Undercover in Nederland over ‘koehandel in kinderen’

Undercoverjournalist Alberto Stegeman toont vanavond 27 mei in zijn SBS 6-programma Undercover in Nederland aan dat er een obscure wereld van ano- nieme zaaddonoren is. “Duizenden anonieme zaaddonoren mijden bewust de spermabanken en ziekenhuizen om zo op onverantwoorde wijze kinderen te verwekken“, aldus een woordvoerder van SBS 6 over de uitzending. “Deze mannen bieden zich massaal aan en er lijkt op dit moment sprake te zijn van een wildgroei.

De zegsman van de zender spreekt van ‘schokkende resultaten’. “Stegeman laat zien hoe de meeste zaaddonoren bewust grote risico’s nemen, vooral voor het verwekte kind“, aldus de persvoorlichter. “Stegeman ontmoet zelfs een man die een bedrijfje heeft in zaaddonoren. Een kind kost bij hem duizend euro, maar beide verwekkers van het bedrijf zijn niet getest op ziektes als hiv of aids.

Stegeman ontmoet de donoren in deze aflevering door zich samen met een vrouwe- lijke collega voor te doen als onvruchtbaar stel met kinderwens. De meeste zaaddo- noren die Alberto spreekt, zeggen dit vooral te doen omdat ze graag onveilige seks willen. Ze dringen bij de toekomstige ouders aan op natuurlijke bevruchting. Met hotelkamers als bevruchtinglocaties. Vaak willen zij ook geen afspraken op papier.

De enorme groei van het aantal anonieme zaaddonoren buiten het officiële circuit ontstaat op het moment dat bij spermabanken juist steeds langere wachtlijsten ontstaan. Dit omdat zich daar steeds minder donoren melden sinds door de wet Donorgegevens in 2004 de anonimiteit van zaaddonoren niet meer gegarandeerd kan worden. “Ik schrik ervan dat mensen die kinderen willen in een dergelijk obscuur circuit terechtkomen“, aldus Pim Janssens van de branche-organisatie van zaaddo- noren. “Maar op dit moment zijn de wachtlijsten bij spermabanken soms zelfs langer dan twee jaar. Dat kan betekenen dat vrouwen op zoek gaan naar een spermadonor op een andere manier, via een advertentie of via internet. Dit is te gek voor woorden. Eigenlijk wil je als kind niet weten dat je op die manier ter wereld zou kunnen komen.

Undercover in Nederland: Zaaddonoren is vanavond om 22.00 uur te zien bij SBS 6.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen