Overleden Fons Rademakers in R.A.M-special

Nederland 2 wijzigt vanavond haar program- mering in verband met het overlijden van filmmakers Fons Rademakers vanochtend. De VPRO zendt na Nova een R.A.M.-special uit, waarin een portret van Rademakers. ‘Hoe een zondagskind de Nederlandse speelfilm uitvond’ uit 2003 komt in de plaats van Holland Doc, dat op dit tijdstip stond geprogrammeerd. Holland Doc schuift een uurtje op. Rademakers is vandaag op 86-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in het Zwitserse Genève.

De rol van Fons Rademakers in de ontwikkeling van de speelfilm in Nederland is groot. Film was in de jaren vijftig synoniem voor documentaires, toen Rademakers, die zijn sporen al in het theater had verdiend als acteur en regisseur, in 1958 debuteerde met Dorp aan de rivier, de eerste Nederlandse speelfilm die een Oscar- nominatie in de wacht sleepte. Rademakers regisseerde in de daaropvolgende drie decennia tien speelfilms, waaronder klassiekers als Max Havelaar en De Aanslag, die in 1987 werd onderscheiden met een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Vanuit zijn verblijfplaats in Italië kijkt de regisseur in de documentaire die de VPRO vanavond uitzendt terug op zijn carrière. Rademakers spreekt onder meer over zijn vriendschap met Hugo Claus en zijn samenwerking met W.F. Hermans en Ingmar Bergman. Maar ook zijn omstreden regie van acteurs komt ter sprake.

Ivo Niehe blikt vrijdag (23 februari) in de TROS TV Show terug op zijn ontmoeting in 2000 met Rademakers. Ivo heeft hem uitvoerig gesproken in zijn huizen in het Italiaanse Rome en Collevechio. Verder heeft Ivo de Take That fans opgespoord die in 1996 aanwezig waren bij het allerlaatste optreden van de populaire jongensband in de studio van de TROS TV Show. Jongeren tussen de 15 en 18 jaar huilden toen tranen met tuiten. Nu lopen ze tegen de 30. Hoe kijken ze terug op dat optreden?

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ziet u André Hazes jr. ook graag met Gordon mee emigreren naar Dubai?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen