is voor RTL. Hij moet zich nog even bewijzen, maar hij komt bij mij positief over.

 7. Tommy

  CSI mag van mij ook idd vele malen minder.

  Wat Habbets zegt ben ik het ook mee eens er is niet echt een degelijk familie gevoel op het moment bij RTL4 en er is ook geen eene Nederlandse Comedy in jaren op RTL dus lijkt mij er een goede tijd voor…
  Verminder het aantal spelshows en breng alleen de leukste mischien een aantal naar de prullenbak verwijzen en iets nieuws brengen?

  Talkshow is moeilijk elke dag tegenover P&W maar MTV had met de verkiezingen voor jongeren een leuk debatprogramma met politici en jongeren gecombineerd met Lagerhuis zou ik zeker kijken en op de Belgische televisie hebben ze 100 van dat soort programma’s alleen in Nederland hebben we er geen een meer alleen met verkiezingen.

  En RTL8 zet daar alle goedkope zooi op die het net niet heeft en dan moet het wel een beetje een concurrent van NET5 worden.

  Het hoeft allemaal niet onwijs te scoren maar het moet wel leuk zijn voor de kijker dan wordt het voor de adverteerder ook een stuk aantrekkelijker om zendtijd te kopen.

 8. Anonymous

  De herhalingen van Csi hoeft niet, maar nieuwe aflevering wel.

 9. David

  Ik moet zeggen dat ie wel verstandig klinkt inderdaad, het is nog afwachten maar hij lijkt iets minder overdreven dan Fons.

 10. Anonymous

  Vrijdag vrouwen avond
  met om 20.30 Love Letters / All you need is Love of Wit in Las Vegas (een vlaams succes programma van de VRT)

  daarna om 21.30 Gooische Vrouwen of Voetbalvrouwen

  Op Zaterdag de grote shows
  probeer Just the Two of Us nog een keer ook al was het geen succes op Talpa, ik denk dat het wel een succes kan worden

  En laat Carlo Boszhard komen met Wedden Dat?

 11. rik

  @ Brian:
  je wordt op je wenken bediend: Voetbalvrouwen heeft in het nieuwe RTL-seizoen 13 afleveringen… een ouderwets seizoens-aantal.

 12. Brian

  @rik: Ik bedoel eigenlijk meer richting de Amerikaanse standaard van 24.

 13. Twan

  Lijkt me een goeie vent met de juiste ideeen die Habets.
  Het gaat langzaam weer de goede kant op met RTL.

 14. thomas

  Kan iemand mij uitleggen wat er precies aan de hand is als de zenderprofielen wel goed zijn maar de invulling niet? Dit is belangrijk om eea ten goede om te keren. A. Hebben ze niet de juiste content aangekocht om deze profielen in te vullen? (program acquisition, zenderdirecteuren) B. Hebben ze wel de juiste content, maar deze niet juist geprogrammeerd? (ligt dan toch vnl aan de zenderdirecteuren). Het zal ook wel wat van doen hebben met de look & feel van de zenders.
  Vwb digitale media-activiteiten; die zijn mi wat eendimensionaal van RTL. Als je ziet wat Telegraaf of Ilse voor nieuwe merken en platforms uit de grond stampen. Hier heeft RTL, en ook SBS overigens, grote achterstand. Er zijn grote slagen te maken en ik verwacht dat de RTL Interactief-organisatie hiervoor meer slagkracht krijgt (dit wordt ook aangekondigd). Dit kan ook het einde betekenen voor wat zittend management aldaar. Ook in sales zal dit vernieuwingen vergen; synergie en nieuwe honger is nodig voor nieuwe markten. Dit kan haast niet anders dan het vernieuwen van management wat daar al erg lang zit.
  Overigens denk ik dat Habets voor rust en heldere strategie en ‘slank’ beleid gaat zorgen. Zakenman, business wise en géén patjakker. Een prima leider lijkt me!

  Succes RTL!

 15. Anonymous

  er zijn ook te weinig programma’s die als PR voor de andere RTL programma’s dienen.
  Kom elke week met Koffietijd op zondagmorgen bijvoorbeeld

 16. Henk

  Dit lijkt mij de ideaale indeling
  Maandag: Liefde (Al your need is love, Heel Holland Helpt, nieuwe talkshow ala oprah, Buitenlandse nieuwe liefde serie)
  Dinsdag: Reallife: (Expeditie Robinson, andere formats, afgesloten met een docu.
  Woensdag: Comedy: 7 keer een half uur comedy mix van goeie amerikaanse en nieuwe nederlandse
  Donderdag: CSI, CSI Miami, CSI Newyork, Afgesloten met een goeie film
  Vrijdag: huiselijkheid met HERMAN en een of ander verbouw programma.
  Zaterdag: iets ala Satarday night live, Quiz(weekend miljonairs), jack spijkermans nieuwe latenight.
  Zondag: zo laten.

 17. Yossarian

  BREAKING NEWS: Bart In ‘t Hout vertrekt per 1 februari bij RTL.

 18. mart

  rtl4: Amusement (reality,groot amusement,grote spelshows enz) en een dagelijkse talkshow om de avond mee af te sluiten.vooravond tot 20.30 zo laten als die is.Denk ook vooral thema avonden,rtl wil geen woonavond meer maar op die manier hou je wel de kijkers vast.
  rtl4:
  Maandag reality: expeditie robinson(rtl5), groeten uit de rimboe(sbs6),gillend naar huis ,maar ook nieuwe formules, hier kan je ook programma’s neerzetten als de bauers of een andere real life soap.(maar vooral belangrijk is thema reality)
  Dinsdag weer oudewetse woonavond met o.a. tv makelaar,holland staat een huis/ligt een tuin (nieuwe afleveringen), maar ook nieuwe woon programma’s
  woensdag amusement: Grootse amument voor de zaterdag maar zo midden in de week programma’s als justthetwoofus (tien), wie ben ik?singing bee, en een wekelijkse reeks van de slimste (tien). nieuwe formules voor dit thema, dus ook meer show.
  Donderdag kook programma/spelprogramma/medium:achmea kennis quiz,herrie in de keuken,herrie in het hotel,mijn tent is top, topkok (tien),char
  Vrijdag: film avond+afgewisseld met een reeks liefde als all you need is love en heel holland helpt.
  zaterdag groot amusement en spel + eredivisie voetbal: idols,weekend miljonairs,maar vooral hier weinig mogelijkheden dus veel nieuw groot amusement bedenken (eredivisie voetbal gewoon op 4 omdat veel mensen dat willen zien en als je dat op rlt7 zet en op 4 een groot programma is dat vervelend kiezen)
  Zondag gezelligheid: Miljoenenjacht, 1 tegen 100, gelukkig je bent er? gooische vrouwen/voetbal vrouwen en zaterdag vooral muziek en op zondag spelshows.(ook nieuwe shows voor bedenken.
  Rtl5 vooral gekenmerkt door series en reality als csi,bones,shark,las vegas,van speijk,prison break,parels en zwijnen.reality: Hollands/americans next topmodel,beauty & de nerd,rtl travel,project catwalk en dagelijks afsluiten met Jensen(kan echt niet gemist worden)Vooravond zo laten met DOND en i.p.v. de gouden kooi weer big brother reeks met wekelijkse liveshow.Maar ook van 19.00-19.30 nieuwe reeks cash en carlo zou niet misstaan.
  rtl7 houden zoals die is met sport, top flims en autoprogramma/achtervolgings programma’s als cops en politie op de hielen, maar ook sport levensgevaarlijk.
  Rtl8: Niet als HH kanaal van een dag ervoor maar programma’s van een tijd geleden zoals: geef nooit op,de kans van je leven, monte carlo,mc carlo, kiezen of delen enz… in de ochtend ook voor kinderen een programmering want dat heeft rtl niet, Bijv HH tele kids of een nieuw ochtend programma.
  Dus nog veel werk aan de winkel voor rtl.
  korte samenvatting
  rtl4: amusement
  rtl5: spannende series en reality
  rtl7: sport/top films
  rtl8: Best of rtl + in weekend ochtend tv voor kids

 19. mart

  @ henk:
  Je houdt zeker van comedy en series maar met een programma schema moet je kijken waar behoefte aan is en waar je de meeste kijkers mee trekt en op rtl4 hebben series weining zin zie van speijk,shark

 20. television boy

  Vrijdag is juist de avond voor amusement en drama
  vroeger was er om 20.30 Het Spijt Me of Dat staat je Goed
  en daarna om 21.30 Baantjer

  nu kunnen ze komen zoals anoniem al eerder zei
  20.30 Love Letters (met Wendy van Dijk i.p.v Linda?) of All You Need is Love
  daarna om
  21.30 Gooische vrouwen of Voetbalvrouwen

 21. !#Michael#!

  @ Mart

  Wat een bullshit dat series op RTL4 niet werken! RTL4 heeft sinds haar start succesvol drama.

  Recente succes volle voorbeelden zijn CSI (1mln), Gooische Vrouwen (1.5mln), GTST (1.3mln) en Shark (750dznd).

  Shark is in 20-49 wel een succesvolle serie. En van Speijk is een herhaling, van een serie die nog geen jaar geleden op de buis is geweest, op een uiterst zwaar tijdslot. Persoonlijk vind ik 600dznd kijkers niet eens zo heel slecht en een goedkoop alternatief tov BzV.

  Successen sinds de milennium wisseling bij RTL4 Baatjer (2mln), Grijpstra en de Gier (1.1mln), Blauw Blauw (1mln), Kees en Co (1.5mln), schiet mij maar lek (1.4mln) ect.

  Ze komen met een 2e seizoen van Voetbal Vrouwen, er zit nog genoeg drama in RTL4. En ik denk dat Bert Habbets weet dat in drama ook de kracht van die zender licht, en dat daar met de huidige buggeten zeker ruimte voor vrij komt.

 22. Anonymous

  Hoop dat die nieuwe politieserie STILLE GETUIGEN toch door zal gaan

 23. David

  Ook een tipje voor RTL wat hopelijk uitgevoerd gaat worden:

  op 1 zender (rtl4 lijkt me) nachtelijke herhalingen van:

  – RTL nieuws 19.30
  – Editie NL
  – RTL Boulevard
  – 4 in t Land
  – RTL nieuws laat

  Vind het werkelijk beschamend slecht dat alle RTL zenders er 95% van de tijd vóór 01.00 uit zijn er die softe sexshit uitzenden.

 24. Chiel

  Aanstaande maandag 3 uur (!!!) Jouw vrouw mijn vrouw op tv.
  Om 19.00 uur (iedere dag)
  20.30 de Nederlandse editie
  23.00 de US editie

  Het is een leuk programma, maar iedere werkdag 2 keer en maandag 3 keer… Waar ben je dan mee bezig?

 25. Anonymous

  Chiel waar staat dat dan dat het ook om 19:00 uur komt

 26. !#Michael#!

  @ Chiel

  JVMV is RTL’s eigen ‘Friends’ geweldig vullertje en we blijven kijken ;) :P

 27. Anonymous

  O ik zie dat !#Michael#! weer nadrukkelijk de boventoon voert op Mediacourant.

 28. drama queen

  post 27
  je wordt er niet goed van zal wel geen werk hebben

 29. Chiel

  Q: 23-01-2008 om 10:02
  Chiel waar staat dat dan dat het ook om 19:00 uur komt

  In m’n gids van volgende week die ik gisteren kreeg. Herhalingen van de avond ervoor gok ik…

 30. rene

  Dat scoort beter dan Ally McBeal. Wel raak je het spoor bijster. Dr. Phill op rtl 5 en 8. Oprah, ATWT en JVMV op 4 en 8. Het draagt niet bij aan een goed profiel van de RTL-zenders.
  RTL5 moet iets doen aan de slecht scorende series tussen 1830 en 1930.

 31. Chiel

  Spoor bijster? Een nieuwe Phil op 8, de volgende dag op herhaling.

  Een nieuwe ATWT op 8, de herhaling op 4, de herhaling van die herhaling word weer de volgende dag op 4 herh…

 32. !#Michael#!

  ze willen RTL8 een vrouwelijk profiel geven en als RTL4 iets heeft is het een hoog dames gehalte. Wat is er mis met nieuwe afleveringen op RTL8 van Dr. Phil, Oprah en ATWT en die vervolgens bij 4 en 5 in de dag tv herhalen? de kijkcijfers op RTL4 leiden er niet onder, ATWT scoort in de middag nog altijd 400/500 dznd kijkers, Oprah eveneens 150/250dznd en Dr. Phil is populairder dan ooit op RTL5 met 250/350dznd kijkers.

  oke phil en oprah doen het op RTL8 nog niet half zo goed als de herhalingen op RTL4 en RTL5, maar ATWT is met gemmdeld ruim 200dznd kijkers een heel stabiele speler voor RTL8. En het hele concept achter RTL8 was om succesvolle damesprogramma’s van de dag tv op RTL4 en RTL5 ook beschikbaar stellen voor de werkende vrouw, en dat lukt een meer en mindere mate toch redelijk, kijk naar ATWT

 33. rene

  Ja dat snap ik. Maar draagt niet bij aan een duidelijk profiel van een zender.
  Waarom is Phil een RTL5 programma en geen RTL4?

  En de uitzending van Oprah op 4 is die een herhaling van de herhaling van RTL8?

 34. !#Michael#!

  @ Rene

  Dat ben ik met je eens Dr. Phil zou eigenlijk op RTL4 horen. Maar RTL8 kan best Dr. Phil, Oprah en ATWT uitzenden, het zijn vrouwelijke programma’s. En dat zou RTL4 niet schaden, maar in essentie is Dr. Phil geen RTL5 programma het is niet jong brutaal en onbezonnen. Die logica ontgaat mij ook, maar huisvrouw dag-tv beschikbaar maken voor de werkende vrouw is best goed, en versterkt beide zenders alleen maar …

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.