Schooltragedies in Dossier 2300

De schietpartij op de technische uni- versiteit Virginia Tech op 16 april 2007 in het Amerikaanse Blacksburg staat nog vers in het geheugen. RTL 4 gaat, naar aanleiding van deze en andere schooltragedies, in op dit fenomeen dat sinds het einde van de vorige eeuw de westerse wereld meerdere keren deed opschrikken. Van maandag 28 mei tot en met vrijdag 1 juni geven vijf documen- taires, te zien onder de documentaire- paraplu van RTL 4: Dossier 2300, inzicht in deze gruwelijkheden.

Dossier 2300 laat zien wat aan een tragedie vooraf is gegaan en toont tevens de verstrekkende gevolgen. Eind jaren negentig voltrok zich de eerste high school shooting en vanaf die tijd maakten de media steeds vaker melding van kinderen uit de middenklasse die op hun school een bloedbad hebben aangericht.

Dossier 2300 opent vanavond 28 mei de reeks met het eerste deel rond het Virginia High-bloedbad. De Zuid-Koreaanse student Cho Seung-Hui schoot 32 mensen dood en beroofde daarna zichzelf van het leven. Onderzoeksjournalist Bill Kurtis belicht deze zaak vanuit alle oogpunten en probeert de daad van Cho te reconstrueren door gesprekken te voeren met studenten, ooggetuigen en experts. In het tweede deel, op dinsdag 29 mei, vertellen de ooggetuigen in chronologisch volgorde over het begin van de dag tot aan de herdenkingsdienst, die de dag na het tragedie werd gehouden.

Woensdag 30 mei staat het incident in het Schotse Dunblane centraal. Er wordt terugblikt op de gebeurtenis op 13 maart 1996 toen een schutter, Thomas Hamilton, daar zestien jonge schoolkinderen en hun lerares doodde nadat hij hun school was binnengestormd. In de documentaire komen elf jaar na dato de mensen aan het woord die van zeer nabij de tragedie hebben meegemaakt. Zij vertellen hoe zij deze dag hebben overleefd en hoe ze anderen hebben geholpen te overleven.

Op donderdag 31 mei wordt stilgestaan bij de moordpartij op de Columbine High. Op 20 april 1999 openen de Amerikaanse studenten Eric Harris en Dylan Klebold het vuur op hun medestudenten. Ze vermoordden twaalf studenten en een leerkracht en verwondden tientalen anderen. In deze real-time documentaire wordt de kijker meegenomen in de maalstroom van dramatische gebeurtenissen op deze voor Amerika zwarte dag. Ouders, politieagenten, artsen, hoogwaardigheidsbekleders en de schoolleiding vertellen hoe zij het bloedbad hebben ervaren.

De laatste uitzending, op vrijdag 1 juni, draait niet zo zeer om een tragedie met een tienerdader, maar om een terreurdaad: de bezetting van een school in de Russische stad Beslan. Meer dan 330 gegijzelden kwamen om bij deze terroristische actie van Tsjetsjeense verzetstrijders. Onder de doden bevonden zich bijzonder veel kinderen. Overlevenden doen hun ooggetuigenverslag en vertellen hun persoonlijke verhaal over de ijzingwekkende gebeurtenis en de lange nasleep ervan.

Dossier 2300 is iedere werkdag tussen 23.00 en 00.00 uur te zien bij RTL 4.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen