Opsporing Verzocht viert 25-jarig jubileum

Opsporing Verzocht bestaat deze maand 25 jaar en dat viert de AVRO. Rond de live-uitzending van vanavond is er een feestelijk programma, in aanwezigheid van minister Hirsch Ballin (Justitie), oud-presentatoren en (voormalig) medewerkers aan het programma. Ook in de uitzending zelf zal aandacht zijn voor het jubileum met oud-presentatoren en de minister. “Maar verder doen we op die avond gewoon wat we al 25 jaar doen, misdaad bestrijden“, laat de Avro- redactie weten.

In 1976 werd al een eerste (proef)uitzending van Opsporing Verzocht gemaakt. Maar het duurde tot november 1982 voordat het programma in serievorm op het scherm verscheen. Stuwende kracht achter het programma in de begintijd was wijlen Jaap van Meekren. Samen met Will Simon was hij ook presentator van het eerste uur. Later presenteerden Catherine Keyl, Jan Scholtens, Nelleke van der Krogt en wijlen Dirk Kuin Opsporing Verzocht. Het huidige presentatieteam bestaat uit Anniko van Santen, Frits Sissing en Sipke Jan Bousema.

Opsporing Verzocht bracht in de loop der jaren tal van geruchtmakende affaires: van de ontvoering van Gerrit Jan Heijn in 1987 tot de liquidatie van Willem Endstra in 2004 en van de verdwijning van mevrouw Boonstra (de echtgenote van Philips topman Cor Boonstra, in 1998) tot de moord op Theo van Gogh (2004). “De foto van diens moordenaar, Mohammed B., werd zonder balkje als eerste bij Opsporing Verzocht vertoond“, aldus een zegsman van de AVRO.

De formule is al 25 jaar dezelfde: Opsporing Verzocht roept kijkers op de politie te helpen bij het oplossen van een misdrijf. “Bel uw tips dus nu door“, is ongetwijfeld de meest uitgesproken zin van de presentator.

Bij zo’n 35 procent van de zaken die het programma behandelt, heeft het publiek zulke belangrijke informatie geleverd dat de zaak is opgelost. Dat blijkt uit cijfers van de het bureau Opsporingsberichtgeving van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Spraakmakende zaken die mede door Opsporing Verzocht zijn opgelost, zijn onder meer het Meisje van Nulde (2001) en de moord op Louis Sevèke (dit jaar).

Opsporing Verzocht is iedere dinsdagavond om 21.45 uur te zien op Nederland 1.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen