Jort Kelder neemt kijker mee naar PC Hooftstraat

In het nieuwe KRO programma Bij ons… in de PC dat vanavond start, neemt presentator Jort Kelder de kijker mee naar de rijkste stadswijk in Amsterdam. Jort laat zien wie nou die mensen zijn die in de PC hun inkopen doen en waarom ze bereid zijn om zoveel geld uit te geven aan producten die elders veel goedkoper te krijgen zijn. “Er zijn hilarische verschil- len tussen P.C.-publiek met hun smeu- lende creditcards en bijvoorbeeld de cul- tureel angehauchte bewoners uit de Concertgebouwbuurt.

Jort Kelder vervolgt: “Je hebt stille rijken en schreeuwende welvaart, juist dat aspect wil ik in beeld brengen en dat levert boeiende televisie op.”

Jort brengt de totale P.C. Hooft en omgeving in kaart. Over de winkeliers, de bewoners en de passanten en vooral de verschillen tussen deze mensen. Maar ook probeert hij te achterhalen waarom de huizenprijzen zo onevenredig stijgen ten opzichte van de rest van Nederland. Ook de kleine middenstander krijgt aandacht van Jort. Hoe houdt hij zich staande tegenover de grote merken die alles opkopen?

De realityserie over de dure winkelstraat telt zes afleveringen. De PC lijkt op sommige dagen nog het meest op ‘een pretpark voor mensen die zich eigenlijk niet kunnen veroorloven er te shoppen’, zegt Kelder in het Algemeen Dagblad. “Het is voor die mensen een uitje. Die kiezen tussen de Efteling en de PC en komen zich dan vergapen aan dure spullen. Heel provinciaals: kijken kijken, niet kopen. En maar hopen dat ze een Bekende Nederlander in het wild zien.

En bekendheden zijn er voldoende in de dure Amsterdamse winkelstraat. “Winston Gerschtanowitz en vriendin Renate Verbaan zie je er geregeld. Een mooi koppeltje in Zuid, met het nodige te besteden bovendien. En Harry Mulisch. Die is er echt elke dag. Dan flaneert hij daar met zo’n vrouw om een glaasje te drinken. Laatst zag ik hem geanimeerd in gesprek met nota bene Gerard Joling.

Die dualiteit fascineert Kelder zo aan de PC Hooftstraat. “Alles loopt daar door elkaar heen. Intellectueel en plat, arm en rijk, oud geld en nieuw geld. De PC is van iedereen. En er is een gemeenschappelijke vijand: de dienst Parkeerbeheer. Die staan daar 24 uur per dag op wacht. Je tractor of SUV stallen kost inmiddels 5 euro per uur en als je 15 seconden te laat bent, heb je een dikke boete.

Al met al heeft Kelder zich behoorlijk verwonderd: “Vooral over zaken als het kleed- geld van 18-jarige jongens en meisjes. ‘Ach, het is niet duurder dan duizend euro, dus het valt allemaal wel mee’, zegt zo’n moeder dan, terwijl ze haar creditcard trekt. Ik winkel zelf bijna nooit en heb er dus met permanente verbazing rondgelopen.

Bij ons in de pc is om 22.25 uur te zien bij de KRO op Nederland 1. (Foto: Bastiaan Heus)

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen