RvdJ verklaart klacht tegen De Smaakpolitie ongegrond

De makers van De Smaakpolitie, een inforealityserie van 625 TV Producties, hadden geen wederhoor hoeven bieden aan levensmiddelengroothandel De Kweker. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) bepaald in de zaak die de groothandel had voorgelegd. De Kweker stelt dat in de uitzending van 6 juni ten onrechte werd geïmpliceerd dat zij een product heeft geleverd waarvan de houdbaarheidsdatum reeds ruim was overschreden. De Raad oordeelt hier echter anders over.

In de gewraakte uitzending van 6 juni 2007 bezocht presentator Rob Geus een eetcafé in Purmerend. Tijdens de inspectie van een koelkast stuitte hij op filet americain, die negen dagen over datum was. Toen Rob de eigenaresse van het etablissement daarop aansprak, reageerde deze met: ,”Nou, maar die komt bij de kweker vandaan. Die is voor ’s avonds, om weg te geven.

De Kweker vindt dat ten onrechte werd geïmpliceerd dat zij een product over datum heeft geleverd. “Voor zover al zou kunnen worden aangenomen dat de term ‘de kweker’ voor de gemiddelde kijker verstaanbaar is geweest en aan de kijker duidelijk was dat daarmee op de groothandel is gedoeld, dan nog is naar het oordeel van de Raad geen sprake van een beschuldiging aan het adres van de grossier, op grond waarvan wederhoor noodzakelijk zou zijn geweest“, oordeelt de Raad.

De programmamakers hebben de kijker voldoende duidelijk gemaakt dat het verlopen van de houdbaarheidsdatum van de filet americain naar het oordeel van verweerder aan het eetcafé is te wijten“, aldus de Raad.

Peter Adrichem, Algemeen Directeur van SNP Holding BV, het moederbedrijf van 625 TV Producties BV, is blij met de uitspraak, maar deze verbaast hem niet. “Zo blijkt maar weer eens dat wij bij het maken van onze programma’s uitermate zorgvuldig te werk gaan. En daar worden we uiteraard heel vrolijk van!

SBS 6 staat volgens 625 TV Producties op het punt een handtekening te zetten voor de bestelling van een nieuw seizoen van De Smaakpolitie, dat naar verwachting begin 2008 te zien is. “Vanaf 30 december zendt SBS 6 alvast de herhalingen uit van de afleveringen van afgelopen seizoen, waaronder de gewraakte uitzending.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen