NMa keurt overnames door RTL goed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen bezwaren tegen de overname door RTL Nederland van Radio 538 en een aantal programma’s van John de Mols tv-zender Talpa. De NMa stelt dat concentratie zal niet zal leiden tot een economische machtspositie van RTL. Omdat RTL voor de overname geen radioactiviteiten had, was er voor de NMa geen aanleiding om deze activiteiten te onderzoeken. Door de uitspraak kan de nieuwe zender RTL 8 zaterdag al de lucht in.

De toevoeging van Talpa aan het marktaandeel van RTL is relatief beperkt, oordeelt de NMa. “Verder blijven er voor kijkers en adverteerders twee andere grote aanbieders over, te weten de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en SBS“, aldus een woordvoerder van de autoriteit. “Het merendeel van de door de NMa bevraagde adverteerders verwacht bovendien geen significante effecten als gevolg van de overname en ziet voldoende alternatieven naast RTL Nederland.

RTL zal door de concentratie niet in een unieke positie komen met betrekking tot het verwerven van programma’s, vindt de autoriteit. “Andere televisieomroepen blijven ook na de concentratie in staat om aantrekkelijke content te verwerven. Dit geldt ook voor de uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden die RTL overneemt van Talpa. Deze en de overige uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden zullen eind dit jaar opnieuw door de Eredivisie C.V. door middel van een openbare biedingsprocedure op de markt worden gebracht.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen