Zeeman: ‘Netwerk-redactie op twee locaties handicap’

NCRV-presentator Aart Zeeman (foto: links) noemt het een ‘handicap’ dat de redactie van de actualiteitenrubriek Netwerk (EO en NCRV) gespreid over twee locaties werkt. De redacteuren van de EO verlieten recentelijk de gezamenlijke redactievloer in het AKN-gebouw om verder te gaan onder het dak van het EO-hoofdkwartier in Hilversum. De EO wil daarmee de journalistiek in eigen huis bevorderen.

In haar hoofdgebouw heeft de EO een identiek decor van Netwerk laten bouwen. ‘Gekroonde waanzin’, vindt Zeeman. “Maar goed, dat is geweest. Ik loop al even mee in Hilversum en ik zie wat er telkens gebeurt als er weer een nieuwe politieke wind waait uit Den Haag“, vertelt de presentator in de NCRV Gids. “Er was een wind van samenwerking. Wat zag je? AVRO, KRO en NCRV, de braafste jongetjes van de klas, wilden wel gaan samenwerken op één zender. Daarom is dat AKN-gebouw ook neergezet. Maar de eerste steen was nog niet gelegd of de politiek zei: samenwerken? Goed, maar wél met behoud van eigen identiteit. Dan zit je dus weer in de spagaat. En die doet zeer in het kruis.

Aart Zeeman vindt het moeilijk dat de redactie van Netwerk op twee locaties werkt. “Het is erg prettig geweest om te zien dat op momenten dat de nood hoog is, in ieder geval de mensen op redactie-niveau naar elkaar toekruipen en zeggen: het kan toch niet waar zijn dat zo’n mooi programma naar de ratsmodee gaat! Om half negen stonden collega’s van de EO bij ons op de redactie, vanwege onze eerste late uitzending. Netwerk is op de vloer ontstaan, uit mensen die een programma willen maken vanuit het gedeelde gevoel: dit is óns programma. Dat gevoel is er op redactieniveau. Maar om dat op hoofdredactioneel en beleidsniveau voor elkaar te krijgen, is een veel ingewikkelder verhaal. Natuurlijk is het een handicap dat we nu op twee locaties zitten. De collega’s van de EO-redactie vinden dat ook.

Door de nieuwe zenderprofilering moest de AVRO twee jaar geleden uit Netwerk vertrekken en kwam de EO daarvoor in de plaats. Per 1 september vorig jaar stapte de KRO op, in de overtuiging zich steviger te kunnen profileren met Goedemorgen Nederland. Door het programmeringsmodel moest Netwerk in september verhuizen naar Nederland 2, waar het uitzendtijdstip werd vervroegd naar half acht. Van een gemiddelde van 800.000 kijkers per avond daalden de kijkcijfers naar 300.000. Nu het programma terug op haar oude tijdstip is, scoort de rubriek zo’n 600.000 kijkers.

Netwerk heeft volgens Zeeman nog veel mogelijkheden. “Toen we naar half acht gingen, werd gezegd: jullie kunnen gewoon hetzelfde programma blijven maken. Maar we hadden nauwelijks een uitzending gehad of er werd gezegd: jullie moeten toch eens naar de formule kijken. Ineens maakten we niet het goede programma. Wij hebben aan de vooravond van de derde dinsdag in september De begroting van het volk gemaakt. Het jaar daarvoor trok dat meer dan een miljoen kijkers en nu nog geen 300.000. Hetzelfde programma! Natuurlijk kijken we best kritisch naar ons eigen product en naar hoe de smaak van de nieuwsconsument verandert, maar dan moet het wel om een tijdstip gaan waarvan je weet dat het de moeite waard is om er iets aan te doen. En dat is nu weer het geval.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen