Strijd om de kijkcijfers barst los

Over enkele weken gaat het nieuwe televisieseizoen van start. De Publieke Omroep blijft haar succesvolle nieuwe koers varen, SBS brengt opnieuw groot amusement op de buis en RTL geeft haar zenders na de overname van Tien een flinke opfrisbeurt. Nederland 1 groeide het afgelopen seizoen uit tot de grootste televisiezender van Nederland. “Nederland 1 heeft afgelopen seizoen vooral na 20.30 uur een grote slag geslagen“, zegt netcoördinator Marcel Peek in BN/DeStem.

Hij hoopt dat Flikken Maastricht het komend najaar een succes wordt. De politieserie staat geprogrammeerd na kijkcijferkanon Spoorloos. “De nieuwe serie Flikken Maastricht heeft in september niet voor niets na Spoorloos een plek in het schema gekregen. Dan is de kans het grootst dat de serie zo veel mogelijk kijkers trekt.

De publieke omroep gaat vooral uit van zijn eigen kracht. “We gaan niet opeens alles omgooien om in te spelen op wat RTL 4 doet. Alle omroepen willen nu graag een rol spelen op Nederland 1, dat is in het verleden anders geweest. Wie had kunnen denken dat zelfs de VPRO op de brede familiezender aanwezig wil zijn?

De profielen van het ‘jongere’ Nederland 3 en het ‘verdiepende’ Nederland 2 worden komend seizoen wel aangescherpt, vertelt Peek. Zo verhuizen Zembla en Reporter komend seizoen van het derde net naar Nederland 2.

RTL introduceert dit najaar veel nieuwe programma en de gezichten en succesprogramma’s van tv-zender Tien. RTL 4 krijgt een opfrisbeurt. “Dat betekent in dit geval dat we afscheid nemen van programma’s die al uit de vorige eeuw stammen“, zegt programmadirecteur Bart in ’t Hout. “Jouw vrouw mijn vrouw, In Holland staat een huis en Hoe schoon is jouw huis werden wat oubollig. We mikken nu op programma’s die wat meer anno 2007/2008 zijn.

Zo komen er nieuwe programma’s met presentatoren Wendy van Dijk en Gordon. “Een moderniseringsslag maak je niet van de ene op de andere dag. Een zender als RTL 4 is net als een mammoet- tanker, je moet voor de kust van Frankrijk al gaan bijsturen om ‘m netjes de haven van Rotterdam binnen te krijgen. Ik zeg altijd: een tv-zender is als een huis. Je moet voortdurend zorgen dat alles netjes in de verf staat. Het moet steeds een genot zijn om in dat huis te wonen.

Programmadirecteur Tina Nijkamp van SBS 6 kijkt naar eigen zeggen niet constant over de schutting. Desondanks kent ze inmiddels álle nieuwe tv-schema’s uit het hoofd. “Wat me opvalt is dat er sterk wordt ingezet op Amerikaanse series op primetime. CSI, House, Heroes, Grey’s Anatomy. Wij zijn al in de zomer begonnen met Medical Investigation. Niet voor niets, dan kan de kijker vast wennen zodat-ie verknocht is zodra de overvolle najaarprogrammering losbarst.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen