Verzet tegen datingshow met verminkte mensen

De datingshow voor zwaar vermikte mensen die SBS 6 op de buis wil brengen, heeft bij een aantal mensen veel weerstand opgeroepen. Dat meldt De Telegraaf. Frank van de Peppel van de Vereniging van Mensen met Brandwonden denkt dat het risico dat het aapjes kijken gaat worden erg groot is. “Wij zijn benaderd door SBS Of we wat deelnemers konden leveren. Maar daar gaan wij niet actief aan meewerken want dat vinden we écht een brug te ver“, aldus Van de Peppel.

Van de Peppel heeft gemengde gevoelens. “Het programma kan vast mooi worden weggezet, maar het risico dat het aapjes kijken wordt is ook erg groot. Wat gebeurt er bij het selecteren van de kandidaten? Ik las dat een SBS-woordvoerder vertelde dat er wel sprake moest zijn van vrij heftige verminking. Wat krijg je dan straks? Sorry, maar u komt niet door de selectie heen omdat u niet zwaar genoeg verbrand bent? En dan, ik las dat de titel in eerste instantie ’Monsterlijke liefde’ zou worden. Daar schrok ik erg van. Maar ik begrijp dat het inmiddels ’Liefde op het tweede gezicht’ is gedoopt.

Lingo-presentatrice Lucille Werner bracht vorig jaar de Mis(s)-verkiezing op televisie voor mensen met een handicap. “Maar het programma moet wel een hart hebben, het mag niet zo zijn dat deze mensen de dupe worden van het etaleren van een handicap”, vertelt Lucille. “Ik ga zelf voor beeldvorming, de wilskracht van die mensen tonen zodat je ze als kijker leert kennen. Maar SBS kan zich hier een enorme buil aan vallen, dit is balanceren op het randje. Voor de makers ligt hier een zeer verantwoordelijke taak. In ieder geval is het goed dat de titel ’Monsterlijke liefde’ is geschrapt. We hebben het hier niet over monsters maar over mensen.

Woordvoerder Eric Dekker van SBS6 snapt niets van alle ophef. “Ik ben geschrokken van de reacties. Wij zouden met ’Liefde op het tweede gezicht’ allerlei grenzen overschrijden. Het is in ieder geval duidelijk dat er nog een flink taboe op dit onderwerp rust. Reden dus om het zo snel mogelijk op de buis te brengen.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen