Nieuwe wet legt belspel aan banden

Minister Hirsch Ballin (CDA) van Justitie gaat misleidende belspelletjes op tv aan banden leggen. Dat schrijft de Volkskrant. In de nieuwe Wet op de kansspelen worden extra eisen gesteld aan de frequentie en de duur, het prijzengeld, de zorgplicht voor jeugdige deelnemers en de wijze waarop bellers over de spelregels worden ingelicht. Ook komt er een autoriteit die boetes kan opleggen. Zo luidt een conceptwets- voorstel dat de minister donderdag heeft bekendgemaakt.

Producenten, die op de commerciële zenders de daluren vullen, verdienen jaarlijks miljoenen aan deze spelletjes. Hirsch Ballin hoopt met de nieuwe wet meer grip op de kansspelen te krijgen. “We merkten dat we moeilijk konden optreden. In deze wet is dat goed geregeld“, verklaart de minister. De nieuwe Kansspelautoriteit kan een boete uitschrijven van maximaal 670.000 euro, tenzij het voordeel voor de aanbieder groter is. In dat geval kan er 10 procent van de jaaromzet bovenop komen.

De SP, die al jarenlang tegen de belspellen vecht, is blij met de nieuwe wet maar vindt dat de minister te langzaam gaat. “Belspellen moeten verboden worden“, meent Kamerlid Van Velzen. “Het is één grote zakkenklopperij.

Sinds 1 januari 2006 geldt al de Gedragscode Promotionele Kansspelen. Die schrijft voor dat de presentatoren geen valse verwachtingen mogen wekken en niet mogen aanzetten tot ‘onmatige deelname’. De spellen moeten een promotioneel karakter hebben, het prijzengeld mag maximaal 100.000 euro bedragen en de gesprekken kosten hoogstens 60 eurocent. Sinds de gedragscode is bij Endemol de omzet aan belspellen gehalveerd. Over de inkomsten zegt het bedrijf niets.

Het College Toezicht op de Kansspelen schatte eind 2005 dat 3 miljoen Nederlanders wel eens via sms en (mobiele) telefoon aan gokspellen meedoet.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen