Kijkers kiezen ‘Het Nieuwe Volkslied’

In de themaweek Wij zijn de baas, een internationale week over democratie waaraan maar liefst dertig landen tegelijkertijd deelnemen, vraagt de VPRO zich af welk geluid Nederland laat horen als wij zelf mogen bepalen wat voor ons het beste volkslied is. In het groots 75 minuten durend programma Het Nieuwe Volkslied, waarvoor de VPRO voor het eerst samenwerkt met producent Ende- mol Nederland, krijgt de kijker vanavond op Nederland 1 het democratisch gekozen antwoord.

Zeven bekende tekstschrijvers en componisten leggen zich toe op het schrijven van een nieuw volkslied. Zeven topartiesten vertolken het. Een selectie van prominente historici, politici, schrijvers, sporters en columnisten geven als panel commentaar. Zestien miljoen mensen krijgen de gelegenheid te stemmen.

Het panel buigt zich over de tekst en het gevoel, over de vraag of een lied wel een ‘volks’lied is. De een let meer op het literaire gehalte, terwijl de ander belang hecht aan de historische waarde. Maar ook: is het goed mee te zingen in het stadion? Past het bij een herdenking of huldiging? In een reportage wijst een test uit hoe een lied klinkt en voelt als het daadwerkelijk wordt ingezet als volkslied.

Journalist en mediacommentator Cornald Maas is één van de panelleden die de potentiële volksliederen van commentaar zal voorzien. “Ik let erop dat de liedjes een diepere betekenis hebben, maar het is ook belangrijk dat ze toegankelijk zijn en door iedereen gemakkelijk op te pikken. Daarnaast vind ik dat de verandering in de samenleving erin moet doorschemeren. Nederland is niet is niet meer zoals vroeger. Het nummer van Frans Bauer laat die verandering in mijn ogen te weinig zien. Dat is juist een klassieke aubade aan hoe Nederland vroeger was.

Tijdens de uitzending laten artiesten als Frans Bauer, Ernst Daniël Smid, Liesbeth List en Syb van der Ploeg een potentieel nieuw volkslied horen. De kijker kan op de liederen stemmen via telefoon en sms. Aan het eind van de avond zal in de VARA-talkshow Pauw en Witteman bekend worden gemaakt welk lied zich voortaan het nieuwe Nederlandse volkslied mag noemen.

Het Nieuwe Volkslied is tussen 21.25 en 22.50 uur te zien op Nederland 1.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen