Programma’s Tien vanaf 1 maart in breedbeeld

Tien zendt vanaf 1 maart nagenoeg al haar programma’s in breedbeeld uit. Tien is daarmee de eerste commerciële zender in Nederland die deze techniek toepast. Dat meldt een woordvoerder van de zender. “Dankzij het nieuwe uitzendsignaal van Tien zullen kijkers met een moderne breedbeeldtelevisie vanaf 1 maart verschoond blijven van de horizontale zwarte balken boven en onder in het scherm“, aldus Tien.

Breedbeeldtelevisies zetten vanaf dat moment het beeld automatisch om naar het 16:9 formaat, waardoor er minder beeld verloren gaat en er dus meer details behouden blijven. “Het meeste profijt is voor gebruikers die een digitaal signaal op hun breedbeeldtelevisie ontvangen“, aldus een woordvoerder van Tien. “Zij zullen een aanzienlijke verbetering in beeldkwaliteit ervaren. Het nieuwe uitzendsignaal heeft geen merkbare gevolgen voor televisiekijkers met een 4:3 toestel.

De reclameblokken op Tien zullen – conform de afspraken met de overige omroepen in Nederland – vanaf 1 juni ook in breedbeeld worden uitgezonden, meldt de zegsman.

RTL Nederland is verrast door de stap van Tien. “De afspraak was om met alle zendgemachtigden over te gaan per 1 juni 2007. Wij stappen dus ook over op breedbeeld per 1 juni“, aldus een woordvoerder van RTL bij Planet Multimedia.

Volgens een woordvoerder van Tien verbreekt de zender geen afspraak. “Die afspraak gold alleen voor de reclameblokken op alle zenders, zodat adverteerders daar rekening mee konden houden.” RTL Nederland meent dat de afspraak ook gold voor programma’s. “Nee hoor. Wij zijn modern en een voorloper met techniek, dus willen we graag de eerste zijn. We zijn er helemaal klaar voor.

De Publieke Omroep gaat geleidelijk over op breedbeeld, zegt Koos Noort van de Publieke Omroep. “Vanaf begin 2007 kopen we in het buitenland alle programma’s al op breedbeeld in“, laat Noort weten. “En de eigen programma’s gaan stap-voor-stap over. De Ster schakelt inderdaad op 1 juni over naar breedbeeld. Want daarover zijn de afspraken gemaakt met andere partijen, niet over programma’s. Maar de bedoeling is wel dat in de loop van het jaar alles standaard naar breedbeeld gaat.

Volgens recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK hebben Nederlanders vorig jaar veel platte televisies gekocht. De verkoop van deze – voornamelijk breedbeeld – schermen steeg ruim 83% in vergelijking met 2005. Op dit moment beschikt circa 55 procent van de Nederlandse huishoudens over een breedbeeldtelevisie.

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat SBS 6 ook na de zomer een dagelijkse talkshow met de VI-mannen moet uitzenden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen