Talkshowgast bedriegt Pauw en Witteman

Geplaatst op ma 10 sep 2007 om 9:50

De redactie van Pauw en Witteman gaat uitzoeken of er juridische stappen moge- lijk zijn tegen de oplichter die zij vrijdag te gast hadden. De 38-jarige ‘miljonair’ Frank Verbeek vertelde in de uitzending van vrijdag dat hij dankzij de Staatsloterij miljonair werd en nu een anorexiapatiënt wil helpen met 150.000 euro, zodat ze een behandeling in Zweden kan betalen. Zaterdag bleek dat het gaat om Remon de B., een notoire oplichter. De redactie van de talkshow zegt ‘behoorlijk te balen’ van de kwestie.

Pauw en Witteman rectificeert vanavond ‘ruimhartig’, aldus eindredacteur Herman Meijer in het Algemeen Dagblad. Op de website is dat al gebeurd. De redactie van Pauw en Witteman zegt in een reactie ‘ten zeerste te betreuren’ dat ze De B. heeft uitgenodigd: “Het had niet mogen gebeuren dat deze bedrieger in ons programma zijn leugens kon vertellen. Remon de B. heeft de redactie op het verkeer- de been gezet. Maar wat onnoemlijk veel erger is: hij gaf Saskia, de doodzieke anorexiapatiënte, vals uitzicht op een onbetaalbare hoopgevende therapie.

Vermomd met pruik en bril ‘omwille van privacyredenen’ was de man uit Apeldoorn vrijdag te gast in het televisieprogramma. Daar vertelde hij een behandeling in Zweden te willen bekostigen voor de 32-jarige anorexiapatiënte Saskia van Ruiten, die in Nederland volgens de artsen zou zijn uitbehandeld. In werkelijkheid blijkt de ‘weldoener’ Remon de B. te zijn, een fantast die volgens De Telegraaf in het verleden al eerder anorexiapatiënten zou hebben bedrogen. “Ik trok me het lot van de vrouw aan omdat mijn zus aan anorexia is overleden. Maar ik heb het geld niet overgemaakt, dat klopt. Ik weet niet eens hoe die kliniek in Zweden heet“, aldus De B.

Meijer zegt ‘behoorlijk te balen’. “We hebben alles gecheckt wat we konden. Maar de Staatsloterij geeft wegens privacy geen informatie over winnaars. We konden ook niet nagaan of De B. het geld al had overgemaakt. De man heeft in vijf andere media gestaan, waaronder Trouw en De Volkskrant. Dan denk je dat het klopt.

Meijer verwacht niet dat de reputatie of geloofwaardigheid van presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman is aangetast. “Dit is nog nooit gebeurd. We hebben 400 gasten per jaar, je geloofwaardigheid ligt niet zomaar in duigen.

Het meest vervelend vindt hij het voor de anorexiapatiënte en haar familie. “We hebben hen zaterdag gelijk gebeld om hen op de hoogte te brengen. Voor ons is het vervelend, maar voor hen is het natuurlijk tien keer zo verschrikkelijk.

De redactie van Pauw en Witteman gaat uitzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de oplichter die zij vrijdagavond aan tafel hadden. Al vermoedt eindredacteur Herman Meijer in het AD dat “er geen geld te plukken valt” van de bedrieger.

Pauw en Witteman is om 23.00 uur te zien op Nederland 1.
27 Reacties op “Talkshowgast bedriegt Pauw en Witteman”


 1. Marcel

  Ik ben benieuwd… ik vind wel dat de VARA of de heren zelf over de brug kunnen komen!

 2. Rick

  Hij heet voluit Ramon de Boer, mag natuurlijk niet i.v.m privacy maar ik doe het lekker wel :P :>

 3. Johan

  ben benieuwd of Pauw en Witteman nu die behandeling gaan betalen

 4. Frits

  Ons journalistieke hoogwaardige “kwaliteits-duo” gaat hier behoorlijk op hun bek, de kans hierop wordt ook steeds groter naarmate de behoefte aan sensationele onzinnige onderwerpen tbv de kijkcijfers steeds verder toeneemt.

 5. Ajoh

  De lulligheid is enorm groot hier. Ik denk niet dat de redactie iets te verwijten valt, het klonk best geloofwaardig. Inderdaad verschrikkelijk voor de familie. Ik vind dit echt een strafbaar feit, hoop dat hij alsnog gedwongen wordt om met het geld over de brug te komen voor de anorexia patiente – zij lijden hier nu het meest onder.

 6. Tjeerd

  “ben benieuwd of Pauw en Witteman nu die behandeling gaan betalen”

  Ik hoop het niet, want wij betalen met z’n allen al genoeg aan de gezondheidszorg. Ik zou het raar vinden als de behandeling via geld(ook ons geld) van de publieke omroep zou worden betaald. Het hek zou van de dam zijn.

  Pauw en Witteman kunnen wel inpakken, want dat is echt een dom duo en de redactie erbij

 7. Johan

  @ Tjeerd

  in principe ben ik het met je eens, maar voor dit geval ben ik voor een uitzondering, die 2 verdienen genoeg om die 150000 euro te lappen. Dat geld zijn ‘we’ toch wel kwijt.

 8. Tjeerd

  @Johan

  Ik ben niet zo voor uitzonderingen want dat schept precedenten die we liever niet kunnen of willen waarmaken.

 9. Toon eer

  Heren, beiden 50.000, de rest van de andere dagbladen die hem hebben geloofd. Pak je verantwoordelijkheid.

 10. Tjeerd

  @Toon eer

  Wat een onzin zeg! Laat mensen die vinden dat zij behandeld moeet worden en de zeogverzekeraar het niet betaals hun klandizie bij die verzekeraar maar opzeggen. Dan maak je pas een gebaar.

  Tenslotte komt het door de verzekeraar dat iemand op die manier de kans kreeg haar te beduvelen.

 11. Johan

  ik heb die uitzending niet gezien, maar als ik lees dat die ‘oplichter’ zelfs de naam van die zgn kliniek niet wist, dan vraag ik me af wat P&W wel gevraagd hebben.
  Het lijkt mij, als je zelfs zo’n iemand met anorexia in je omgeving hebt, dat de naam van die kliniek een van de belangrijkste dingen is die je dan wil weten.

 12. Tjeerd

  Ik lees dat Univé de zorgverzekeraar is die deze behandeling niet wil vergoeden. Dus weten de Univé klanten wat ze moeten doen. Massal de verzekering bij die gasten opzeggen. Kom op toon je sterk klanten van Univé !!

 13. ronaldo

  VRAAG VRAAG VRAAG VRAAG

  Is hier niet sprake van een mondelinge overeenkomst? Ik betaal voor jouw de kliniek heeft hij toch gezegd.

 14. Eddy

  Haar eigen vader blijkt miljonair te zijn, en gaat haar nu helpen.
  Vreemd dat haar vader niet eerder stappen heeft ondernomen.

 15. Alex

  Achteraf gelul misschien, maar die pruik en bril zien er ook niet erg geloofwaardig uit…

 16. alex

  ik bedoel natuurlijk dat-ie niet serieus onherkenbaar is op deze manier. Wil juist graag aandacht lijkt het wel. Goed podium, slechte grap.

 17. Anoniem

  @ alex
  Dat was met opzet gedaan

 18. Johan B.

  Gelukkig vallen de reacties mee, had ze erger verwacht. Of zou het komen omdat het de heren P&W waren en niet Knevel & Van de Brink. Ik hoop dat ik het mis heb, maar ik vrees dat er anders wel meer dan 100 reacties waren geweest, uiteraard negatief gesteld. Hoe dan ook, heel triest voor de bewuste familie. Er is de laatste jaren nogal ophef geweest over de gouden handdrukken, bonusuitkeringen e.d. Zouden deze gasten dan niet de rekening kunnen betalen? Dat wel, maar om dit te vragen. Nee, deze idioot dient zoveel mogelijk geld over te maken en de rest via “sponsoring” proberen bij elkaar te sprokkelen. Zal wel niet gebeuren, maar een bezoekje bij de psychiater zou wellicht verplicht kunnen worden.

 19. Jeroen1

  @ Johan B
  Als Knevel en Van den Brink deze man hadden uitgenodigd, zouden ze zijn gelyncht, niet in de laatste plaats door Pauw en Witteman zelf.

 20. Theo's Teeveetalk

  En ik donderdag maar roepen dat ik zo blij was dat ze terug waren ;)

  Lees meer over bovenstaande pratende kut op TTVT.

 21. winnie

  Net bij 4 in het land en HvN ook aandacht voor deze oplichter, zometeen even P & W kijken, kijken wat ze te zeggen hebben.

 22. yossarian

  Pauw & Witteman hebben gewoon een stomme fout begaan. Ze hebben zich daar overigens netjes voor verontschuldigd, vanavond. Ze hebben de schuld niet louter op de redactie afgewenteld, en dat vind ik netjes van ze.

  Overigens zijn ze er bij Hart van Nederland en nog een paar programma’s ook ingetuind. Daar hoor ik niemand over.

 23. Tjeerd

  @yossarian

  Het was minder erg geweest als Pauw en Witteman zich wat minder elitair zouden gedragen. Hun excuus is een farce. Pen W zijn hiermee van hun sokkel gevallen als elitair duootje. Ze kunnen nu net zo goed Carlo en Irene daar neerzetten. Die hebben net zoveel journalistiekewaarde.

 24. Frits

  Kunnen Pauw & Witteman zich voortaan ook niet beter uitdossen als Bassie & Adriaan, 3 verklede onzin uitkramende malloten bij elkaar is misschien wel net zo grappig en voorkomt bovenstaande commotie. ;)

 25. SCHANDE

  Echt een schande hoe ze hun excuses hebben gemaakt. Dan nog een keer eroverheen en paar ‘mooie’ TV minuten maken door de moeder haar verhaal te laten doen. Er zit daar heel veel geld aan tafel en los van hoe het gekomen is heb je een menselijke plicht vind ik. Als je zoiets hoort en het ligt in je vermogen iets/een deel te doen, dan laat je toch je hart spreken? Echt, ik kan er niet bij. Dan die moeder op te laten draven en niets doen, schande. Wellicht had zij wel verwacht dat ze iets zouden doen. Lekker makkelijk heren, slaap lekker. Schande echt.

 26. Anoniem

  @SCHANDE

  Stel je niet zo aan zeg. Altijd maar verplicht stellen dat mensen met geld iedereen moeten helpen. Schei eens uit!

 27. SCHANDE

  @Anonymous, Ha Jeroen! Tsja, het moet niet, ik zou het alleen wel doen. Gewoon vanuit mijn hart. Kan het me lastig voorstellen dat als je de mogelijkheid hebt, dit niet doet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.