Talkshowgast bedriegt Pauw en Witteman

De redactie van Pauw en Witteman gaat uitzoeken of er juridische stappen moge- lijk zijn tegen de oplichter die zij vrijdag te gast hadden. De 38-jarige ‘miljonair’ Frank Verbeek vertelde in de uitzending van vrijdag dat hij dankzij de Staatsloterij miljonair werd en nu een anorexiapatiënt wil helpen met 150.000 euro, zodat ze een behandeling in Zweden kan betalen. Zaterdag bleek dat het gaat om Remon de B., een notoire oplichter. De redactie van de talkshow zegt ‘behoorlijk te balen’ van de kwestie.

Pauw en Witteman rectificeert vanavond ‘ruimhartig’, aldus eindredacteur Herman Meijer in het Algemeen Dagblad. Op de website is dat al gebeurd. De redactie van Pauw en Witteman zegt in een reactie ‘ten zeerste te betreuren’ dat ze De B. heeft uitgenodigd: “Het had niet mogen gebeuren dat deze bedrieger in ons programma zijn leugens kon vertellen. Remon de B. heeft de redactie op het verkeer- de been gezet. Maar wat onnoemlijk veel erger is: hij gaf Saskia, de doodzieke anorexiapatiënte, vals uitzicht op een onbetaalbare hoopgevende therapie.

Vermomd met pruik en bril ‘omwille van privacyredenen’ was de man uit Apeldoorn vrijdag te gast in het televisieprogramma. Daar vertelde hij een behandeling in Zweden te willen bekostigen voor de 32-jarige anorexiapatiënte Saskia van Ruiten, die in Nederland volgens de artsen zou zijn uitbehandeld. In werkelijkheid blijkt de ‘weldoener’ Remon de B. te zijn, een fantast die volgens De Telegraaf in het verleden al eerder anorexiapatiënten zou hebben bedrogen. “Ik trok me het lot van de vrouw aan omdat mijn zus aan anorexia is overleden. Maar ik heb het geld niet overgemaakt, dat klopt. Ik weet niet eens hoe die kliniek in Zweden heet“, aldus De B.

Meijer zegt ‘behoorlijk te balen’. “We hebben alles gecheckt wat we konden. Maar de Staatsloterij geeft wegens privacy geen informatie over winnaars. We konden ook niet nagaan of De B. het geld al had overgemaakt. De man heeft in vijf andere media gestaan, waaronder Trouw en De Volkskrant. Dan denk je dat het klopt.

Meijer verwacht niet dat de reputatie of geloofwaardigheid van presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman is aangetast. “Dit is nog nooit gebeurd. We hebben 400 gasten per jaar, je geloofwaardigheid ligt niet zomaar in duigen.

Het meest vervelend vindt hij het voor de anorexiapatiënte en haar familie. “We hebben hen zaterdag gelijk gebeld om hen op de hoogte te brengen. Voor ons is het vervelend, maar voor hen is het natuurlijk tien keer zo verschrikkelijk.

De redactie van Pauw en Witteman gaat uitzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de oplichter die zij vrijdagavond aan tafel hadden. Al vermoedt eindredacteur Herman Meijer in het AD dat “er geen geld te plukken valt” van de bedrieger.

Pauw en Witteman is om 23.00 uur te zien op Nederland 1.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen