Henkjan Smits: ‘Ik heb Idols met zucht bekeken’

Presentator Henkjan Smits heeft zich maandagochtend negatief uitgelaten over het vierde seizoen van Idols. “Ik heb het programma dit weekeinde met een diepe zucht bekeken“, aldus Henkjan in de radioshow van Giel Beelen op 3FM. De oud-juryvoorzitter heeft kritiek op zijn opvolger Gordon. “Voordat ze gezongen hebben probeert hij ze al de grond in te stampen. Dat is een manier. Misschien is het nieuwtje er nu wel van af.Wendy van Dijk reageert laconiek: “Ik moet er een beetje om lachen.”

Henkjan ergerde zich ook aan de manier waarop de makers van Idols waren omgesprongen met het stotteren van een van de deelnemers. “Je krijgt als jury van tevoren te horen wat er met kandidaten aan de hand is“, verklaart Smits zichzelf. “Dat vond ik een tikje ver gaan in de montage. Dat Gordon dat doet, is tot daar aan toe. Maar hij werd ook nog eens tijdens de montage te kakken gezet, want Gordon voerde een gesprekje met hem. Ik vind: laat zo iemand zo snel mogelijk zingen.

Giel vroeg zich herhaaldelijk af of Smits’ houding te maken heeft met zijn overstap naar SBS6. “Henkjan, ik ben er echt een beetje klaar mee, zo zuur als jij doet over het programma. Ze hebben dit juist heel netjes gedaan.” Henkjan: “Ik probeer gewoon heel netjes mijn mening te formuleren. Daarvoor bel jij mij...”

Presentatrice Wendy van Dijk snapt niet veel van Henkjans kritiek. “Henkjan, ik moet er een beetje om lachen. Het commentaar dat op jou kwam was dat je buiten het zingen om altijd keek hoe iemand eruit zag. Dat je iemand mega afkraakte omdat iemand sandalen aan had. Dat weet ik nog van X Factor, wat mega heftig was. Dat Gordon iemand afkraakt voordat ‘ie gezongen heeft, deed jij op iemands uiterlijk.

Henkjan Smits is het niet eens met zijn oud collega: “Wendy, je weet net zo goed als ik dat wij altijd ontzettend ons best deden om nerveuze kandidaten eerst tot rust te manen. We rekenden ze af als ze niet konden zingen, maar nooit van tevoren.

Giel noemde Henkjan ‘zuur’. “Henk Jan, is er wat aan de hand met je seksleven ofzo?” Henkjan: “Giel, doe niet zo flauw. Ik geef gewoon mijn mening man.

De radiomaker polst de mening van Smits elke maandag en is van plan om dit ook volgende week te doen. “Nou, doe dat vooral niet zou ik zeggen“, riep Henkjan nog.

Ook vorige week blikten Wendy en Henkjan terug op de uitzending van Idols, dat toen door 1.3 miljoen mensen werd bekeken. “Wat kunnen we er aan doen dat er weer veel mensen naar gaan kijken?“, vroeg Henkjan zich vorige week af. Wendy: “1,3 miljoen, Henkjan! Nou ja…” Henkjan: “Kom op, dat is toch… Er was niks op tv!

Volgens Henkjan deed hij die uitspraak niet om te zeuren. “Nee, het gaat me juist aan het hart.” Wendy: “Lieve Henk Jan. Het hoeft je niet aan het hart te gaan, want 1,3 miljoen is gewoon hartstikke veel. Daar zijn we hartstikke blij mee en trots op.

Afgelopen zaterdag trok Idols 1.4 miljoen kijkers. “Fantastisch dat er eindelijk weer mensen gaan kijken“, aldus Henkjan. Wendy snapt er niets van. “Ik denk dat Henkjan een beetje in de war is met de liveshows en de audities…

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen