Endemol-medewerkers hadden last van Donorshow

Geplaatst op Mon 04 Jun 2007 om 13:15

Enkele Endemol-medewerkers in het buitenland hadden zwaar te verduren onder de controverse rondom De Grote Donorshow, afkomstig van de Nederlandse tak van het productiehuis. Dat zegt Endemol-directeur Paul Römer in het Brabants Dagblad. “Mijn Duitse collega werd letterlijk van zijn kantoor weggejaagd door boze demonstranten, mijn Britse collega werd in de pers als ‘duivel’ omschreven“, vertelt Römer. Ook het productiehuis zelf had last van de Donorshow.

Römer: “Endemol Italië kreeg van zijn opdrachtgevers te horen dat ze niet met Endemol wilden werken vanwege dit programma. Het was echt heel heftig.

Slechts een kleine groep mensen wist van de clou van het programma. Eén van die mensen was Tien-eigenaar John de Mol. “Ik was vooral benieuwd of het niet zou uitlekken”, aldus De Mol onlangs in De Telegraaf. “Dat dat niet is gebeurd, komt doordat niemand de moeite heeft genomen om de zaak goed uit te zoeken. Wie is die mevrouw en kun je zomaar een nier aan iemand anders geven? Iedereen was, zoals telkens weer, alleen bezig met de emotie, de verontwaardiging en niets anders dan dat. Complimenten voor BNN en Endemol.

Presentator Ivo Niehe: “Iedereen moet zijn Nipkowschijf inleveren en aan BNN geven. Dit was het mooiste programma, met ook nog een groot maatschappelijk belang. Iedereen maakte zich er vooraf druk over, zonder te weten waarover het ging.

RTL-coryfee Robert ten Brink heeft de Donorshow ook bekeken: “Ik dacht dat BNN aan het begin van de show de clou zou verklappen. Maar ze hebben het echt ver doorgetrokken, dat vind ik heel knap. Een historische uitzending.
18 Reacties op “Endemol-medewerkers hadden last van Donorshow”


 1. JM

  Stomme Robbert ten Brink quotte vrijdag nog in de Spits: “ik ga niet kijken naar dat afschuwelijke programma….”

 2. Krypto

  Klaarblijkelijk mag je dus in de toekomst van tevoren niets meer zeggen over programma’s die op TV gaan verschijnen? BNN zegt dat ze een programma op TV gaat brengen waarin ze een nier weg gaan geven. Dit roept reacties op, die heel goed te begrijpen zijn. Maar dan wordt er gezegd dat je eerst naar het programma moet kijken voordat je een oordeel mag vellen! Juist ja, straks krijgen we dit soort shows echt op TV (dat zie ik er helaas nog eens van komen) maar dan moeten we dus gewoon die programma’s eerst bekijken voordat we een mening mogen ventileren. Dat vind ik echt de wereld op zijn kop zetten. Dan kun je net zo goed zeggen dat wanneer iemand een bommelding doet je achteraf niet moet zeiken dat het een valse melding bleek te zijn.
  De reacties die gegeven werden op deze donorshow waren gebaseerd op het feit dat er echt een nier weggegeven zou worden. In dat belicht moet je achteraf ook die reacties beoordelen. Maar dat doet niemand. Ik vind dat niet alleen jammer, ik vind dat zelfs kwalijk. En waar helemaal niemand het over heeft is over de ethiek van het programma’s maken. Wat mag/kan wel/niet op TV uitgezonden worden. Deze hele actie ebt al weer langzaam weg in de herinnering en over een jaar of zo weet bijna niemand er meer iets van. En hebben we nog steeds een tekort aan donoren.

 3. Tjedde

  De reacties die gegeven werden op deze donorshow waren gebaseerd op het feit dat er echt een nier weggegeven zou worden. In dat belicht moet je achteraf ook die reacties beoordelen.

  het waren geen normale reakties maar van de politiek de belerende “wij weten wel wat goed voor u is”, en van het publiek mensen die elkaar zaten na te praten en en vaak niet wisten waar het over ging. Vooraf over iets filosoferen met elkaar is wat anders dan de reakties die ik her en der hoorde en las.

 4. Anonymous

  @Krypto… er is een verschil. Velen dachten er iets over te moeten zeggen, omdat ze ergens anders iets hadden gehoord, dat…
  en dan wordt het wel heel erg suggestief. (zo opereert de politie ook niet, als ‘van horen zeggen…’)

 5. Alain

  @Krypto

  Lijkt me logisch dat iedereen een mening mag hebben daarover, maar om mensen weg te jagen en zakelijke relaties op voorhand af te breken lijkt me ook niet echt verstandig.

 6. Mike

  Wat een overdreven reacties op die donorshow. Hoewel ik het geen prettig idee vond, trok het mij bijzonder weinig aan dat iemand zijn nier weg gaat geven op Nederland 3. Degene die de nier weg zou geven, zou het volgens het concept willen. En ook de drie kandidaten werkten er vrijwillig aan mee. De controverse rondom dit programma was zo overdreven en politiek correct. Het is eigenlijk jammer dat het programma in scène gezet was.

 7. Krypto

  @Mike

 8. Krypto

  @Mike
  Dus van jou zou iedereen gewoon zelf mogen bepalen aan wie hij/zij organen zou afstaan? En je zou er ook geen bezwaar tegen hebben als dit (op regelmatige basis) in showprogramma’s terug te zien zou zijn?

 9. Jan

  Ik had het vorige week dinsdag op het forum van http://www.stand.nl al precies voorspeld (zie link). Verder stelde het NOS-journaaal en andere media (knevel en vd Brink) ook kritische vragen. Volgens mij hebben ze het bewust laten liggen om BNN niet voor de voeten te lopen.

 10. Jan

  Hier de link
  http://www.stand.nl/forum/showthread.php?t=5086

 11. Tienfan.nl

  Knap dat iedereen zich stil heeft gehouden. John de Mol wist het al haha Wel lache hij weet gewoon met welke programma`s de concurrenten komen.

 12. Simon

  Conclusie is gewoon dat wij, Nederlanders, niet zo snel conclusies moeten trekken. Eerst kijken, dan oordelen!

 13. Martijnjdd

  Quoot van Kryto:
  Klaarblijkelijk mag je dus in de toekomst van tevoren niets meer zeggen over programma’s die op TV gaan verschijnen?

  Dat vind ik inderdaad een hele mooie conclusie. Kijk eerst en oordeel daarna. Het gemakkelijke afzeiken wat vooraf gebeurd is puur op de emotie gericht, want de feiten laten daarna iets anders zien.
  Dat jij en ik op een log een reactie geven, vind ik nog niet zo kwalijk als de politiek. In Den Haag heerst selectieve verontwaardiging.

 14. [MikE]

  @Tienfan: Inderdaad. Hij heeft nu veel petten op, als baas van een televisiezender, radiozender, productie-unit etcetera.

 15. Jeroen1

  Lijkt me niet zo’n goed idee, dat politici alleen maar achteraf gaan oordelen over programma’s, of over wat dan ook. Het afzeiken van het programma was gebaseerd op mededelingen van BNN zelf, op feiten dus. Als een van m’n kinderen zegt dat hij de kavia door de wc gaat spoelen, dan ga ik ook niet pas achteraf beoordelen wat het resultaat is, en of hij het al dan niet smaakvol heeft gedaan.

 16. Tjedde

  @[MikE]

  Hij is niet overal baas van hoor. van sommige units is hij gewoon aandeelhouder, maar dat maakt je nog geen baasje

 17. Anonymous

  knap hoor jan, wat ben je toch goed….

 18. Anonymous

  kan wel

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.